PENTAGON OBJAVIO JEZIV IZVEŠTAJ?! Spominje se nuklearni napad na Zapad, oružje je već u pripravnosti!

Autor: Republika

Svet

18.03.2022

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnik Pentagonove Odbrambene obaveštajne agencije, Skot Berier, izneo je u dokumentu na 67 strana koje su trenutno najveće opasnosti u svetu.

PENTAGON OBJAVIO JEZIV IZVEŠTAJ?! Spominje se nuklearni napad na Zapad, oružje je već u pripravnosti!

Foto: Ilustracija: PIxaby,Tanjug/AP

Svet strahuje od narednih Putinovih poteza

Pentagon je uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da izvede nuklearni napad na zapadne sile, pokazao je najnoviji jeziv izveštaj centra američke vojske i ministarstva odbrane SAD, u kom je šef Kremlja po ko zna koji put optužen za brutalni udar na Ukrajinu i rat koji se trenutno vodi na teritoriji te zemlje. 

Međutim, kako je istaknuto u tek objavljenom dokumentu, do eskalacije sukoba i njihovog prelivanja i daleko van granica bivše republike SSSR, može doći zbog gubiataka koje vojska šefa Kremlja konstantno trpi na terenu. 

Za očekivati je da će Putin Zapadu zapretiti korišćenjem nuklearnog oružja ako se nastavi ovako jak ukrajinski otpor ruskoj invaziji koji iscrpljuje ljudstvo i opremu - stoji u proceni Pentagonove Odbrambene obaveštajne agencije, prenosi Blumberg.

Kako je istaknuto, posebno jak udarac za Rusiju jesu ekonomske sankcije uvedene toj zemlji, koje će je verovatno baciti u dugotrajnu ekonomsku depresiju i diplomatsku izolaciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Ruska vojska na terenu u Ukrajini 

Jedan od autora izveštaja, sastavljenog na 67 stranica i sa pobrojanim svim svetskim pretnjama, jeste general-pukovnik Skot Berier, šef Obaveštajne agencije za odbranu. 

- Kombinacija ukrajinskog prkosa i ekonomskih sankcija ugroziće sposobnost Rusije da proizvede moderno oružje s preciznim navođenjem. Takođe, rat će nastaviti da slabi i rusku konvencionalnu snagu, što znači da će se Moskva verovatno sve više oslanjati na svoje nuklearno sredstvo odvraćanja da pošalje signal Zapadu i pokaže snagu svojoj unutrašnjoj i spoljnoj publici - kazao je Berier u četvrtak pred Odborom za oružane snage Donjeg doma Kongresa.

Pentagonova sumorna procena objavljena je uoči današnjeg razgovora između predsednika SAD Džoa Bajdena i kineskog lidera Sija Đinpinga. Takođe, u trenutku nedugo nakon što je Putin najavio da je stavio ruski nuklearni arsenal u stanje više pripravnosti.

Inače, za razliku od izveštaja o globalnim pretnjama koje je više obaveštajnih agencija objavilo prošle nedelje na temelju informacija koje su imale pre ruske invazije, novi dokument uključuje i sve informacije pristigle do ovog utorka.

Takođe, visoki funkcioner Pentagona u četvrtak je rekao novinarima da je invazija uglavnom zaustavljena pa se Rusija sada oslanja na više od 1.000 raketnih udara dugog dometa na Ukrajinu.

- Američki napori da se potkopaju ruski ciljevi u Ukrajini, u kombinaciji s njenom percepcijom da su SAD nacija u padu, mogli bi da podstaknu Rusiju na agresivnije akcije ne samo u Ukrajini, već i šire - dodao je Berier.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Skot Berijer 

Ključna motivacija za invaziju, rekao je Berijer, jeste želja Rusije "da obnovi sferu uticaja nad Ukrajinom i drugim državama bivšeg SSSR".

- Putinova naredba iz februara, kojom se ruske nuklearne snage stavljaju u borbenu pripravnost, odnosi se na pojačane pripreme osmišljene kako bi se osigurao brzi prelaz u stanje više pripravnosti ako situacija to bude zahtevala - naglasio je on i istakao kako osim što Rusi tim potezom nastoje da zastraše protivnike, to odražava stavove ruske doktrine o upotrebi taktičkog, nestrateškog nuklearnog oružja da bi se protivnik primorao na pregovore koji mogu rezultirati prekidom sukoba pod uslovima povoljnim za Moskvi. 

Što se tiče konvencionalnih snaga, Berier je rekao da dosadašnji neuspesi Rusije u Ukrajini dovode u pitanje Putinovo hvaljenje sposobnošću njegove vojske da porazi neprijatelje "borcima pete generacije, najsavremenijim raketnim sistemima vazdušne i kopnene obrane, novim brodovima i podmornicama, naprednim tenkovima, modernizovanim tenkovima i poboljšanim vojnim zapovedništvom, kontrolom i logistikom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ive

18.03.2022 15:59

Ovi sve neki skotovi....

Odgovori 23 0