PRASETINOM PROTIV ČEČENA? Ukrajinski vojnici umaču metke u svinjsku mast - Putin zbog njih pokrenuo rat (VIDEO)

Autor:

Svet

28.02.2022

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snimku koji je objavila Nacionalna garda Ukrajine vidi se kako borci iz Azova umaču metke u svinjsku mast, a koje nameravaju da upotrebe protiv muslimanskih čečenskih boraca.

PRASETINOM PROTIV ČEČENA? Ukrajinski vojnici umaču metke u svinjsku mast - Putin zbog njih pokrenuo rat (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Nacionalna garda Ukrajine objavila je snimak na svom Tviter nalogu na kojem se čini da se vidi da borci Azova podmazuju metke svinjskom mašću, navodno da se koriste protiv muslimanskih Čečena koji su raspoređeni u njihovoj zemlji dok Rusija pojačava svoj vojni napad na Ukrajinu.

Azov, krajnje desničarska dobrovoljačka pešadijska vojna jedinica, su ultranacionalisti koji su optuženi da gaje neonacističku i belu supremacističku ideologiju. Oni su se prvi put borili zajedno sa ukrajinskom vojskom na istoku zemlje 2014. godine protiv proruskih separatista i od tada su uključeni u redovne oružane snage.

Na snimku, čiju autentičnost Al Džazira nije mogla da potvrdi, vidi se čovek koji je navodno pripadnik boraca Azov kako zaranja metke u nešto što izgleda kao svinjska mast dok se obraća čečenskim borcima.

On kaže: Draga braćo muslimani.U raj nećete. Nećete biti pušteni u raj. Idite kući, molim vas. Ovde ćete naići na nevolje. Hvala na pažnji i doviđenja.

Uprkos tome što su integrisani u zvaničnu vojsku, borci Azova su navodno nastavili da nose oznake Volfsangela koje su koristile brojne nacističke divizije tokom Drugog svetskog rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je prisustvo takvih jedinica u ukrajinskoj vojsci kao razlog za pokretanje svoje takozvane „specijalne vojne operacije… za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine“.

Ramzan Kadirov, lider ruskog regiona Čečenije i Putinov saveznik, rekao je u subotu da su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini i pozvao Ukrajince da zbace svoju vladu.

Kratak video koji je objavio državni informativni kanal RT, za koji je rekao da je od petka, prikazuje hiljade čečenskih boraca okupljenih na glavnom trgu glavnog grada regiona Groznog u znak spremnosti da se bore u Ukrajini.

Kadirov je sebe često opisivao kao Putinovog "pešadinca" – čečenske snage su ranije bile raspoređene u Siriji i Gruziji – i njegove reči su ponovile one ruskog lidera koji je u petak pozvao Ukrajince da ustanu protiv sopstvene vlade, za koju je rekao da je napravljena od „neonacista”. Ukrajinski zvaničnici oštro odbacuju ovakvo tumačenje..
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading