TRI ASTEROIDA JURIŠAJU KA ZEMLJI, OGLASILA SE I NASA: Najmanji je veličine autobusa, ako uđe u atmosferu sledi udar jači od NUKLEARNIH BOMBI!

Autor: Republika

Razonoda

25.12.2021

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka vazduhoplovna i svemirska agencija (NASA) saopštila je tačne datume kada će se asteroidi približiti našoj planeti, ne skrivajući da svi mogu da ponosu oznaku velike opasnosti.

TRI ASTEROIDA JURIŠAJU KA ZEMLJI, OGLASILA SE I NASA: Najmanji je veličine autobusa, ako uđe u atmosferu sledi udar jači od NUKLEARNIH BOMBI!

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se prolazak asteroida u nedelju ujutru/Ilustracija

Tri velika asteroida, od kojih je jedan na ivici da bude proglašen potencijalno opasnim u klasifikaciji NASA, približavaju se Zemlji. Jedan će našoj planeti prići 27. decembra, drugi 29. decembra, a treći 6. januara, preneo je Sputnjik. 

- Asteroid 2014 YE15, koji je prvi put otkriven 2014, prići će Zemlji na 7.400.000 kilometara 6. januara - saopštila je NASA koja među potencijalno opasne asteroide svrstava sve veće od 150 metara u prečniku i one koji priđu Zemlji na razdaljinu manju od 7.500.000 kilometara. 

Asteroid 2014 YE15 će biti bliže od te granice, ali je veličine oko sedam metara, ili kao prosečan autobus, pa se ne smatra velikom opasnošću.


Međutim, asteroid 2017 AE3 koji će Zemlji prići 29. decembra dvadeset puta je veći, veličine je 149 metara, a približiće se zemlji na razdaljinu od 3.540.000 kilometara. Dva dana pre njega stiže asteroid 2018 AH, koji je 107 metara, te će se našoj planeti približiti na 4,55 miliona kilometara.

Asteroidi veoma često prilaze Zemlji, pa NASA, koja ih prati, redovno ažurira listu sledećih pet koji se približavaju.

Inače, čak i asteroidi manji od granice opasnosti koju je postavila NASA mogu izazvati rizik u slučaju da ulete u našu atmosferu. Tako je, primera radi, 2013. godine asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljabinska imao promer od 20 metara. Eksplozija tog asteroida oslobodila je energiju kao 26 do 33 atomskih bombi, a tada je oštećeno nekoliko zgrada, dok je 1.500 ljudi potražilo lekarsku pomoć zbog posledica eksplozije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading