SRBIJA TREĆI PUT ILI HRVATSKA ČETVRTI? Sudar teniskih velesila ima POSEBAN ulog - pamti se BRUKA komšija i šok u Kraljevu! (VIDEO)

Autor:

Sport

02.12.2021

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija jeste teniska velesila jer ima najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, ali naš rival u polufinalu Dejvis kupa Hrvatska ima bolji skor od naše reprezentacije u ovom takmičenju. Dok je Srbija uspela da osvoji jednu titulu, komšije mogu da se pohvale sa dve "Salatare", dok obe selekcije imaju po jedno izgubljeno finale.

SRBIJA TREĆI PUT ILI HRVATSKA ČETVRTI? Sudar teniskih velesila ima POSEBAN ulog - pamti se BRUKA komšija i šok u Kraljevu! (VIDEO)

Foto: tanjug/AP, Profimedia

Srbija protiv Hrvatske u polufinalu Dejvis kupa

Hrvatska je prvi put osvojila Dejvis kup 2005. godine kada je u finalu slavila protiv selekcije Slovačke sa 3:2, dok je 2018. ponovo stigla do trofeja pobedom nad Francuskom sa 3:1.

Komšije su 2016. ostale kratkih rukava kada su od njih bolji bili Argentinci sa 3:2.

S druge strane, cela Srbija pamti 2010. godinu kada su se teniser Srbije popeli na krov sveta pobedom nad Fransuskom od 3:2, dok su 2013. u finalu identičnim rezultatom slavili Česi.

Srbija ima priliku da se izjednači sa Hrvatima, a ono što daje vetar u leđa je međusobni skor u kome su naši teniseri perfektni i vode 2:0.

Međusobni susreti

Četvrtfinale Svetske grupe, Split, 9 – 11. jul 2010. godine: Hrvatska – Srbija 1:4

PRVI DAN: Ivan Ljubičić – Novak Đoković 6:7, 4:6, 1:6, Marin Čilić – Viktor Troicki 6:4, 7:5, 6:2
DRUGI DAN: Marin Čilić/Ivan Dodig – Janko Tipsarević/Nenad Zimonjić 3:6, 2:6, 4:6
TREĆI DAN: Marin Čilić – Novak Đoković 3:6, 3:6, 2:6, Antonio Veić – Janko Tipsarević 2:6, 6:7.

Srbija je te godine osvojila Dejvis kup pobedom 3:2 nad Francuskom u finalnom meču u Beogradu.

Prvo kolo Svetske grupe, Kraljevo, 6 – 8. mart 2015. godine: Srbija – Hrvatska 5:0

PRVI DAN: Novak Đoković – Mate Delić 6:3, 6:2, 6:4, Viktor Troicki – Borna Ćorić 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1.
DRUGI DAN: Novak Đoković/Nenad Zimonjić – Marin Draganja/Franko Škugor 6:3, 6:4, 6:1.
TREĆI DAN: Filip Krajinović – Franko Škugor 6:4, 6:2, Viktor Troicki – Mate Delić 6:4, 6:3.

Srbija je već u narednom kolu eliminisana od Argentine u Buenos Airesu rezultatom 1:4. Novak Đoković nije nastupio za Srbiju.

 

Već smo pisali o nemilim scenama koje su se desile u Splitu u prvom međusobnom okršaju selekcija, kada je napadnut otac Novaka Đokovića, a tada trećeg tenisera sveta su morali da obezbeđuju. O tome više možete pročitati OVDE.

Atmosfera je bila izuzetno neprijateljska, dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta, ali je Srbija uzvratila na najbolji mogući način.

Hrvati su gostovali 2015. godine u Kraljevu, a tokom intoniranja himne nije se čuo niti jedan zvižduk, a kamoli da je došlo do incidenata. Tada su Hrvati doživeli jedan od najubedljivijih poraza od 5:0.

Ovog puta sudar teniskih velesila je na nautralnom terenu u Madridu, a na spuštanju tenzija je godinama radio najbolji teniser sveta Novak Đoković.

On je u svoj tabor doveo hrvatskog stručnjaka Gorana Ivaniševića, a nekadašnjeg trenera Nikolu Pilića godinama naziva svojim "teniskim ocem".

Takođe je veliki prijatelj sa Marinom Čilićem, a od njihovog meča teniska publika najviše očekuje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marin Čilić i Novak Đoković

Srbija je uvek favorit kada igra Novak Đoković, ali da bi se dobili Hrvati biće nam potreban još jedan heroj.

Hrvate u ovom duelu predvodi iskusni Marin Čilić koji je 30. na ATP listi, dok su Nino Serdarušić (243) i Borna Gojo (279) daleko niže rangirani.

Ipak, imaju najjači dubl sveta, Mate Pavić i Nikola Mektić su broj jedan i dva na listi dublova i tu su svakako u prednosti.

Ipak, Srbija ima posebnu atmosferu u timu na čelu sa Viktorom Troickim koji vrlo dobro zna kako se dobijaju mečevi za reprezentaciju.

Novak Đoković je apsolutni favorit protiv Marina Čilića jer ima skor 17:2.

Poslednji okršaj Novak je dobio bez borbe u četvrtfinalu Madrida 2019. godine, a pre toga su igrali na ATP Finalu 2018. u Londonu kada je Novak pobedio sa 7:6 (7), 6:2.

Niko do srpskih tenisera se do sada nije sastajao sa Serdarušićem ili Gojom na ATP turnirima.

Selekcije Srbije i Hrvatske se sastaju u petak od 16 časova, a novi sudar ovih reprezentacija nam može doneti novi tenisku istoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading