TROVANJE ABRAMOVIČA BILO JE SAMO UPOZORENJE?! Milijarder priznao: Oslepeo sam na nekoliko sati i ljuštila mi se koža, objavljena i prva fotografija nakon incidenta! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

29.03.2022

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ozbiljan incident koji se odigrao 3. marta mogao bi, kako se strahuje, da ugrozi mirovne pregovore.

TROVANJE ABRAMOVIČA BILO JE SAMO UPOZORENJE?! Milijarder priznao: Oslepeo sam na nekoliko sati i ljuštila mi se koža, objavljena i prva fotografija nakon incidenta! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Romanu Abramoviču poslata ozbiljna poruka

Ruski oligarh Roman Abramovič za kog se tvrdi da je bio meta trovanja tokom učešća u mirovnim pregovorima sa ukrajinskim stranom radi okončanja aktuelnog rata na tlu bivše republike SSSR, napadnut je da bi mu bila poslata jasna poruka. 

To tvrdi Hristo Grozev, vodeći ruski istražitelj za istraživačku novinsku kuću Belingcat, koji je za britanski Tajms istakao kako Abramovič nije trebalo da bude ubijen, već mu je samo stavljeno do znanja da mu nipošto ne padne napamet da izda Kremlj i predsednika Vladimira Putina

Do napada je, kako se tvrdi, došlo 3. marta. 

- Abramovič nije trebalo da umre u trovanju koje je pogodilo i dvojicu ukrajinskih pregovarača. Doza nije bila dovoljno visoka, a veruje se da je najverovatnija meta bio upravo ruski oligarh. I to nekako ima smisla. Mislim, on se dobrovoljno prijavio da igra ovu ulogu poštenog posrednika, ali drugi ruski milijarderi su proglasili izvesnu nezavisnost od pozicije Kremlja i kritikovali rat. Zato bi se ovo moglo shvatiti kao znak upozorenja da se ne pridružuju redovima onih koji su ustali protiv Kremlja - istakao je Grozev, blizak saradnik ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.   

A da je do trovanja došlo potvrdio je i sam Abramovič, otkrivši preko svojih portparola da je nakon jedne runde pregovora dobio simptome poput višesatnog slepila, crvenih očiju i guljenja kože. Oni su, međutim, odbili da odaju više detalja o tom incidentu. 

- Donedavni čelnik britanskog fudbalskog kluba Čelzi bio je pod dejstvom otrova početkom meseca tokom sastanka u ukrajinskoj prestonici Kijevu dok je bio u ulozi mirovnjaka - preneo je američki Volstrit Džornal.

Osim Abramoviča, identični simptomi su se nakon sastanka pojavili i još dvojici muškaraca, među kojima je ukrajinski poslanik Rustem Umerov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rustem Umerov imao iste simptome kao Abramovič 

Inače, Grozev je otkrio da je protiv pregovarača najverovatnije korišćen neki hemijski agens. 

- Ljudi su potpuno oslepeli.. Nismo identifikovali supstancu. Nemam pojma ko stoji iza toga, ali izgleda da je Roman bio glavna meta - rekao je za Fajnenšel tajms izvor blizak Volodimiru Zelenskom. 

Drugi izvor je, navodi Dejli mejl, rekao da definitivno nije korišćen Novičok.

- Takođe, nije moglo da se da utvrdi ko je to uradio – Ukrajinci ili Rusi - naveo je sagovornik koji nije želeo da njegov identitet bude obelodanjen. 

Povodom incidenta se oglasila i Kancelarija za spoljne poslove, komonvelt i razvoj (FCDO), saopštivši da je pokušaj trovanja tokom mirovnih pregovora u Kijevu 3. marta "veoma zabrinjavajuć" događaj. Rečeno je da će Britanija „nastaviti da pomaže u sprovođenju oštrih sankcija režimu ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i pružanju odbrambene i humanitarne podrške kako bi se Ukrajina stavila u najjaču moguću pregovaračku poziciju“.  

Republika

Foto: Sergei Karpukhin/TASS/Profimedia

Abramovič na pregovorima u Istanbulu   

Danas je objavljena i prva fotografija Romana Abramoviča sa sastanka povodom mirovnih pregovora u Istanbulu, na kojima je posrednik bio i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i šef diplomatije te zemlje Mevlut Čavušoglu. 

Interesantno je da je Abramovič nakon trovanja lečen upravo u turskoj bolnici.    


 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading