KIJEV SPREMAN ZA PREGOVORE! Mađarska ne uvodi sankcije Rusiji, u Marijupolju kopaju "masovne grobnice" za poginule! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

09.03.2022

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je 14. dan rata Rusije i Ukrajine. Najnovija dešavanja pratite na Republika.rs.

KIJEV SPREMAN ZA PREGOVORE! Mađarska ne uvodi sankcije Rusiji, u Marijupolju kopaju "masovne grobnice" za poginule! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanug/AP

23.07 SAD odlučile: Ništa od slanja borbenih aviona u Ukrajinu

Američke vlasti defitivno odbijaju ponudu Poljske o isporuci Ukrajini aviona MIG-29, saopštio je večeras Pentagon.

Poljske vlasti saopštile su da su spremne da hitno i besplatno premeste svoje avione MIG-29 u bazu u Ramštajnu u Nemačkoj i stave ih na raspolaganje administraciji SAD.

Ukrajina se nadala da bi kao pomoć u borbi protiv Rusije mogla da dobije borbene avione ruske proizvodnje, ukupno 70, koje imaju neke članice NATO, konkretno od Poljske 28 aviona MIG-29 a takodje avione istog tipa i avione SU-25 od Bugarske i Slovačke.

Kremlj je upozorio da bi to moglo da stvori "potencijalno opasan scenario".

"Obaveštajne službe veruju da bi prebacivanje (aviona MiG-29) u Ukrajinu moglo da se protumači kao preokret u konfliktu i dovelo do velike ruske reakcije čime bi se povećali izgledi vojne eskalacije sa NATO-om", izjavio je portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi).

20.46 Nove sankcije EU Rusima i Belorusiji

Evropska unija je danas odlučila da pooštri sankcije Rusiji i Belorusiji posle ruske invazije na Ukrajinu, tako što je na crnu listu stavila 160 Rusa i uvela dodatne sankcije koje ciljaju beloruske finansije, saopštila je Evropska komisija.

Na crnom spisku se nalaze 14 oligarha i preduzetnika uključenih u ključne sektore ruske privrede i članova njihovih porodica, kao i 146 članova gornjeg doma ruskog parlamenta - Saveta Federacije. Njima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta im je imovina.

Crna lista EU, ustanovljena 2014. godine kada je Rusija priprojila crnomorsko poluostrvo Krim, sada uključuje ukupno 862 osobe i 53 entiteta.

Takodje je odlučeno da tri beloruske banke budu isključene iz medjunarodnog sistema Svift (Swift), platforme koja omogućava operacije kao što su tranzit naloga za plaćanje i naloga za transfer sredstava izmedju banaka.

EU je odlučila i da zabrani sve transakcije u vezi sa imovinom beloruske centralne banke, u pokušaju izolacije te institucije kako bi joj bio smanjen manevarski prostor.

20.40 Rusija: Ukrajna sprema provokaciju hemijskim oružjem

Ukrajinski ekstremisti su u noći 9. marta doneli oko 80 tona amonijaka u selo Zoločiv severozapadno od Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Stanovnici koji su odatle izašli kažu da ih nacionalisti uče kako da pravilno postupe u slučaju hemijskog napada.

To može ukazivati na pripremu provokacije upotrebom toksičnih supstanci za optuživanje Ruske Federacije za navodnu upotrebu hemijskog oružja, napominje Ministarstvo.

20.34 Snimak akcije ruske avijacije u Žitomiru

 

 

19.11 - U Marijupolju poginule sahranjuju u masovne grobnice!?

Marijupolj je danima pod ruskim bombardovanjem, a najmanje 1.170 civila je ubijeno u gradu od početka invazije, rekao je zamenik gradonačelnika grada. Sada postoje i izveštaji da su vlasti iskopali masovnu grobnicu jer je normalno sahranjivanje postalo nemoguće.

- Nažalost, ima previše tela - kaže zamenik gradonačelnika Vitalij Falkovski za Fajnenšel tajms.

- To je bila neophodna mera jer ne možemo da sahranjujemo ljude na normalan način. Mrtvačnice su prepune. U grobnici je u protekla dva dana sahranjeno više od 60 ljudi. Uključuju civile i vojnike poginule u granatiranju, kao i civile koji su umrli od bolesti i prirodnih uzroka - prenosi AP.

Podsetimo, ranije je Kancelarija UN za ljudska prava saopštila da je najmanje 516 civila ubijeno od početka invazije Rusije 24. februara.

18.48 - Zapad zabrinut da bi Putin mogao da upotrebi hemijsko oružje

Zapadni dužnosnici upozorili su kako su ozbiljno zabrinuti da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao narediti korišćenje hemijskog oružja u glavnom gradu Ukrajine.

 

 

18.27 - 17 ranjenih u udaru na dečju bolnicu i porodilište u Mariupolju

Najmanje 17 ljudi ranjeno je u raketnom napadu u Mariupolju u kome su navodno uništeni dečja bolnica i porodilište u tom gradu, saopštila je ukrajinska vojna administracija u istočnom regionu Donjecka.

- Među ranjenima su i članovi osoblja i porodilje - rekli su zvaničnici.

18.03 - Mađarska ne uvodi sankcije Rusiji

- Mađarskoj su i dalje potrebni ruski gas i nafta i neće se pridružiti SAD koje su uvele sankcije na uvoz tih proizvoda - poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Viktor Orban

17.47 - Mekdonals: zatvaranje restorana u Rusijiće koštati 50 miliona mesečno

Mekdonalds je danas saopšio da će njegovo privremeno zatvaranje 847 resorana u Rusiji koštati ovaj lanac oko 50 miliona dolara mesečno.

Kompanija je juče saopšila da će privremeno zatvoriti sve svoje restorane u Rusiji, uključujući i svoju kultnu lokaciju na Puškinovom trgu.

17.21 - Šolc i Putin razgovarali telefonom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o situaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Njih dvojica su razgovarali o situaciji u Ukrajini, humanitarnim aspektima u toj zemlji, o diplomatskim naporima za rešavanje sukoba, ali i o rezultaima treće runde pregovora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc i Vladimir Putin

16.49 - Bombom na bolnicu?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na svom Tviter nalogu snimak porušenog porodilišta u Mariupolju.

Ruske okupacione snage su bacile nekoliko bombi na bolnicu - navodi se u saopštenju. Za sada nije poznato da li ima žrtava.

Opširnije možete pročitati i pogledati video u zasebnoj vesti.

16.43 - Nestle prestao da ulaže u Rusiju

Rojters prenosi da je najveći svetski proizvođač hrane Nestle prestao da ulaže u Rusiju.

Nestle proizvodi instant kafu, mineralnu vodu, čokoladu, sladoled, supe, mlečne proizvode, hranu za bebe, hranu za kućne ljubimce, farmaceutske i kozmetičke proizvode.

Međutim, kompanija će za sada nastaviti da isporučuje svoje glavne proizvode u Rusku Federaciju.

16.18 - Kamala Haris u Poljskoj i Rumuniji

Potpredsednica SAD-a Kamala Haris doputovaće u Poljsku gde će s tamošnjim političkim vrhom razgovarati o ukrajinskoj krizi. Nakon Varšave, putuje u Bukurešt gde će s rumunskim političkim liderima takođe razgovarati o podršci Vašingtona i odgovoru na rusku invaziju.

15.52 - Zamenik šefa kabineta Zelenskog: Spremni smo za diplomatsko rešenje

- Spremni smo da razgovaramo sa Rusijom o širokom spektru pitanja, Zelenski je spreman za direktan dijalog sa Putinom - rekao je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, prenose proruski mediji.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

15.44 - Koncert Kijevskog orkestra na Trgu nezavisnosti

Usred ratnog užasa trenutak predaha - članovi Kijevskog orkestra održali su improvizovani koncert na otvorenom, na gradskom Trgu nezavisnosti.

 

 

15.42 - Zaseda G7

- Ministri energetike iz zemalja članica Grupe sedam (G7) sastaće se sutra da bi razgovarali o tome šta Zapad još može da učini da smanji svoju zavisnost od ruske nafte i gasa - izjavio je danas britanski ministar za poslovanje Kvasi Kvarteng.

Britanija je prethodno najavila da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja ove godine i razmotriti zabranu uvoza ruskog prirodnog gasa, prenosi agencija Rojters.

Zvanični London se tako pridružio akcijama SAD koje, kako navodi Rojters, imaju za cilj da kazne Moskvu zbog njenog napada na Ukrajinu.

15.40 - Erdogan: Ovo je lov na vještice protiv ruskog naroda

- Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na veštice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umetnika - rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

15.27 - Kancelar Šolc: Ozbiljno je!

- Svesni smo ozbiljnosti situacije u slučaju da dođe do prekida isporuka ruskih energenata - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Apsolutno smo jedinstveni sa našim partnerima, posebno sa transatlantskim partnerima - Amerikom i Kanadom, u tome je situacija kada je reč o uvozu sirovina u Evropi sasvim drugačija nego u Americi i Kanadi. Zbog toga se razlikuju stvari koje mogu biti preduzete. Svi znaju da smo se mi, kratkoročno gledano, suočili sa izazovima, moramo da ih prevaziđemo ako dođe do toga da ekonomske veze u toj sferi ne budu funkcionisale kako je to bilo poslednjih godina i decenija - rekao je Šolc novinarima.

15.19 - ALBANCI S KOSOVA KRENULI U RAT!

Dvojica Albanaca s teritorije Kosova i Metohije uputila su se ka Ukrajini sa željom da učestvuju u ratu.

Opširnije čitaje u posebnom tekstu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

15.05 - UDARNO! Moskva: Uništeno 90% ukrajinskih aerodroma

Prema podacima Moskve, u Ukrajini je uništeno 90 odsto vojnih aerodroma u kojima se nalazi većina njenih vazdušnih snaga.

Ovo su podaci ruskog ministarstva odbrane.

Brnabić: Srbija će braniti svoju poziciju

- Srbija će, bez obzira na užasne pritiske, braniti svoju poziciju u aktuelnoj međunarodnoj krizi, jer je argumentovana i oslanja se na međnarodno pravo, pravdu principe - rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabićna Kopaonik biznis forumu.

- Ruske oružane snage su tokom operacije u Ukrajini uništile 137 protivvazdušnih raketnih sistema S-300, Buk M-1 i S-125. Uništen je 81 radarski stub ukrajinske PVO. To je dovelo do gubitka borbene kontrole nad avijacijom i PVO Ukrajine, sada je sistem PVO samo žarišne prirode i nije u stanju da pruži značajnije suprotstavljanje ruskoj avijaciji - navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga pokušava da nadoknadi nedostatak informacija o vazdušnoj situaciji dobijanjem podataka na komandnom mestu Vazduhoplovstva u Vinici od aviona NATO AVAKS E-3A - ovi avioni su na dežurstvu 24 sata u poljskom vazdušnom prostoru.

 

15.01 - Majk Pompeo udario na Belu kuću

Bivši ministar spoljnih poslava SAD za vreme administracije Donalda Trampa Majk Pompeo ocenio da je invazija Rusije na Ukrajinu posledica slabog rukovodstva SAD.

