BIO NAM KAO ĆALE, ŠMEKER, BOEM: Članovi kultnog sastava iz Atine izneli NEPOZNATE DETALJE o Dudi Ivkoviću!

Autor: Republika

Sport

16.09.2021

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po mnogima najveći i najzanačjniji uspeh srpske košarke bio je evropski tron u Atini 1995. ekipe koju je vodio Duda Ivković.

Republika

Foto: Starsport

Dušan Duda Ivković

Za Srpski telegraf su ekskluzivno dali izjave Zoran Savić, imenjak Sretenović i Miroslav Mića Berić, koji su bili članovi tog antologijskog sastava.

Savić je bio deo timova koji su pre raspada države žarili i palili Evropom i svetom:

- Duda je imao hrabrost da uvede mlade igrače u tim, bio je vizionar, vrhunski u svemu, kako u trenerskom poslu tako i u odnosu sa ljudima. Kod njega je disciplina uvek morala da se poštuje, ali je savršeno znao i da nas opusti i spusti tenziju pred važne mečeve, pa nas je tako pred finale Evrobasketa 1995. u Atini vodio na Partenonov grob - priseća se sportski direktor Partizana i dodaje:

Republika

Foto: Starsport

Zoran Savić

- Duda je bio istinski šmeker stare škole, boem i gledao je na nas igrače kao na svoju decu. Obožavao je dobar provod u kafani. Sećam se kada je me je obišao u Bolonji dok sam igrao za Kinder, pa smo do kasnih jutarnjih sati ostali u restoranu.

Sretenović takođe naglašava Ivkovićev porodičan odnos prema košarkašima.

- Duda je bio nestvarno harizmatičan i odličan psiholog, koji uvek drži ekipu pod punom koncentracijom i sve vidi bar korak unapred. Sećam se da smo mi igrači na pripremnom turniru u Nemačkoj pred Evrobasket 1991. bili u dvorani nasmejani i dobro raspoloženi, a onda je ušao Duda i besan bacio o pod tablu i sve papire koje je imao. Nije dozvoljavao ni trunku opuštanja, uvek bi nas trgao ako oseti da smo izgubili oštrinu, mada je i te kako znao da ubaci i humor u rad - objašnjava legendarni plej. 

Vest o smrti Dušana Ivkovića zatekla je i Miću Berića, još jednog ćlana zlatne evrospke generacije iz 1995, ali i bliskog saradnika iz Dudinog drugog mandata u reprezentaciji od 2007. do 2010.

Republika

Foto: Starsport

MIroslav Berić

- Gledao sam na Dudu kao na ćaleta, toliko sam ga voleo. Uveo me je u reprezentaciju, mnogo sam naučio od njega. Teško se mirim s tim da ga više neću videti, budući da je bio energičan, pun života i vitalan. Takav autoritet niko nikada nije imao, izazivao je strahopoštovanje kod rivala. Bio je pravi beogradski mangup, šmeker starog kova, legenda Crvenog krsta. Najopasniji kada je sve potaman, tad napravi neki ekces da nas prodrma - priča nam vrsni bek i dodaje:

- Sa Dudom sam se posebno zbližio dok sam bio direktor reprezentacije Srbije, a on selektor. Sećam se da mi je naložio da pred polufinale Svetskog prvenstva u Istanbulu nađen neki lep restoran na Bosforu da ekipno ručamo i opustimo se za duel s domaćinom. Vodio je računa o svim detaljima - ispričao je Berić.

Ivković je preminuo u 78. godini posle kratke borbe sa herpesom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading