BAJDEN PRETIO ĐINPINGU: Kina ne može da bude lider sveta

Autor: Republika

Svet

17.02.2021

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Američki predsednik je nakon razgovora sa kineskim kolegom žestoko isprozivao zvanični Peking zbog kršenja ljudskih prava i poručio da će se najmnogoljudnija zemlja sveta zbog toga suočiti s posledicama.

Foto: Tanjug/AP
Bajden i Đinping su se poslednji put sreli 2013. 

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden zapretio je kineskom lideru Si Đinpingu da će se njegova zemlja suočiti s teškim posledicama ukoliko, kako je istakao šef Bele kuće, u najmnogoljudnijoj zemlji sveta ne prestanu da se krše ljudska prava. 

On je aludirao na položaj muslimanske manjine Ujgura u kineskoj zapadnoj regiji Sinđijang, tvrdeći da se njihova prava uveliko krše i da je na to on upozorio zvanični Peking kada je nedavno razgovarao sa kolegom iz Kine.  

- Biće posledica po Kinu - poručio je jasno Bajden tokom obraćanja na TV CNN i naglasio da će SAD ponovo preuzeti glavnu ulogu u borbi za ljudska prava širom sveta i da će s međunarodnom zajednicom pritisnuti Kinu da zaštiti manjine.

- Kina se baš trudi da postane svetski lider, ali da biste to uspeli morate da zadobijete poverenje ostalih zemalja. Dokle god su umešani u aktivnosti koje se kose sa osnovnim ljudskim pravima, biće im teško da postanu lideri - ocenio je Bajden.

Podsetimo, nakon ekonomskog rata koji je Bajdenov prethodnik Donald Tramp vodio sa Kinom, iz Vašingtona je bilo najava da će nova administracija voditi pomirljiviju politiku s Pekingom. 

 

  

 

Komentari (1)

Loading
Mare 1

30.05.2021 18:14

Da Bajdenima pameti nebi se konfrotirao sa Kinom. Nisje Kina druga, već prva, ekonomska sila.