Ukrajina pooštrila zakon: ZA IZDAJU DOŽIVOTNI ZATVOR! Zelenski: Sve više političara traži vezu sa Rusijom!

Autor:

Svet

09.03.2022

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je pooštreni zakon po kome je za izdaju planirana kazna od 15 godina do čak doživotne kazne zatvora.

Ukrajina pooštrila zakon: ZA IZDAJU DOŽIVOTNI ZATVOR! Zelenski: Sve više političara traži vezu sa Rusijom!

Foto: pixabay.com

Kako se navodi na sajtu Vrhovne Rade, doneta je i izmena zakona o vraćanju vatrenog oružja i municije civilima radi zaštite zemlje tokom rata i propisuje da civili nisu odgovorni za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružanu agresiju na Ukrajinu.

Osim toga, građani Ukrajine imaju mogućnost da učestvuju u odbijanju i odvraćanju oružane agresije Ruske Federacije i/ili drugih država, koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje (pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkom cevi), lovačke puške, glatke ili kombinovane zalihe oružja za nju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Zakon pooštrava kazne za otuđivanje tuđe imovine na bojnom polju ili korišćenje tragičnih okolnosti, borbu za sopstvenu korist pljačkom ljudi, uključujući i ubijene ili ranjene.

Konkretno, za krađu, razbojništvo, razbojništvo, iznudu ili proneveru  imovine po vanrednom stanju zaprećena je kazna zatvora od 5 do 15 godina, u zavisnosti od težine krivičnog dela. Takođe, za pljačku na ratištu lice će biti osuđeno na kaznu zatvora od 5 do 10 godina.

Podsetimo, Zelenski je ranije danas rekao da neki političari u Ukrajini traže veze s Rusijom i rade na podeli društva.

- Primamo različite signale da neki političari ponovo traže veze sa Rusijom. A neki drugi opet rade za raskol, suprotno jedinstvu - rekao je on.

Prema njegovim rečima pojavilo se mnogo signala da su neki Ukrajinci odlučili da više ne mogu da se bore i pokušavaju odvojenu borbu, za svoju korist.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading