VOJNI ANALITIČARI TVRDE: Putin menja ratnu strategiju - ovaj grad je sledeća meta!

Autor:

Svet

21.03.2022

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni analitičari komentarisali su trenutnu situaciju u Ukrajini.

VOJNI ANALITIČARI TVRDE: Putin menja ratnu strategiju - ovaj grad je sledeća meta!

Foto: Tanjug/AP

Vojni analitičar Džek Votling iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi dao je pregled trenutne vojne strategije ruskih trupa u Ukrajini.

- Kako vojne snage napreduju, troši se mnogo goriva, municije i zaliha. Sve dok trupe imaju dovoljno zaliha, mogu da nastave da napreduju. Međutim, u nekom trenutku će im možda zatrebati nove zalihe - rekao je Votling za BBC i dodao:

- Nakon toga ste u fazi čekanja i sa svakom novom pošiljkom dobijate samo ograničenu količinu zaliha sa kojom možete ograničeno napredovati.

Očekuje nas sporija faza rata.

- Na ovaj način se usporava tempo vojnih operacija. Dakle, Rusija sada prelazi sa vojne strategije višestrukih istovremenih oblasti napredovanja na jednu u kojoj osvajaju oblast, jer su prinuđene da koncentrišu većinu zaliha u samo jednom mestu - rekao je Votling.

Naglasio je da sada sledi vojna strategija postepenog osvajanja.

- Oni obezbeđuju položaje oko Kijeva i Harkova, ali sada je njihov glavni strateški cilj Mariupolj. Ako Mariupolj padne, onda mogu da prebace većinu svojih snaga u drugu oblast. Tako da mislim da sada imamo vojnu strategiju postepenog osvajanja - dodao je.

Republika

Foto: Printskrin

Ruska agresija na Ukrajinu

Votling navodi da će Rusi pokušati da izoluju svoje mete pojedinačno, izgladnjuju jedan grad, a zatim pređu u drugi i da je sada pred nama sporija faza rata.

Takođe general Ričard Barons, bivši komandant Združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, govorio je u emisiji Today na BBC Radiju 4 o značaju bitke za Mariupolj.

On kaže da je obezbeđivanje grada važno za Rusiju kako bi se završio kopneni most od Rusije do Krima, a ako Rusija to učini, videće to kao veliki strateški uspeh.

Pomenuo je i grad Odesu, kao sledeću rusku metu na jugu.

- Videćemo ih kako primenjuju vatrenu moć na ukrajinsku vojsku u dubini, pogodiće njihovu liniju snabdevanja, njihove logističke i vazdušne baze, kao i snage koje vode borbe. A onda će napasti gradove i teritoriju za koje smatraju da treba da poseduju. U tom pogledu, ukrajinski lučki grad Odesa je sledeća ruska meta na jugu. Zauzimanje Odese bi izolovalo ukrajinsku ekonomiju od trgovinskih puteva preko Crnog mora - kaže on.

Rusi bi u međuvremenu vršili pritisak na Kijev, dodaje, jer je to bio politički centar gravitacije.

Ali znaju da je to preveliki cilj i "previše dobro branjeno da bi se probili u bilo šta poput celog grada".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading