RUSKI ADUTI U NAORUŽANJU ZA INVAZUJU! Ubica raketnih lansera - Iskanader! (VIDEO)

Autor:

Svet

20.03.2022

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rakete iskander uništile su ukrajinske raketne lansere. Moć ovog oružja demonstrirana je i pre nekoliko dana, kada su Rusi sa samo dve ispaljene rakete uništili odbranu u okolini Zaporožje.

RUSKI ADUTI U NAORUŽANJU ZA INVAZUJU! Ubica raketnih lansera - Iskanader! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da su, u cilju suzbijanja raketnih napada i zaštite ukrajinskih građana od novih napada kijevskog nacionalističkog režima, sa dve rakete iskander uništeni lanseri ukrajinskih nacionalista.

Vojni analitičar Vlade Radulović objašnjava da iskander spada u taktičko-operativni kompleks naoružanja.

- Reč je o balističkim raketama na dometima do 500 km. Može nositi različite bojeve glave i, u skladu s tim, oni mogu varirati u težini od 380 do 700 kg. Ovaj kompleks može nositi i kasetnu, ali i nuklearnu bojevu glavu.

Vlade Radulović, analitičar Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, ocenjuje da se tokom dosadašnjeg rata posebno izdvojilo ovo oružje:

UKRAJINA

1. Džavelin FGM-48

Prenosivi protivoklopni sistem sa vođenom raketom američke proizvodnje, regeton 127 mm. Njegov efikasni domet iznosi između 2,5-4,75 km u zavisnosti od vrste projektila, ali i kako se koristi. Može se dejstvovati s njim iz pokreta, a može se ispaljivati klasično, kao prenosni protivoklopni sistem s ramena. Najveći broj uništenih ruskih tenkova i oklopne tehnike generalno je uništen upravo ovim protivtenkovskim vođenim raketama.

2. Bukefal - BTR-4

Borbeno oklopno vozilo ukrajinske proizvodnje, borbeni transporter, koje je naoružano topom 30 mm, bacačem granata u istom kalibru, mitraljezom kalibra 7,62 mm i sa dva lansera protivoklopnih vođenih raketa. Njegova maksimalna brzina je 110 kilometara na čas, borbeni radijus je oko 700 km i ono što je zanimljivo je to što posadu čine četiri čoveka, vozač, komandir i nišandžija, plus još sedam pripadnika oružanih snaga, koji mogu da se prevoze u zadnjem delu.

RUSIJA

1. Kalibar

Krstareće rakete. U prvim satima početka rata poleteli su prvi kalibri. Njena oznaka je 3M-14. Namenjena je za dejstva po vojnoj infrastrukturi, po utvrđenim objektima, aerodromima, komandnim centrima, tačnije po strateški važnim kopnenim predelima. Njegov operativni domet je između 2.000-2.500 km. Težina bojeve glave je oko 450 kg.

2. Krasnopolj

Laserski vođena artiljerijska granata, postoji u dva kalibra. Ispaljuje se iz samohodnih topova, a domet joj je do 25 km, procenat preciznosti joj je između 70-90 odsto.

Ovog se Zapad najviše plaši

Moguća upotreba termobaričnog oružja ili vakuum bombi, koje bi ruska vojska mogla da upotrebi, najveći su strah Zapada. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija potvrdila da koristi termobarične rakete. Ove tvrdnje Moskva nije potvrdila, ali nije ni demantovala. Zapadni mediji pišu da bi upotreba ovog oružja imala katastrofalne posledice. U pitanju je oružje koje deluje u nekoliko faza:
* Rakete su napunjene visoko eksplozivnom mešavinom goriva i hemikalija
* U drugoj fazi dejstva ispuštaju oblak koji izaziva ogromnu vatrenu loptu i usisava kiseonik iz okolnih područja izazivajući udarni talas
* Poznate su i kao aerosolne bombe ili vakuum bombe
* Efekti toplote i pritiska su strašni, sprže sve
* Stvaranju snažan udarni talas koji kida organe i prži pluća
* Amerikanci su ih koristili za napad na pećine u Avganistanu i obračun sa Al Kaidom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading