AUSTRIJSKI POLITIČAR KOJI JE GOVORIO DA JE KOSOVO SRBIJA OSUĐEN NA 15 MESECI ZATVORA! Izjavljivao je i da je Hrvatska đubre!

Autor: Republika

Svet

27.08.2021

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hajnc Kristijan Štrahe, bivši austrijski vicekancelar, osuđen je na 15 meseci zatvora zbog korupcije nakon što je dokazano da je stranka FPO, na čijem je čelu tada bio, uzimala novac od jednog preduzetnika, a zauzvrat menjao zakon.

Foto: Tanjug/AP

Hanjc Kristijan Štrahe, bivši austrijski vicekancelar 

Hajnc Kristijan Štrahe (52), bivši čelnik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPO) i čovek koji je svojevremeno Hrvatsku nazvao s.anjem, a uredno ponavljao da je Kosovo Srbija, osuđen je u petak u Beču na 15 meseci zatvora zbog korupcije. Međutim, njemu je izrečena uslovna kazna.

Štraheu se stavlja na teret da je vlasniku jedne privatne bečke klinike 2017. izašao u susret kada je u pitanju izmena zakona o zdravstvenim uslugama u privatnom sektoru. U zamenu za to je privatni preduzetnik Valter Grabmuler stranci FPO, na čijem se čelu tada nalazio Štrahe, donirao ukupno 12.000 evra. I Grabmuler je zbog plaćanja mita takođe osuđen na 12 meseci zatvora uslovno.

- Dokazana je činjenična povezanost između donacije bogatog prijatelja Štrahea i pružene usluge - zaključila je predsednica sudskog veća Klaudia Maravec Loidolt.

Prema obrazloženju presude, Grabmuler je prvo isplatio 2.000 evra, a nakon što je FPO u parlamentu pokrenuo inicijativu za promenu zakona o fondovima za finansiranje privatnih zdravstvenih ustanova, preduzetnik je donirao još 10.000. U presudi se zaključuje kako je inicijativa za promenu zakona išla isključivo u korist klinike preduzetnika i da nije služila "interesima ostalih privatnih klinika u Austriji".

Republika

Foto: youtube.com/FALTER

Kadrovi nastali na Ibici kada je raskrinkan Štrahe

Štrahe se, podsetimo, povukao sa svih političkih položaja u jeku takozvane afere "Ibica" kada je zajedno s drugim čelnicima FPO uhvaćen na tajnom videu kako pokušava da "proda" političke usluge u zamenu za stranačke donacije.

Zbog toga se raspala i koalicijska vlada FPO i Narodne stranke Austrije (OVP) na čelu s kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Podsetimo, bivši austrijski vicekancelar je uprkos činjenici da je Hrvatsku nazivao pogrdnim imenima boravio u toj zemlji krajem juna na jahti kod Biograda. Plovilo se tada zapalilo, a on je jedva izvukao glavu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading