USKORO NAS NEĆE BITI: Čovečanstvu preti kolaps! U 2023. je rođeno nikad manje BEBA, a evo kakvu poruku ILON MASK šalje svetu

Autor:

Razonoda

03.01.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik platforme X nadovezao se na uznemirujuće podatke koje su objavile vlade nekoliko zemalja sveta

USKORO NAS NEĆE BITI: Čovečanstvu preti kolaps! U 2023. je rođeno nikad manje BEBA, a evo kakvu poruku ILON MASK šalje svetu

Foto: Tanjug/AP

Čovečanstvu preti potpuni kolaps. Tokom 2023. godine rođeno je nikad manje beba u poslednje vreme.

Podaci koji stižu iz svih delova sveta samo potvrđuju tezu da je na planeti sve više starih ljudi.

Vlade Južne Koreje, Kine, Japana, Singapura i Vijetnama potvrdile su krajem prošle godine da su tokom 2023. godine te zemlje zabeležile dramatičan pad u broju porođaja.

Isti slučaj je u Evropi sa Italijom i Holandijom, dok je i američka država Indijana potvrdila da je stopa rođenih u 2023. godini daleko manja nego inače.

Multimilijarder i vlasnik platforme X Ilon Mask već je upozoravao na kolaps koji preti čovečanstvu a sada je potvrdio svoje reči uvezavši drugi post sa svojim stavom.

 

 

“Najveći problem s kojim se čovečanstvo suočava je kolaps populacije”, napisao je Mask.

On je pre nekoliko nedelja napisao i da je pravo pitanje šta će se dogoditi sa čovečanstvom do 2050. godine.

"Pravo pitanje biće starost i opadanje svetske populacije do 2050, a ne prekomeran broj stanovništva”, ocenio je Mask i stavio link na članak u "Vikipediji” koji sadrži nekoliko projekcija o populaciji.

On se složio sa jednim korisnikom "Tvitera” da će populacija biti "obrnuta piramida”, preneo je "Dejli vajer”.

"Da, demografija će, stratifikovana po godinama, izgledati poput obrnute piramide da mnogo starih a malo mladih ljudi”, naveo je Mask.

Izveštaj na koji se on odnosi sadrži nekoliko projekcija o populaciji Zemlje do 2050, uključujući teoriju Jorgena Randersa iz 2012.

Randers, jedan od autora dugoročne simulacije iz 1972. "Ograničenja rasta”, ponudio je četiri decenije kasnije alternativni scenario, ukazujući da tradicionalne projekcije nedovoljno uzimaju u obzir posledice globalne urbanizacije na plodnost.

Randersov najverovatniji scenario je da će svetska populacija početkom 2040-tih doživeti vrhunac, sa oko 8,1 milijardi ljudi, nakon čega će krenuti njeno opadanje.

Procene UN objavljene 2000-tih uglavnom predviđaju da će stanovništvo Zemlje prestati da se povećava oko 2070. U dugoročnoj prognozi iz 2004. UN su procenile da će svetska populacija doživeti vrhunac sa 9,22 milijardi ljudi 2075.

Nakon što dosegne maksimum, stanovništvo će malo opasti a potom nastaviti slabim rastom, da bi do 2300. Na zemlji bilo 8,97 milijardi ljudi, što je isto koliko i nova projekcija za 2050.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading