NIKO NE BI TREBALO DA PROLAZI KROZ TAKO NEŠTO: Irena se izgladnjivala da je deca ne bi gledala kako umire od raka

Autor:

Svet

13.12.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elena Vajtnam iz Škotske, ispričala je kako se njena majka Irena izgladnjivala do smrti kako njena deca ne bi gledala kako se muči jer joj je konstatovan poslednji stadijum raka.

NIKO NE BI TREBALO DA PROLAZI KROZ TAKO NEŠTO: Irena se izgladnjivala da je deca ne bi gledala kako umire od raka

Foto: pixabay.com

Elena je u suzama ispričala da je dugo osećala krivicu, koju veruje da osećaju mnoge porodice tokom traumatičnih poslednjih dana svojih najbližih.

- Moja mama nam je često govorila, delimično u šali, da ako joj se desi nešto loše, da samo treba da joj damo veliku plavu pilulu. Nije znala šta joj donosi budućnost, ali je verovala da ljudi ne bi trebalo da žive život koji im donosi samo patnju - rekla je Elena, inače zagovornica eutanazije.

Irena je imala samo 58 godina, a njena dijagnoza bila je jako teška.

- Svi smo znali kakav je njen stav o asistiranoj smrti i da bi ona uvek izabrala opciju za manje tešku smrt, sa manje patnje da je imala izbor. Ona na kraju nije imala mogućnost da to uradi, a stvari su za nju mogle da budu mnogo bolje - rekla je Elena.

Zbog svega što je proživela nakon gubitka majke Elena se dugo lečila od alopecije (opadanja kose u pečatima) zbog stresa i traume koji je doživela. 

Ona je rekla da je želja njene majke bila da umre kod kuće, nakon što joj je iznenada dijagnostikovan rak pluća koji je već bio u poodmakloj fazi. Lekari su joj tada saopštili da joj je ostalo manje od šest meseci i da će u poslednjim danima imati velike bolove, prenosi Telegraf.rs.

- Prvo smo je doveli kod kuće, ali su njeni bolovi koje je imala pri svakom udisaju bili tako jaki, da je morala da se vrati u bolnicu. Poslednjih dana tata i ja smo bili u jednoj sobi u bolnici, a ona pored u drugoj sa velikim količinama morfijuma koji su joj davali kako ne bi trpela bolove. U bolnici nije imala kontrolu nad lekovima - rekla je Irenina ćerka.

Njena jedina odluka bila je da se izgladnjuje i ne pije vodu, a to je radila tajno, kako bi porodicu zaštitila od patnje.

- Gledali smo je kako umire. Dosta je izgubila na kilaži za nekoliko nedelja. Kada se sada osvrnem na to, sve je to moglo da se izbegne, ali ona je bila primorana na takvu odluku. Niko ne bi trebalo da prolazi kroz tako nešto - rekla je ona.

Elena i dalje oseća veliku krivicu zbog majčine smrti, kao i što nije odmah došla u bolnicu kada joj je majka poslala poruku.

Kada sam stigla, bolničarka mi je rekla da je u komi i da se neće probuditi. Tada sam saznala da je pre dve nedelje prestala da jede i pije. Lagala nas je da pije šejkove, a maramicama je sakupljala vodu i krila od nas - kaže ona.

Irena je umrla u bolnici četiri dana kasnije.

- Za nju me vežu samo lepa sećanja. Volela je muziku, stalno smo svirali njene omiljene pesme. Rodila me je sa 17 godina, bila mi je kao prijateljica - rekla je Elena.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading