(FOTO) NOVI KORAK NA ISTORIJSKOM PUTOVANJU: Letelica Ilona Maska stigla na međunarodnu stanicu

Autor: mediji, Republika

Svet

31.05.2020

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svemirska letelica, koju je projektovala i izgradila privatna kompanija SpaceX, stigla je u nedelju s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Astronauti stigli na svemirsku stanicu

SpaceX kapsula Dragon sletela je automatski, što je novina za letove s posadom, dok su astronauti Dag Harli i Bob Benken bili u pripravnosti da preuzmu kontrolu.

Lansiranje iz Svemirskog centra "Kenedi" u Kejp Kanaveralu, na Floridi, u SAD, smatra se istorijskim pošto je prvo koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom poletanja misija "Apolo" na Mesec, pre pola veka. 

Kapsula s Harlijem i Benkenom ušla je u orbitu Zemlje nedugo pošto je raketa "Falkon 9" koja ju je ponela lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom). 

Taj poduhvat je tim revolucionarniji jer se veći, prvi stepen "Falkona 9", namenjen za višekratnu upotrebu čime letovi pojeftinjuju, sam automatski vratio na Zemlju i uspravno, kako je i poleteo, uz pomoć svojih motora sleteo na palubu posebno izgrađenog "broda-drona" SpaceX, nazvanog "Of Course I Still Love You" (Naravno da te još volim). 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Do Međunarodne svemirske stanice dvojica astronauta su putovala 19 sati. 

Osnivač i glavni vlasnik kompanije SpaceX je američki inženjer, preduzetnik i inovator Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svetu. 

Posle pola veka, intenzivna svemirska aktivnost SAD je bila obustavljena iz niza razloga, te je let astronauta NASA u orbitu Zemlje prvi s teritorije SAD posle skoro čitave decenije prekida. Letelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine. 

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti poletali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Harli i Benken je trebalo da polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre planiranog vremena zbog mogućih munja u naelektrisanim oblacima. 

I u nedelju je bilo neizvesno da li će poleteti pošto su meteorolozi predviđali mogućnost novih oluja. 

Astronaute su u svemir do sada slale samo Rusija, SAD i Kina, ali nikada do sada to nije učinila privatna kompanija. 

NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letelici pre 40 godina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading