NJEGOV KVALITET PREPOZNAO JE I RIKARDO SA PINTO: Nekadašnji izdanak Zvezdine škole vodi Smederevca ka povratku u vrh srpskog fudbala!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

05.01.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smederevac pokušava da vrati klub iz rodnog grada na stare staze uspeha.

NJEGOV KVALITET PREPOZNAO JE I RIKARDO SA PINTO: Nekadašnji izdanak Zvezdine škole vodi Smederevca ka povratku u vrh srpskog fudbala!

Foto: Privatna arhiva/Nikola Stojković

Fudbalski klub Smederevo 1924 jedan je od retkih sportskih kolektiva u Srbiji koji je uspeo da na nacionalnom nivou takmičenja, stigne do trofeja. Te, sada već davne 2003. godine, u finalu tadašnjeg Kupa Srbije i Crne Gore, smederevski tim koji je nastupao pod imenom Sartid, savladao je na stadionu u Humskoj ulici ekipu Crvene zvezde golom Marka Pantelića, ostvarivši najveći uspeh u istoriji fudbala u gradu na obalama Dunava.

 

Tokom prethodne dve decenije, smederevski fudbalski kolektiv doživeo je strmoglavi pad do najnižih rangova srpskog klupskog fudbala, ali se u poslednjih nekoliko sezona stabilizovao i postao redovni član srpskoligaškog karavana.

Nakon jesenjeg dela takmičenja u sezoni 2022/23, u okviru Srpske lige Zapad, Smederevo 1924 zauzima lidersku poziciju sa tri boda prednosti u odnosu na velikog rivala iz Čačka i nalazi se na putu povratka u prvoligašku konkurenciju u kojoj su se poslednji puta nalazili u sezoni 2019/20.

Jedan od onih koji predstavlja udarnu snagu Smederevaca, jeste Nikola Stojković fudbaler sredine terena, a razgovor sa njim započeli smo podsećanjem na njegovu dosadašnju karijeru:

- Fudbalski sam prohodao u Crvenoj zvezdi u kojoj sam prošao sve starosne kategorije od pionira do seniorskog sastava. Stigao sam da debitujem i za najbolji tim crveno-belih u sezoni 2012/13 kada je Zvezdu sa klupe predvodio portugalski stručnjak Rikardo Sa Pinto i koji je u poslednjem kolu šampionata, nakon što je klub izgubio priliku da se bori za šampionski pehar, u utakmici protiv Vojvodine u Novom Sadu ukazao priliku velikom broju mladih fudbalera - započeo je svoje izlaganje za portal "Republika.rs" Stojković, a zatim nastavio:

Foto: Privatna arhiva/Nikola Stojković

Sa "Oklopnicima" gazi ka vrhu

 

- Put me je kasnije odveo u BSK iz Borče u kojoj sam proveo dve uspešne sezone, a zatim sledi selidba u Gornji Milanovac gde sam sa Metalcem igrao i Super i Prvu ligu Srbije. Nakon godinu dana provedenih u Zemunu, prvi put stižem u Smederevo iz kojeg odlazim u leskovačku Dubočicu za koju nastupam u sezoni 2020/21 kada su Leskovčani igrali u drugom stepenu srpskog fudbala. Iz Leskovca se vraćam u Smederevo, a zatim odlazim u treću austrijsku ligu gde sam nosio dres Mauerverka, Nakon kratkog izleta u Austriji kockice su se još jednom poklopile i treći put oblačim dres smederevskog kluba gde i danas igram.

Iza Smederevaca je uspešna polusezona, kako u klubu gledaju na sve pstvareno tokom jeseni?

- Naravno da smo zadovoljni činjenicom da smo lideri nakon prvog dela šampionata i što smo jesen okončali bez poraza. Međutim, zadovoljstvo ipak nije potpuno. Imamo samo tri boda prednosti u odnosu na Borac 1926, ali prema svemu što smo pružili, bodovna prednost je morala biti i veća. Dovoljno je napomenuti da na domaćem terenu, ne samo da nismo poraženi, već nismo primili niti jedan pogodak na osam odigranih utakmica. Međutim, bilo je i susreta u kojima smo gubili već "upisane" bodove, kao što je to bilo u Kraljevu gde smo sa Slogom odigrali svega 1:1.

Planovi za predstojeće proleće su jasni?

- Prvo moram istaći da je situacija u klubu daleko bolja nego što je to bio slučaj u nekim prethodnim vremenima. Samim tim, želja svih u klubu je da se Smederevo vrati na neke ranije pozicije. Naravno, za početak to je Prva liga Srbije, a zatim, u godinama koje slede i povratak u elitni rang jer ovaj grad zaslužuje da ima superligaša - istakao je nekadašnji izdanak Zvezdine fudbalske škole i dodao:

- U ovom momentu Borac iz Čačka nam je bodovno najbliži i samim tim najeći rival za plasman u viši rang. Tu je i FAP iz Priboja koji se osetno pojačao, a koliko znam dovešće još neke igrači, ali smatram da osam bodova prednosti, koliko imamo u odnosu na klub iz Priboja, u ovakvoj ligi je mnogo i slobodno mogu reći nenadoknadivo. 

Foto: Privatna arhiva/Nikola Stojković

Elita je zajdnički cilj

 

Na kraju, pitali smo Nikolu i kakvi su njegovi planovi za budućnost:

- Neki dugoročni planovi svakako su mi vezani za inostranstvo. Imam 27 godina, kratko vreme sam proveo u Austriji, ali to zaista nije bilo nešto što bih posebno isticao. Sada nosim dres Smedereva i zaista sam zadovoljan u klubu iz rodnog grada. Želim da sa njim igram i Prvu ligu Srbije, a ukoliko se kockice poklope, rado bih ostao u Smederevu i učestvovao povratku kluba na najveću scenu srpskog fudbala.

Hoće li ekipa Smedereva 1924 uspeti već ovog proleća da načini prvi korak ka povratku u sam vrh srpskog fudbala, znaćemo za par meseci. Ukoliko do toga dođe i elita neće biti tako daleko...

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading