PRONAĐEN METOD ZA BRZO OTKRIVANJE ALCHAJMEROVE BOLESTI? Naučnici osmislili način kako da se ODMAH zna ko je ugrožen

Autor:

Razonoda

23.01.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci tvrde da bi ovaj metod mogao da se pokaže boljim od niza drugih testova koji su trenutno u fazi razvoja

PRONAĐEN METOD ZA BRZO OTKRIVANJE ALCHAJMEROVE BOLESTI? Naučnici osmislili način kako da se ODMAH zna ko je ugrožen

Foto: Shutterstock

Otkriven je novi, precizni metod za detekciju Alchajmerove bolesti putem analize krvi, a otkriće bi moglo da unese revolucionarni pomak u dijagnostici te bolesti, saopštili su istraživači.

Merenje nivoa proteina zvanog p-tau 217 u krvi moglo bi biti veoma pouzdan pokazatelj u otkrivanju znakova progresivnog stanja Alchajmerove bolsti, s obzirom na to da je taj protein zapravo marker za biološke promene u mozgu obolele osobe, navodi Skaj njuz.

Stručnjaci tvrde da bi ovaj metod mogao da se pokaže boljim od niza drugih testova koji su trenutno u fazi razvoja.

U studiji sprovedenoj na 786 ljudi istraživači su koristili ovaj test kako bi identifikovali ljude koji su verovatno, srednje i malo verovatno oboleli od Alchajmera.

"Ova studija je dobrodošao korak u pravom smeru jer pokazuje da testovi krvi mogu biti jednako tačni kao i invazivnije i skupe analize za otkrivanje simptoma Alchajmerove bolesti", objasnio je Ričard Oukli, pomoćnik direktora za istraživanja i inovacije u Udruženju za Alchajmerovu bolest.

Alchajmerova bolest, kao najčešći oblik demencije, pogađa ljude starije od 65 godina. S godinama starosti rizik se značajno povećava tako da je posle 85 godine razvoj ovog oboljenja moguć kod svake druge osobe.

Ova bolest zapravo predstavlja degenerativni poremećaj (ubrzani proces starenja) delova mozga koji kontrolišu pamćenje i govor, vizuospacijalne i intsrumentalne (operativne) funkcije, a posledica je propadanje moždanih ćelijskih veza i samih ćelija u moždanoj kori zbog taloženja loše složenih proteina i to kako između ćelija (amiloidne ploče) i unutar ćelija (eurofibrilarna klubad) i svaki od njih utiče negativno na funkciju moždanih ćelija i na njihov životni vek. 

Na Alchajmerovu bolest treba posumnjati kada osoba počne da zaboravlja događaje koji su se skoro desili.

Ne može da se seti s kim je razgovarala ili koga je srela pre pola sata; da li je podigla penziju; gde je ostavila penziju i sl.

Sve češće imaju probleme u obavljanju administrativnih i finansijskih transakcija, ne snalaze se u pošti i banci.

Zaboravljaju se svakodnevne događaji ko im je bio u poseti, ko ih je zvao, i važne događaje u porodici, ako je neko umro, rodio se i slično.

Zbog toga se obolelima odmah mora pomoći svakodnevnim podsećanjem događaja koji su za njih bili važni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading