TO ČAK NI SLOBI NIJE PALO NA PAMET: Zelenski povukao NERAZUMAN potez!

Autor:

Sport

13.06.2022

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je fudbal važniji od ljudskih života?

TO ČAK NI SLOBI NIJE PALO NA PAMET: Zelenski povukao NERAZUMAN potez!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odlučio je da pokrene fudbalsko prvenstvo u toj zemlji u avgustu, uprkos ruskoj invaziji koja je počela 24. februara. Ovo je potvrdio prvi čovek tamošnje fudbalske federacije Andrij Pavelko, uz poruku da će se fudbal igrati "i pod bombama".

Ovakav stav ukrajinskih vlasti izazvao je čuđenje širom sveta, a posebno se postavlja pitanje bezbednosti svih aktera. Uobičajen slučaj je da se fudbalska liga prekine kada počne rat, što se dogodilo i u Srbiji 1999. godine. Naime, kada je 24. marta počela NATO agresija na SRJ, tadašnji predsednik Slobodan Milošević naložio je prekidanje šampionata.

Prvenstvo je tada prekinuto posle 24 odigrana kola, a za prvaka je proglašen Partizan koji je u tom momentu imao 66 sakupljena boda, dva više od drugoplasiranog Obilića. Crno-beli su tako obezbedili učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a zvanično su postali šampioni 12. juna, dva dana po okončanju rata.

Interesantno je dodati da je Parni valjak odigrao prijateljski susret sa atinskim AEK-om tokom NATO agresije. Tog 7. aprila je viđen pravi spektakl u Humskoj, pred velikim brojem gledalaca, rezultat je bio 1:1, a sa utakmice je poslata jednoglasna poruka u vidu poziva na prekid bombardovanja.

Kako će ukrajinsko prvenstvo funkcionisati u ratnom okruženju videćemo već na leto, a Pavelko je jasno preneo namere Zelenskog.

Dao mi je odobrenje prethodne nedelje (Volodimir Zelenski prim. aut.). Sva fudbalska takmičenja ce startovati u avgustu, i za muškarce i za žene - rekao je Pavelko, koji je potom dodao:

Rekao sam im da ćemo ponovo igrati fudbal, čak i dok traje rat. Aku budemo morali, igraćemo i pod bombama. Računamo na njihovu podršku - reči su predsednika ukrajinske fudbalske asocijacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading