ŠOLC NE DA RUSIMA SVOJ DNK! Nemački kancelar dozvolio da mu PCR test u Moskvi uradi samo nemački lekar!

Autor: Republika

Svet

15.02.2022

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji će se danas sastati s Vladimirom Putinom u Moskvi, odbio je da ga Rusi testiraju na koronu iz, kako se veruje, istih razloga kao i francuski lider Emanuel Makron.

ŠOLC NE DA RUSIMA SVOJ DNK! Nemački kancelar dozvolio da mu PCR test u Moskvi uradi samo nemački lekar!

Foto: Tanjug/AP

Prozvan "Čovek bazuka" zbog oštrih govora

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, ali je odbio da se podvrgne PCR testu pre sastanka.

Umesto ruskog testa, Šolc je odlučio da ga lekar iz nemačke ambasade testira, što je preduslov za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Isto je pre samo nedelju dana uradio i francuski lider Emanuel Makron, koji je takođe odbio da se podvrgne ruskom PCR testu pre sastanka s Putinom. Izvori su ispričali novinskim agencijama kako Francuzi "nisu mogli da pristanu na to da Rusi imaju predsednikov DNK", pa se sada spekuliše da su i Šolcovi razlozi isti. 

Razgovori Makrona i Putina zbog odluke francuskog lidera održani su za šest metara dugim stolom kako bi bila ispoštovana distanca, pri čemu se dvojica predsednika ni u jednom trenutku nisu ni pozdravila, a Francuz je i sve vreme nosio masku.    

Šolc je poslednji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofanzivu radi sprečavanja rata, a misija je osetljiva jer je Nemačka najveći ruski trgovinski partner u Evropi.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Šolc je krenuo put Moskve u utorak rano ujutru 

Poseta dolazi u vreme kada su nemačko-ruski odnosi na najnižem nivou. Međutim, ukrajinska kriza će verovatno zaseniti nekoliko nerešenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Podsetimo, Šolc je tokom posete Kijevu u ponedeljak rekao da želi da lobira kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje na desetine hiljada ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo".

Takođe je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim privrednim sankcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading