ZAHAROVA ZAGRMELA: Kosovo je CRNA RUPA Evrope, propali projekat Zapada!

Autor: Republika

Svet

28.06.2021

09:21

Kosovo nije država i nema nikakve mogućnosti, kaže potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ocenjujući da je to danas crna rupa Evrope, u kojoj cvetaju organizovani kriminal i korupcija i gde se stvara atmosfera nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Tanjug/AP, Google Maps
Marija Zaharova

Zaharova je poručila da je zapadni projekat "Kosovo" propao, bez obzira, kaže, na ogroman novac koji je "upumpan u njega".

- Nove kosovske vlasti, na čelu sa (premijerom privremenih prištinskih institucija) Aljbinom Kurtijem, propovedaju otvoreni politički ekstremizam. Kosovo se pretvorilo u problem evropskog kontinenta - navela je Zaharova.

Zaharova u intervjuu za Kurir podseća da su takozvani briselski dogovori usaglašeni 2013. godine i da je Beograd ispunio svoj deo tih rešenja, dok je Priština odbila da obezbedi ključni uslov - stvaranje Zajednice srpskih opština.

- Sadašnje kosovske vlasti uopšte ne žele da razmatraju to pitanje, a Brisel se ograničava labavim pozivima, bez konkretnih koraka - kaže Zaharova, koja napominje da ne vidi smisao da se Rusija uključi u pregovarački proces.

- Dijalog je lansiran u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, koju nas je Beograd zamolio da podržimo. To smo i učinili - navodi Zaharova.

Kaže i da su odnosi Rusije i Srbije zasnovani na dugoj tradiciji, međusobnom poštovanju i raznovrsnoj uzajamnoj korisnoj saradnji.

- Rusija sarađuje sa Srbijom pod uslovima jednakosti, jača proizvodne kapacitete, energetiku, infrastrukturu, stvarajući preduslove za razvoj na dobrobit svih građana - istakla je Zaharova.

Podsetila je da će 10. jula stupiti na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i država EAEU - Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Kirgizije, dodajući da taj dokument otvara nove velike mogućnosti.

Komentari (0)

Loading