(VIDEO) Ovako je počelo najveće košarkaško prokletstvo: Dan kada su Hrvati kukavički pobegli sa pobedničkog postolja u Atini!

Autor:

Sport

02.07.2019

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan 1995. godine reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope u košarci. Naši momci su u jednom od najvećih finala u istoriji savladali Litvaniju i osvojili zlatnu medalju u Atini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Do dan danas ih prati košarkaško prokletstvo

Ipak, pored pehara koji su nam doneli Đorđević, Danilović i ostali, ovo prvenstvo ostaće upamćeno i po neverovatnom skandalu reprezentacije Hrvatske.

Oni su osvojili treće mesto i bronzanu medalju. Ipak, u trenutku kada je trebalo da se intonira himna "Hej Sloveni" Hrvati su se osramotili za "vjek vjekova" i napustili pobedničko postolje.

Takav potez je bacio kletvu na njihovu košarkašku reprezentaciju, pa se do 2019. godine nisu ni vraćali na postolje, a samo jednom su uspeli da se plasiraju u polufinale nekog velikog takmičenja.

 Prema rečima selektora Petrovića odluka o silasku je bila političke prirode i doneta je u kabinetu tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

- Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza sa Banskim dvorima gde je sedeo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se po medalju, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio - rekao je Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading