POČINJE TESTIRANJE VAKCINE PROTIV HIV-A! Naučnici optimistični, ima SPASA!

Autor:

Svet

19.08.2021

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Moderna započinje testiranja eksperimentalne vakcine protiv HIV-a na ljudima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

U Moderninoj prvoj fazi testiranja učestvovaće 56 zdravih osoba koje nisu zaražene HIV-om, a koje su stare između 18 i 50 godina. Cilj prve faze je da se proceni sigurnost vakcine bazirane na mRNA tehnologiji te da se prati odgovor imunološkog sistema čoveka.

Ova testiranja dolaze nakon višegodišnjeg istraživanja potencijala mRNA vakcina, a Moderna i Fajzer su prve kompanije čije se vakcine ovog tipa koriste na ljudima. Vakcine su se pokazale generalno uspješnim u borbi protiv koronavirusa.

Moderna će zapravo testirati dve različite verzije vakcine nazvane mRNA-1644 (ili mRNA-1644v2-Core), a radi se o prvoj mRNA vakcini dizajniranoj za borbu protiv HIV-a.

U testiranjima će učestvovati četiri grupe, dve će primiti mešavine različitih verzija vakcine, a dve drugu verziju.

Prva faza će trajati oko 10 meseci, a nakon toga slede druga i treća faza s fokusom na analizu efikasnosti vakcine i sprečavanja zaraze HIV-om za širu populaciju.

Naučnici su optmistični, posebno jer se radi o mRNA vakcini, prenosi Klix.

Nakon ubrizgavanja vakcine, ćelije počinju da stvaraju specifične proteine koji se inače nalaze na spoljnom delu virusa. Kada pravi virus dospije u organizam, telo prepoznaje povećanje tog proteina i aktivira brzi odgovor imunološkog sistema s ciljem uništavanja virusa, a time se sprečavaju teža stanja.

Izuzetno je važno stimulisati antitiela kako bi se organizam efikasno borio protiv HIV-a.

Ranije je bilo teško kreirati vakcinu protiv HIV-a jer virus veoma brzo zarazi ljudsku DNK i menja strukturu. Dok su metode koje su najviše obećavale podrazumevale stimulisanje antitela, naučnici su imali poteškoća da pokrenu ovu reakciju s vakcinom, no nova mRNA vakcina bi trebalo da bude drugačija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading