DUBAI I ABU DABI: Sjaj, bogatstvo i čist hedonizam

Autor:

Razonoda

28.06.2018

01:12 >> 10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako volite toplo more, dane ispunjene adrenalinom, dobrim provodom i šopingom, Dubai i Abu Dabi su destinacije za vas.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Velika džamija Šeika Zajeda

Dubai i Abu Dabi. Jedna reč koja opisuje ove gradove Ujedinjenih Arapskih Emirata jeste - razmetljivost! U svemu. Od visoke temperature (u maju kada sam bila išla je do 45 stepeni Celzijusa) preko ogromnih solitera i šoping molova koji su bukvalno kao gradovi u gradu, pa sve do cena. Pri tom mislim na cene apsloutno svega. Izuzev taksija koji okvirno košta kao kod nas). Međutim, Dubai pored svog tog rasipničkog sjaja ima i te kako šta da ponudi i onim turistima koji nisu došli zarad manijakalnih šopinga.

Tu, pre svega mislim na divno more i plaže, na safari u pustinji, letenje balonom ili samo na opuštajuću večeru u restoranima koji se nalaze na krovovima velelepnih višespratnica. Arhitektura se ovde razvija brzinom munje. I to je ono što zaista treba videti. Preporučujem da ih pogledaju  i oni koji se time ne oduševljavaju (u koje i ja spadam) jer je zaista jedinstven. Ovde me je oduševila čistoća, red i velika sloboda i sigurnost koju osećaju turisti. Zaboravite na sve one priče da morate biti pokrivene od glave do pete, kao i da nema alkohola mimo hotela. Preporuka je da Ujedinjene Arapske Emirate posetite u periodu od novembra do maja. Posle toga, temerature rastu i do 50 stepeni i imate osećaj kao da stotine fenova duva vreo vazduh direktno u vas.

Foto: Privatna arhiva
Kite beach

Čiste plaže i toplo more

Ono što me je odmah "kupilo" u Dubaiju jeste toplo more. Znate onaj osećaj kada ne morate da ulazite ježeći se, korak po korak...već totalno opušteno i relaksirano. Kao u džakuzi. Iako topla, dovoljno je hladnija od temperature vazduha da vas rashladi. Rekord koji sam ostvarila banjajući se u njoj u cugu, iznosi sat i četrdeset minuta. I verovatno bih ostala duže da nisam stekla utisak da će mi se zbog tolike smežuranosti prstiju promeniti otisci. Plaže za preporuku su "Kite beach" i "La Mer". Prva je divljija, dok je druga sa bezbroj kafića i restorana. Celodvnevno iznajmljivanje ležaljke sa suncobranom iznosi oko 20 evra, a ako želite i peškir, potrebno je da izdvojite još pet evra. Na plažama je sitan pesak, sličan mlevenom keksu, a isti je i u vodi. More je čisto, ali ne očekujte da vidite tirkiznu boju. Zbog silnog peska i malo morskog sveta uz dodatak pustinjskog vetrića koji raznosi pesak u vazduhu, more, baš kao i nebo imaju braonkasto zelenkasto sivkastu boju.

Foto: Privatna arhiva

Burdž Kalifa - pogled sa najviše zgrade na svetu

Ako se odlučite da se popnete na "burdž kalifu", najvišu zgradu na svetu (829, 8 metara) doživećete blago rečeno "Vau momenat". Ubedljivo, jedan od najboljih prizora ikada! Rečima je neopisivo pa vam preporučujem da pogledate fotografije i svakako se popnete pred zalazak sunca...tada se pale svetla i na velelepnoj fontani koja se nalazi ispod, ceo grad je osvetljen i vidi se u svom sjaju i blještavilu. Ako pogledate ka horizontu, ugledaćete i zlatne peščane dine. Preporuka je da karte kupite preko interneta kako bi ste čekali manje nego što se inače čeka u redu ( red za kontrolu, zatim red za lift...) Ovako ćete se popeti za nekih 50ak minuta od dolaska. Cena ulaznice za niži sprat na kome se nalazi opservatorija (124. sprat, 452 metra), iznosi 32 evra, a za viši, 148. (555. metara) iznosi 85 evra. U ovom hotelu se nalaze i restorani, diskoteka...

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Pogled sa najviše zgrade na svetu
Foto: Privatna arhiva
Dubai mol

Šoping manija - potrošićete i što nemate

Ovako. Koliko god da ponesete novca, znajte da vam neće biti dovoljno! Šoping molovi nisu klasični šoping molovi koje možete videti u Srbiji. To su bukvalno gradovi u gradu! I kupiti sve, od hrane do automobila. Iz "Burdž kalife" možete doći do najvećeg mola na svetu "Dubai mol". Ne postoji svetski brend koji ovde nije zastupljen među nekih 1.000 prodavnica. Ovde se nalazi i veliki akvarijum sa ajkulama, kao i klizalište u kome možete iznajmiti sličuge i zapuitit se na led. Cene u Dubaiju u periodu kada nema popusta nisu nimalo jeftine. Prosečna cena espresa sa mlekom je oko pet evra. Čaša običnog vina iznosi 10 evra, dok je ručak za dvoje u proseku oko 70 evra. Mala čokolada od kamiljeg mleka iznosi 7 evra, a kesica začina (recimo kurkume staje 2.5 evra)  Pare ovde nestaju velikom brzinom. Dnevno se u proseku troši oko 100 evra i to bez kupovine suvenira i klasičnog šopingovanja. Čisto da nešto pojedete i popijete i odete na plažu. Do kraja dana, 100 evrića nestane kao pustinjskom olujom odnešeno.

U "Emirati molu", nalazi sa čuvenim zatvorenim skijalištem, dok u"Festival sitiju" postoje kanali kojima plove čamci za turiste.

Burdž el Arab - noć 11.000 evra

Hotel sa sedam "zvezdica", čuveni Burdž el Arab ("Jedro"), kao običan "smrtnik " možete posetiti po ceni od 163 evra i za taj novac ćete pored obilaska dobiti čaj u restoranu na "visini". Ovaj hotel ima 26 spratova koji su duplo viši u odnosu na normalne), sobe su bukvalno veličina ogromnih kuća od 170 do 450 kvadratnih metara. U kraljevskom apartmanu noćenje za dve osobe košta oko 11.000 evra, dok je za noć u najjeftinijem potrebno izdvojiti oko 1.500 evra. Međutim, problem je što su oni uglavnom uvek zauzete pa su slobodne uglavnom one od oko 3.000 evra.

Foto: Privatna arhiva
Kamila je spremna za jahanje

Safari u pustinji

Najlepše proveden dan! Mini autobusi vas kupe na dogovorenom mestu i vode vas do peščanih dina gde vas prvo očekuje petnaestominutna adrenalinska vožnja u džipovima. Savet: Čvrsto se držite! Posle toga, možete jahati kamile i konje, družite se sa sokolovima i voziti bagije. Kada završite sa ovim akcijama, idete u beduinsko selo (veštački, namenski, napravljeno za turiste) gde vas čeka privremeno tetoviranje kanom, pušenje nargile, večera...i spektakl za kraj večeri. Trbušne plesačice, gutač vatre i derviš. Moj savet vam je da izbegavate kupovinu izleta preko hotela, pošto se opasno ugrađuju. Na primer, ova tura preko hotela košta 60 evra, a kada odete direktno do agencije koja je organizuje cena je svega 20 evra.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Pogled na peščane dine u pustinji

Ostatak fotografija iz Dubaija i Abu Dabija možete videti u glaeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading