HRVATSKA VOJSKA PUCA NA SVE STRANE: Vojnici se drogiraju, sve više specijalaca na kokainu!

Autor: Republika

Svet

13.10.2021

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko meseci, postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci.

Foto: Profimedia

Hrvatski vojnici uhvaćeni kako se drogiraju, ilustracija

Iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

- Oni su dobili otkaz, a za tri ostala pripadnika proces je još uvek je u toku - ističe Dejan Džidić, komadant vojne policije.

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No za posebnu zabrinutost mesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobijaju i dojave o drogiranju.

- Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo je mogli dovesti u vezu s tim delom. A preventivni nadzori su analitički, dakle kada dobijemo nove vojnike, na primer u Centru za obuku u Požegi - kaže oficir Davor Pavlović za index.hr.

Foto: wikipedia/Suradnik13

Hrvatska na mukama: Vojnici se drogiraju, ilustracija

Sve veći broj slučajeva

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u uz prisutnost svedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire kako ne bi bilo greške.

- Znači, u tom slučaju vodimo ga kod doktora, ako on ne prihvata naše rezultate, doktor će izvaditi krv, izvadiće se njegov urin i sve će se proveriti -  dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-disciplinskom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje takođe dobijaju disciplinsku prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

- Mi smatramo da je to stalno na istom nivou otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i temeljem dostavljenih rezultata reagujemo -  dodaje Džidić.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izdvojeni i da niko nije nameravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za ličnu upotrebu. Da li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Neso

13.10.2021 23:08

Pa zato i podrzavaju ove sa kosova.... Roba dobra a i blizu je.....