 

 

14.48 - Kličko: Spremni smo da se borimo, dajte nam oružje

- Potrebno nam je podrška i oružje. Potrebni su nam avioni. Mi smo spremni da se borimo - rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

 

 

14.47 - Premijer Rusije: Zaštita domaćeg tržišta

Rusiji je snabdevanje domaćeg tržišta žitaricama važnije od izvoza, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin predstavljajući nove mere podrške domaćoj ekonomiji, koja je na udaru međunarodnih sankcija

Važno je da tržište hrane bude uravnoteženo i pažljivo pratimo cene osnovnih namirnica, uključujući hleb - rekao je Mišustin, a preneo Rojters.

14.32 - Saliven: Odmah napustite Rusiju

Ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan poručio je svim američkim državljanima, koji se trenutno nalaze u Rusiji, da momentalno napuste tu zemlju.

U suprotnom, kako je dodao, potrebno je da osmisle plan kako ubuduće da se snalaze bez pomoći američke ambasade.

14.10 - "Neželjen i opasan scenario"

Mogućnost da Ukrajina koristi vojne aerodrome drugih zemalja je neželjen i potencijalno opasan scenario, poručio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Već je izneto objašnjenje Ministarstva odbrane u vezi sa mogućnošću da Ukrajina koristi neke aerodrome za sletanje borbenih aviona. To je vrlo neželjen i potencijalno opasan scenario - prokomentarisao je Peskov plan Poljske da obezbedi Ukrajini borbene avione.

13.53 - HITNO! Kamala Haris putuje u Rumuniju i Poljsku

Potpredsednica SAD Kamala Haris posetiće Poljsku i Rumuniju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

13.49 - Zelenski potpisao zakon 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao zakon o pooštravanju odgovornosti za veleizdaju (doživotno) i pljačku (od 5 do 10 godina).

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.43 - Putin na vezi sa Sisijem

Ruski predsednik Vladimir Putin je telefonom razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o strateškom partnerstvu, projektima u nuklearnoj energiji, saradnji u turizmu i poljoprivrednom sektoru.

Takođe su se dotakli ruske operacije u Ukrajini i rusko-ukrajinskih pregovora. Egipatski predsednik je zahvalio na naporima da se egipatski državljani evakuišu iz zone sukoba

13.41 - Upozorenje SAD: Putin će upotrebiti taktičko nuklearno oružje?

- Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da iskoristi nuklearno taktično oružje protiv Ukrajine jer ne može da dopusti da izgubi rat sa Kijevom!

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

13.06 - UDARNO! Peskov: Odgovorićemo na bahatost Zapada

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov obelodanio je odgovor Moskve na odluku SAD da zabrani uvoz ruske nafte.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12:46 - HITNO! Rusija isključila Černobiljsku elektranu sa mreže

Iz ukrajinske državne elektrane Černobilj saopšteno je da su ruske snage isključile struju u ovoj elektrani, prenosi Rojters.

 

 

12.32 - Zelenski uputio brutalnu poruku kolaboracionistima 

Zelenski je upozorio ukrajinske političare koji pokušavaju da nađu kontakte sa Rusijom da će odluka o njima biti brza „prema zakonima ratovanja“.

- Već dobijamo dosta signala da je neko u Ukrajini odlučio da više ne može da se bori zajedno sa svima i pokušava nekako odvojeno za nešto svoje, za neku ličnu korist. Dobijamo različite signale o tome od nekih političara. ponovo traže tragove za Rusijom, a neki drugi opet rade na raskolu uprkos jedinstvu. Želim da kažem jedno i samo jednom: vidim šta radite, ako čujem još jedan signal, odgovor će biti brz , kako i treba u ratno vreme. Hvala Bogu, naš narod je već shvatio sve i svakoga - rekao je Zelenski.

Udar na ruski sport

Po osnovu ranije donešenih sportskih sankcija, Rusija gubi domaćinstvo svih unapred planiranih takmičenja.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.09 - UDARNO! Srbija rekla svoje: Ko je kriv za rat?

Portal Republika nedavno je sproveo veliko anketu na našem portalu u kojoj smo čitaoce pitali ko je krivac za rusku agresiju na Ukrajinu.

Više od 2.000 čitalaca dalo je svoj glas, a imajući u vidu da se istraživanja javnog mnjenja za popularnost stranaka rade i sa manjim brojem anketiranih, možemo reći da je reč o reprezentativnom uzorku.

Rezultate ankete možete pogledati u posebnoj vesti.

Pala cena gasa u Evropi ispod 2.100 dolara

Cena gasa u Evropi pala je za 14 posto tokom današnjeg trgovanja ispod 2.100 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima sa londonski ICE berze.

Na holandskom TTF čvorištu su ugovori za aprilske isporuke gasa (fjučers ugovori) sklapani po ceni od 2.090,6 dolara za hiljadu kubika, što je 185 evra po MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, javlja agencija Tas s.

12.02 - UDARNO! Ceo svet će znati šta su Amerikanci radili u laboratorijama

- Ceo svet će biti zainteresovan da sazna šta su tačno radile američke biolaboratorije u Ukrajini - rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

11.59 - UDARNO! Oglasio se Peskov

Portparol Kremlja Dmitri Peskov obelodanio je da će ruska vlada za nekoliko sati uvesti ograničenja na uvoz i izvoz sirovina iz Rusije.

11.57 - Nove sankcije

Tri beloruske banke isključene iz SWIT u sklopu novih sankcija koje je Minsku uvela Evropska unija.

Na udaru su i ruski oligarsi.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.51 - UDARNO! Kremlj: SAD pokrenule rat

Sjedinjene Američke Države pokrenule su ekonomski rat protiv Rusije, saopštio je Kremlj.


11.41 - Napad na Merkelovu

Ministar poljoprivrede Nemačke Čem Ezdemir krivicu za zavisnost od ruskih energenata vidi u spoljnoj politici koju je vodila doskorašnja kancelarka Angela Merkel.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.38 - Zelenski: Pripremamo se za novu rundu pregovora

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se ukrajinska strana priprema za narednu rundu pregovora sa Rusijom koja ima za cilj prekid rata i postizanje mira.

 

 

 

11.26 - Pakista Zapadu: Nismo vaši robovi

- Mi nismo vaši robovi - revoltirano je odgovorio pakistanski premijer Imran Han zapadnim diplomatama na poziv da ta zemlja podrži osude protiv ruske operacije u Ukrajini, a prenosi „Tajms".

- Za šta vi nas smatrate? Mislite da smo vaši robovi koje će učiniti sve što im kažete? - revoltirano je odgovorio pakistanski premijer, a preneo „Tajms" .

Ambasador: Razumemo Srbiju

- Nismo očekivali da Srbija pristane i podrži sankcije protiv Rusije. Iz više razloga, zbog istorije odnosa i veze naših naroda. Integracija i povezanost Rusije i Srbije postoje i moraju da postoje. Razumemo da Srbija trpi pritiske“, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Srbija dugo sprovodi svoju spoljnu politiku na osnovu svojih nacionalnih interesa. Razumem da pritisak postoji - naveo je ambasador i dodao da podrška Rusiji od strane naroda takođe postoji.

Kad je reč o rezoluciji UN kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, a koju je Srbija podržala, ambasador ističe da „Rusija razume iznuđeno“.
 

11.16 - Rusi: Zadaci za rusku vojsku

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvrdi da zadaci ruske specijalne operacije ne uključuju ni okupaciju Ukrajine, ni uništavanje njene državnosti, ni rušenje aktuelne vlasti.

- Moskva nije odgovorna za živote stranaca koji odluče da učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini - navodi se.

 

11.10 - UDARNO! Oglasio se Peking

Zvanični Peking protivi se uniteralnim sankcijama Rusiji, saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova.

 

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

10.56 - HITNO! Putin potpisao

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se isplaćuje novac za ranjene i poginule u Donjecku.

Kako javlja RT, porodicama vojnika Donjecke narodne republike koji su poginuli posle 24. februara biće isplaćeno po 5 miliona rubalja, a ranjenima po 3 miliona, proizilazi iz ukaza šefa republike. 

10.54 - Erdogan: Nadam se prekidu vatre

Turski predsednik Redžep Tajkip Erdogan kaže da se nada trajnom prekidu vatre u Ukrajini nakon što se Lavrov i Kuleba sutra sastanu u Antaliji.

10.49 "Vajld kard" za Vašington

Nafta iz Venecuele mogla bi da bude "vajld kard" za Vašington, nakon što je predsednik Džo Bajden zabranio uvoz nafte iz Rusije.

Sve detalje čitajte u posebnoj vesti.

 

10.48 - Pozitivni signali

- Postoje signali da će do nove runde rusko-ukrajinskih pregovora doći posle sastanka ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine - rekao je za RIA Novosti politikolog Voskresenski, koji je blizu organizovanja pregovora u Belorusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

10.47 - Šok odluka: Ovo se dešava prvi put u 100-godišnjoj istoriji

"Njujork tajms" povukao je sve svoje dopisnike iz Rusije, što je prvi put za više od jednog veka da ugledni list nema tamo reportere na terenu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.13 - Podrška Kanade Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom. Teme su bile sankcije Rusiji, ukrajinsko-kanadski odnosi i poboljšanje saradnje.

 

 

10.00 - Supruga Zelenskog: Ovo je rat u Evropi

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, u prvoj javnoj izjavi upućenoj globalnoj zajednici, govorila je o užasima rata, zahvalivši istovremeno na podršci međunarodne zajednice, ali i pozivajući zapadne zemlje da proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika, Zelenska je navela imena pojedine dece koja su bila žrtve rata, prenosi BBC.

- Osmogodišnja Alisa koja je umrla na ulicama Ohtirka dok je njen deda pokušavao da je zaštiti. Polina iz Kijeva je poginula u granatiranju sa roditeljima. Geleri su pogodili 14-godišnjeg Arsenija u glavu i nije mu bilo spasa jer hitna pomoć nije stigla na vreme zbog jakih požara - navodi prva dama Ukrajine u tom pismu.

Više detalja čitajte u posebnoj vesti.

 

9.48 - HITNO! Vučić o snabdevanju gorivom

- Srbija ima dovoljne kolicine nafte, rafinerija radi sve vreme, sada ulazemo jos 100 miliona evra da napunimo naftu do vrha, samo je pitanje cena i odakle će se subvencionisati ako još skoči - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opširnije čitatjte u posebnoj vesti.

9.42 - Radikalna odkula Londona

Velika Britanija uvodi zabranu izvoza robe i tehnologija avio-kosmičke industrije u Rusiju, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Dodatne trgovinske mere sprečiće izvoz robe i tehnologija povezanih sa avio-kosmičkom industrijom, uključujući usluge osiguranja i reosiguranja iz Velike Britanije u Rusiju - precizirano je u saopštenju.

Republika

Foto: MUP Srbije

 

 

9.32 - UDARNO! Vučić otkrio stav Beograda

Vučić: Ako Evropa uvede sankcije na rusku naftu, ukinućemo carinu i razgovaraćemo sa drugim zemljama o uvozu

- Ako preduzećima sa većinskim ruskim vlasništvom ne bude omogućen uvoz ruske nafte, što je jedna od mogućih mera, već danas razgovaramo o budućim potezima, dogovorili smo sa carinom ukidanje carine na uvoz nafte iz trećih zemalja. Verujem da ću moći da razgovaram sa šeikom Bin Zajedom, da vidimo da iz različitih izvora dopremamo naftu. Međutim, onda se postavlja logističko pitanje, kako ćemo da je dopremamo - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

9.26 - UDARNO! Rusi tvrde: Imamo dokaze

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je došlo u posed tajnih dokumenata koji potvrđuju da je Ukrajina pripremala vojnu operaciju u Donbasu u martu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.15 - Nemačka o ruskoj nafti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok opravdala je odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao znak odmazde za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to izazvalo haos u Nemačkoj što bi za Kremlj bilo više pobeda nego poraz.

- Ona je rekla da bi Nemačka zabranila uvoz ruske nafte kad bi mislila da bi to zaustavilo rat, ali ne misli tako - preneo je Rojters.

9.09 - Biričevski: Rusija nastavlja isporuke gasa Evropi

Direktor odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Dmitrij Biričevski, rekao je danas da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze u vezi sa isporukama gasa Evropi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Što se tiče gasnog sektora, Rusija ne namerava da odustane od svojih pozicija pouzdanog snabdevača evropskog tržišta gasom - rekao je Biričevski u intervjuu za RIA Novosti.

Istakao je da će ruske kompanije nastaviti da ispunjavaju ugovorne obaveze u pogledu i snabdevanja i tranzita.

9.04 - Poruka Budimpešte Briselu

- Treba da svakom bude jasno u Evropi i preko okeana da postoje realnosti u ovom delu Evrope koje zavise od infrastrukture i postojećih izvora energenata. U našem regionu određujući je gas koji stiže iz Rusije - rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- To može da se promeni, ali za to su potrebne duge godine. Zbog toga ne želimo da prihvatimo odluke koje će da se odnose na građane Mađarske ili Srbije. Kada u Briselu govorimo o energentima, zastupamo i interese Srbije - rekao je Sijarto.

Pušilin: Teška situacija u Mariupolju

- Ne preostaje nam ništa drugo nego da oslobađamo teritoriju Marijupolja metar po metar, nacionalističke jedinice Ukrajine su slabo kontrolisane iz Kijeva, a situacija sa evakuacijom iz Mariupolja je otežana - poručio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Kako je rekao za televiziju „Rusija 24“, „nekoliko stotina hiljada ljudi i dalje je prinudno 'živi štit' za nacionalističke bataljone koji su sada koncentrisali svoje snage u Marijupolju“.

9.00 - Rusija upozorava da radi na "brzom" odgovoru na zapadne sankcije

Rusija je upozorila da radi na širokom odgovoru na zapadne sankcije za koji tvrdi da bi bio "brz" i da će se osetiti u najosetljivijim oblastima, prenosi Rojters.

- Reakcija Rusije biće brza, promišljena i osetljiva za one kojima se obraća - rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija RIA.

Biričevski: Rusija nastavlja isporuke gasa Evropi

Direktor odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Dmitrij Biričevski, rekao je danas da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze u vezi sa isporukama gasa Evropi.

- Što se tiče gasnog sektora, Rusija ne namerava da odustane od svojih pozicija pouzdanog snabdevača evropskog tržišta gasom - rekao je Biričevski u intervjuu za RIA Novosti.

Istakao je da će ruske kompanije nastaviti da ispunjavaju ugovorne obaveze u pogledu i snabdevanja i tranzita.

8.48 - Povlači se Hajniken

Predstavnici kompanije Hajneken, najvećeg međunarodnog proizvođača piva, rekli su za Sputnjik da kompanija zaustavlja proizvodnju i prodaju piva u Rusiji i da neće primati profit iz svojih ruskih predstavništva.

8.42 - Zaharova: Stručnjaci nek se pozabave Zelenskim

- Neophodno je analizirati izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, uključujući i one o ulasku u NATO, na osnovu njegovog stanja koje je neadekvatno - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Vidite u kakvom se on specifičnom stanju nalazi kada prilazi mikrofonu. Već bi stručnjaci trebalo da se pozabave time šta se sa njim dešava. Zbog toga nije moguće duboko i ozbiljno analizirati te izjave na osnovu njegovog stanja - rekla je Zaharova za radio Sputnjik.

Republika

Foto: Tanug/AP

 

 

S tim u vezi, portparolka je dodala da je očigledno da je stanje ukrajinskog lidera neadekvatno.

Kako kaže, sada je nemoguće ozbiljno se oslanjati na izjave Zelenskog, jer one ne mogu da se tumače kao izraz formiranog stava.

8.12 - SAD su odbile ponudu Poljske da predaji MiG-29

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je u utorak da ponuda Poljske da preda avione MiG-29 Sjedinjenim Državama na upotrebu ukrajinskoj vojsci nije prihvatljiva.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je u utorak da ideja o stavljanju aviona na raspolaganje Sjedinjenim Državama da lete u vazdušnom prostoru gde ruske snage napadaju Ukrajinu predstavlja ozbiljnu zabrinutost za celu alijansu.

Varšava je više puta odbijala mogućnost da svoje vojne avione pošalje direktno u susednu Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

8.07 - Američki obaveštajci: Rusija je u velikoj meri potcenila otpor Ukrajine

Rusija je ozbiljno potcenila snagu otpora Ukrajine napadu, koji sada ima hiljade mrtvih vojnika, rekli su u utorak obaveštajni zvaničnici Kongresa, prisustvujući saslušanju u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD.

Rusko napredovanje je zaustavljeno ili usporeno nasilnim otporom Ukrajinaca. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučan da ide napred bez obzira na ruske žrtve, sankcije i izolaciju u svetu.

Ukrajinska ministarka optužuje Ruse da prikrivaju broj mrtvih vojnika

Rusija je optužena da nije odnela tela mrtvih vojnika kući da bi sakrila pravi broj poginulih u Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Oni su takođe obećali da će podržati ukrajinski otpor čak i ako Rusija pobedi u ratu u Ukrajini.

Direktor Odbrambene obaveštajne agencije Dia general Skot Berijer rekao je da je Rusija do sada izgubila između 2.000 i 4.000 vojnika u ratu u Ukrajini.

Berije nije mogao da odgovori na pitanje koliko još dana Kijev može da izdrži opsadu ruske vojske pre nego što ostane bez zaliha za opstanak stanovništva.

On je, međutim, procenio da bi za desetak dana moglo da postane veoma teško.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

7.09 - Serija eksplozija u Kijevu i okolini

Rano jutros u Kijevu i okolnim područjima su se ponovo čule eksplozije, javlja BBC.

Britanski javni servis prenosi, pozivajući se na izveštaje novinara sa tererna, da je ođeknula serija eksplozija.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se nešto posle šest sati sati po lokalnom vremenu.

7.05 - Produžen rad koridora Sumi-Poltava za evakuaciju

Načelnik uprave Sumke oblasti Dmitrij Živicki saopštio je danas da je produžen rad koridora za evakuaciju Sumi-Poltava

- Pregovaračka grupa je radila celu noć i danas od 9.00 do 21.00 po lokalnom vremenu nastavljen je rad koridora za evakuacijuod Sumija do Poltave - navodi se u njegovoj poruci u Telegramu.

Živicki je napomenuo da je moguće putovati duž koridora sopstvenim prevozom, a da će se tokom dana 22 autobusa iz Poltave, koji su dan ranije napustili grad u okviru prve evakuacione kolone, vratiti u Sumi.

Dodao je da ih mogu koristiti trudnice, žene sa decom, starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

6.55 - Lavrov otputovao u Antaliju na sastanak sa Kulebom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov otputova je u tursku Antaliju, gde će sutra imati sastanak sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, saopštila je portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je juče da je njegov sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Turskoj zakazan za 10. mart.

- Ako Lavrov 10. marta stigne u Antaliju, i ja ću otići, sesti i razgovarati - rekao je Kuleba na konfernciji za novinare, prenele su RIA Novosti.

Ranije je Zaharova saopštila da je planiran sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, uz učešće turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua na marginama diplomatskog sastanka u Antaliji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading