PENZIONER ZBUNIO PRAVNIKE: Nemac u kući čuvao TENK i torpedo!

Autor:

Svet

27.07.2021

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pravnici u Nemačkoj raspravljaju kako da postupe sa penzionerom (84) koji je u svom podrumu čuvao tenk, protivavionsku pušku i torpedo iz Drugog svetskog rata.

Foto: commons.wikimedia.org/Waidelich
Panter u Drugom svetskom ratu

Tenk "Panter" uklonjen je iz podruma kuće na severu Nemačke u gradu Hajkendof 2015. godine, prenosi Sputnjik.

Tužioci i advokati odbrane sada pregovaraju o mogućim kaznama, uključujući uslovnu kaznu i novčanu kaznu do 500.000 evra.

Prema advokatu optuženog, američki muzej je zainteresovan za kupovinu "Pantera".

Mnogi istoričari tvrde da je to bilo najefikasnije vozilo koje je Nemačka koristila tokom Drugog svetskog rata.

Advokat je takođe rekao da je izvestan broj nemačkih kolekcionara kontaktirao optuženog zbog drugih predmeta, uključujući puške i pištolje.

Na sudskom ročištu u ponedeljak u gradu Kil, oko 100 kilometara severno od Hamburga, advokati su pokušavali da utvrde da li je vojna kolekcija prekršila nemački Zakon o kontroli ratnog oružja.

Odbrana tvrdi da mnoštvo oružja više nije funkcionalno i da je "Panter" kupljen kao otpad i razmišlja da prihvati manju kaznu od 50.000 evra.U julu 2015. oko 20 vojnika je devet sati izvlačilo "Pantera" sa imanja i gurnulo ga na niski utovarivač za prevoz.

Lokalne vlasti su o sadržaju podruma javile kolegama u Berlinu, koji su ranije pretraživali dom zbog umetničkih dela koja su ukrali nacisti.

Sledeće ročište zakazano je u sredu, a presuda se očekuje sledećeg meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading