ZEMLJA FARAONA: Opustite se i uživajte u toploti Crvenog mora (FOTO)

Autor:

Razonoda

27.09.2018

01:12 >> 12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji savet koji možete dobiti u vezi sa odmorom u Egiptu je da svim čulima uživate u svemu što ova divna zemlja nudi. A, verujte, nudi zaista mnogo toga.

RepublikaFoto: Časlav Vukojičić
Hurgada se je od ribarskog mesta do glavne turističke destinacije razvila u poslednjih dvadesetak godina

Ako ste jedna od onih osoba koja želi da uđe u more bez zadrške, da prosto sklizne u toplu vodu bez postepenog privikavanja i ježenja, onda su Hurgada i Crveno more, uz čiju se obalu nalazi ovo letovalište, pravi izbor! Temperature ovde zaista retko padaju ispod 30 C° (u periodu od maja do oktobra, pa je kupanje moguće tokom većeg dela godine).

Foto: Časlav Vukojičić
Kupanje u Crvenom moru

Peščane plaže su savršene i nalaze se u sklopu hotela i rizortova kojih ovde ima u izobilju. Na obali dugoj 45 km u ponudi je oko 250 hotela, a u široj zoni izgrađena su nova letovališta El Gouna, Soma bay, Makadi bay i Sahl Hasheesh. A ako niste tip putnika koji bi se samo brčkao i lenčario na plaži, Hurgada vam nudi toliko različitih aktivnosti da nećete moći sve ni da ih doživite za standardno letovanje od 10-12 dana.

Međutim, ono što je izdvaja od mnogih drugih turističkih destinacija jeste ljubazan i nasmejan narod, koji će vas svuda pozdravljati osmehom. Tokom boravka u Egiptu, nijednog trenutka nisam brinula o bezbednosti, turisti i noću šetaju potpuno slobodno i bez ikakvog straha. Kao dokaz navešću činjenicu da mnogi posetioci, ali i Egipćani, svraćaju u velike tržne centre oko ponoći, pošto pojedini rade do jedan ujutru, a tada je svakako prijatnije šetati nego tokom vrelog dana.

Svakako najbolji savet koji možete dobiti u vezi sa odmorom u Egiptu je da se maksimalno opustite i svim čulima uživate u svemu što ova divna zemlja nudi.

DELFINI I RONJENJE

Ako ste ronilac, sigurno nećete propustiti ronjenje i uživanje u pogledu na korale, tropske ribice i sase u najtoplijem moru na svetu. Ovde se nalaze neki od najlepših koralnih grebena na svetu. Takođe, imate mogućnost ekskurzije na brodu koji će vas odvesti do mesta na kome se okupljaju delfini. I pogled na njihov veseli ples učiniće da se nađete u potpunom zenu. U dubinama se nalazi mnogo olupina brodova, što je još jedan od razloga zbog kojih i turisti koji ne rone ovde upišu kurs i savladaju ga bez muke.

RepublikaFoto: Časlav Vukojičić

BEDUINSKA SELA

Foto: Časlav Vukojičić
Ko želi, u beduinskom selu može jahati kamile

Za razliku od nekih drugih arapskih zemalja koje su napravile "lažna" beduinska sela kako bi privukli što više turista, u blizini Hurgade i dalje žive Beduini podeljeni na plemena. Istina je da su i oni počeli da hvataju korak sa 21. vekom u smislu da koriste telefone, imaju manje-više isti program za posetioce koji se ovde zapute u sklopu safari-izleta. Ali ono što ih ipak izdvaja od ostalih Egipćana jeste beduinski jezik i život u plemenskim zajednicama. Prilično su srdačni, njihova deca obožavaju putnike namernike, a i navikla su da im donose slatkiše, igračke... Ko želi, u beduinskom selu može jahati kamile i konje, naučiti kako se pravi njihov tradicionalni hleb, a nakon toga se odlazi na večeru pod vedrim nebom koju upotpunjuje nastup sa trbušnom plesačicom, dervišima, egzibicionistom kome ekseri i staklo ne mogu ništa...

UŽIVANJE U RIZORTU

Foto: Časlav Vukojičić

Nakon adrenalinskih izleta, izdvojte koji dan za čist hedonizam u samom rizortu. A izbor je zaista veliki i za svačiji džep. Sunrise beach resort jedan je od idealnih, ukoliko ne želite da razmišljate apsolutno ni o čemu što bi vas opterećivalo na putovanju. Ogroman izbor hrane, bazeni, plaža sa najsitnijim peskom na kojoj (ukoliko se odlučite za all inclusive opciju) celog dana možete uživati u odličnim koktelima, ceđenom voću i drugim napicima... Tu su i teretana, sauna, italijanski i restoran azijske kuhinje.

GRAD

Nakon što se odmorite u hotelu, obavezno idite u centar grada (stari, arapski deo orijentalnog duga, koji se zove El Dahar). Tamo ćete zapravo videti kako zaista žive Egipćani. Tu možete uzeti suvenire, ne treba posebno naglašavati da se cenjkanje podrazumeva. Začini su neizostavni deo kupovine, baš kao i različite vrste čajeva, slatkiša, figura mačaka i kamila. Cene su prilično povoljne ako imate strpljenja i volite cenjkanje. Grad je nekada bio ribarsko selo, razvijao se sedamdesetih godina i danas ima oko 250.000 stanovnika. Pored El Dahara, tu je i Sakkala, noviji centar i El Memsha, moderan turistički deo sa šetalištem.

RepublikaFoto: Časlav Vukojičić
Uživanje zagarantovano

FIGURE OD PESKA I VELIKI AKVARIJUM

Foto: Časlav Vukojičić

Maša i Meda, Petar Pan, Spajdermen, porodica Simpson, Sfinga... samo su neke figure od peska koje se mogu videti u Gradu od peska, koji se nalazi nadomak centra Hurgade. U njemu možete provesti sat vremena i ako imate sreće, naići ćete na radnike koji prave ili popravljaju ova mala umetnička dela. Zabava za decu je zagarantovana! Blizu njega nalazi se Hurgada grand akvarijum - javni akvarijum i zoo-vrt. Znamo da humani zoo-vrtovi ne postoje, ali ovaj je svakako humaniji od onih u betonu. Životinje bar prividno imaju izgled prirodnog okruženja, a u velikim akvarijumima možete posmatrati i ronioce kako plivaju sa ajkulama, uživati u jarkim bojama tropskih ribica, sipa, morskih kornjača...

Fotografije iz Egipta možete pogledati u galeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading