OPASNI ASTEROID PRETI ZEMLJI? Naučici otkrili da li će našu planetu udariti 30 tona teško nebesko telo

Autor:

Razonoda

06.01.2022

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Asteroid Apofis će proleteti kroz orbitu geostacionarnih satelita u proleće 2029. godine, ali se neće sudariti sa zemljom, rekao je za rusku televiziju Zvezda Denis Denisenko iz Odeljenja za proučavanje galaksija i promenljivih zvezda Državnog astronomskog instituta P. K. Šternberga.

OPASNI ASTEROID PRETI ZEMLJI? Naučici otkrili da li će našu planetu udariti 30 tona teško nebesko telo

Foto: dinosaurpictures.org/printscreen

Prema rečima astronoma, nebesko telo je otkriveno 2004. godine i već tada je isključena mogućnost njegovog sudara sa Zemljom, barem u 21. veku.

Ni 2029. ni 2036. godine on se sigurno neće sudariti sa planetom – objasnio je stručnjak.

On je takođe pozvao da se podaci o razornim posledicama pada asteroida sagledaju kao projektivni scenario razvoja događaja.

Potencijalno je moguće da će se jednog dana, možda, sudariti sa Zemljom, ali ne u ovom životu, kako se kaže. U 21. veku sigurno neće doći do pada Apofisa na zemlju – zaključio je Denisenko.

Ranije je rusko Ministarstvo za vanredne situacije upozorilo da će se asteroid Apofis, prečnika skoro 400 metara i težine oko 30 tona, u proleće 2029. godine približiti Zemlji.

Kako je saopštilo ministarstvo, u slučaju sudara sa planetom, oslobođena energija iznosiće 1.717 megatona, što je 30 puta više nego u eksploziji “Car bombe”, najmoćnije sovjetske termonuklearne bombe na svetu, testirane 1961. godine.

Komentari (0)

Loading