OD NJIH SU ZAZIRALI I U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Tokom turbulentnih vremena nestali su sa fudbalske mape - danas vode veliku borbu za povratak! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

25.01.2023

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se pomene čačanski fudbal, prva asocijacija je svakako Borac 1926, ali se mora postaviti pitanje, da li je to baš tako...

OD NJIH SU ZAZIRALI I U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Tokom turbulentnih vremena nestali su sa fudbalske mape - danas vode veliku borbu za povratak! (FOTO GALERIJA)

Foto: Facebook.com

Nešto stariji ljubitelji fudbala dobro se sećaju čačanskog Remonta, kluba koji je još tokom jedinstvenog jugoslovenskog fudbalskog prostora, uglavnom egzistirao u trećem rangu takmičenja, a svoj rezultatski vrhunac doživeo je u novom milenijumu kada je dve uzastopne sezone bio deo drugoligaškog karavana SR Jugoslavije.

 

Fudbaslki klub Remont osnovan je 21. maja 1959. godine. Kao što je već rečeno, uglavnom je egzistirao u trećem stepenu takmičenja, ali je istovremeno bio poznat po svom stadionu "na Alvadžinici", stadionu koji je posedoao jedan od najboljih terena ondašnje Jugoslavije i koji je za svaku ekipu predstavljao veliki izazov na kojem se nije lako dolazilo do bodova.

Raspadom zajedničke države, klub je uspeo da stigne i do Druge lige takmičenja koje se igralo na prostoru Srbije i Crne Gore, a veliki problemi nastaju leta 2005. godine kada je svetska fudbalska orgenizacija FIFA protiv njih pokrenula postupak. Naime, nekadašnji fudbaler čačanskog Borca, novosadske Vojvodine i Crvene zvezde, Darko Anić, tokom prolećnog dela šampionata 2003/04 nosio je dres Remonta kao pozjamljeni fudbaler od strane turskog Sirtaspora. Turski klub je po osnovu šestomesečne pozajmice tražilo od Čačana neverovatnu sumu od 4,2 miliona dolara. S obnzirom da navedeno nije i isplaćeno, predstavnici Sirtaspora su pokrenuli postupak nakon kojeg je Remontu izrečena drakonska kazna.

Usled nagomilanih finansijskih poteškoća, FK Remont je 2007. godine i zvanično prestao da postoji.

Foto: Facebook.com

Prijateljski meč Remonta i Partizana - 1992. godina

 

Dobro poznati stadiona "na Alvadžinici" izvesno vreme predstavljao je alternativni stadion čačanskom Borcu. Uglavnom j služio za održavanje treninga seniorskog tima i organizaciju rada mlađih kategorija "zebri", a zatim je prešao u ruke Vojske Srbije.

Zahvaljujući prevashodno nekadašnjim fudbalerima Remonta, kao i čačanskim fudbalskim entuzijastima, klub je maja 2020. godine obnovio svoj rad, ovoga puta pod imenom OFK Remont 1959. U takmičenje su ušli iz najnižeg fudbalskog ranga, Gradske lige Čačak, a tokom prethodne jeseni ostvarili su skor od pet pobeda, tri remija i jednog poraza i sa 18 osvojenih bodova nalaze se na drugo poziciji sa dva boda menje u odnosu na čačanske Lugove.

Tokom predstojećeg proleća, sledi velika borba za plasman u viši rang takmičenja, Moravićku okružnu ligu - "grupa Sever", što bi svakako za ekipu Remonta značilo i povratak na nekadašnje staze uspeha.

 

Istovremeno sa obnovom kluba, traje i borba za povratak daleko poznatog stadiona pod okrilje fudbalskog kluba. U tom pravcu rukovodstvo grada Čačka je leta 2022. godine uputilo zahtev Ministarstvu odbrane i Republičkoj direkciji za imovinu, po kojem bi fudbaleri Remonta besplatno mogli da koriste svoj nekadašnji stadion, a da nakon tri godine grad otkupi navedeni stadion koji bi potpuno sređen, a istovremeno bi i okolina bila pretvorena u park od kojeg bi korist imali svi stanovnici nasrlj Alvadžinica.

Jedno je ipak potpuno jasno, Remont se vraća..., klub koji je iznedrio jednog Branislava Ivanovića.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading