Obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije zbog "HAVANSKOG SINDROMA"

Autor: Republika

Svet

28.09.2021

21:36

Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala je proteklih nedelja obaveštajca koji je služio u Srbiji, a koji je zadobio ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom", objavio je "Volstrit džornal", pozivajući se na sadašnje i nekadašnje američke zvaničnike.

Tanjug/AP

 

Incident na Balkanu, o kome, kako navodi američki list, ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napadi nečim za šta se sumnja da predstavlja neku vrstu usmerenog energetskog izvora.

- U poslednjih 60 do 90 dana bilo je više prijavljenih slučajeva na američkom tlu i u drugim delovima sveta - izjavio je dr Džejms Đordano, profesor neurologije sa Univerziteta Džordžtaun koji savetuje američku vladu po tom pitanju.

Oko dve stotine američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo se od "havanskog sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrena, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, piše Rojters.

Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi.
Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične "havanskom sindromu" otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.
U izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je "usmerena radio-frekvencija" najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde, preneo je RTS.

Komentari (0)

Loading