Fascinantni simbol Amsterdama: Kanali koji su iskopani još u 17. veku i sada izazivaju odgovore na ova pitanja!

Autor:

Razonoda

31.01.2021

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo srednjevekovne istorije Amsterdama prožet je mrežom kanala koji se šire u koncentričnim polukrugovima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Amsterdam je najveći i glavni grad Holandije i jedan od najznačajnijih ekonomskih i kulturnih centara ove popularne zemlje lala.

Pored brojnih zanimljivosti, glavna specifičnost grada jesu kanali koji zapravo predstavljaju glavne saobraćjnice.


Tri glavna kanala - Herengracht, Prisengracht i Keiersgracht, su iskopani tokom 17. veka u Zlatno doba Holandije, i to u obliku koncentričnih pojaseva oko grada - poznatim kao Grachtengordel.

Grad je osnovan u XII veku kada je bio malo ribarsko selo

Za vreme velikog uspona grad postaje važan trgovački centar kada trgovina zapravo prevazilazi dotadašnje osnovno zanimanje ribarenje.

Kanali su upravo poslužili i kao stambena zona i kao prostor za promet i trgovinu.

Grad danas ima 165 kanala čija dužina iznosi oko 100 km a preko ovih kanala sagrađen je 1281 most. Uz gospodske kuće i fasade zgrada, nije ni čudo što ga zovu Venecijom severa. Takođe, Unesko ih je uvrstio na svoju listu Svetske baštine.

Ako ste se nekada zapitali zašto su amsterdamske zgrade uske, sada ćemo vam pojasniti. 

Naime, u doba gradnje kanala one su ipak bile na boljoj poziciji, a što je bila veća fasada, to je bio i veći porez. Zato se kao rešenje našla gradnja uskih zgrada s velikim prozorima zbog bolje svetlosti.

Mnoge od njih i danas imaju kukicu na vrhu, koja je služila za skladištenje robe dopremljene kanalima na poslednji sprat, a u cilju zaštite dobara u slučaju poplave.

Zbog radoznalosti turista Amsterdam ima ronioce koji su na raspolaganju 24 sata dnevno. Vatrogasci ističu kako godišnje u kanale padne između 30 i 40 automobila. Međutim, još više bicikala završi u vodi ( godišnje i do 15.000 godišnje)

Da li grad smrdi zbog kanala?

Iako mnogi misle da će ulaskom u ovaj grad ući u oblak dima marihuane , ima onih koji su malo realniji i sete se potencijalno dominantnijeg mirisa. Do početka 20. veka kanali nisu bili čisti i to se odražavalo na neprijatne mirise u vazduhu.

Međutim, nakon što su lokalne vlaste uložile dosta napora da očiste vodu, kanali više ne šire neprijatne mirise.

Da li ima morskih pasa u kanalu?

- Tamo gde ja živim ima morskih pasa u kanalima, pa zato pitam- kaže jedan Australijanac na TripAdvisoru.

Ali, treba imati razumevanja za naše traume i mirno objasniti – nema morskih pasa, ali nema ni plivanja.

Nije dozvoljeno plivanje?

Iako je voda čistija nego ranije, opet nije dovoljno čista da biste plivali u njoj, a kanali služe kao rute za čamce i brodove.

Za plivanje postoje posebna mesta u gradu i samo jedna službena prilika: Amsterdamsko gradsko plivanje. U pitanju dan u godini kada možete s ostalima otplivati maraton u humanitarne svrhe. Grad ga koristi kao reklamu za kvalitet vode, ali ipak se prethodno preduzmaju mere opreza.

Voda se testira na bakterije i datum plivanja određuje se u zavisnosti od  vremenskim uslova. U plivanju kanalom se okušala i kraljica Maksima od Holandije 2012. godine i  u sklopu maratona.

Ima li riba u kanalima?

Da! Prevladavaju smuđ i štuka, a nije retkost videti ni ribare koji pecaju uz kanale.

Da li se voda smrzava u kanalima?

Da, ali retko. Kada se to ipak dogodi, klizaljke postaju novi bicikli. Simpatičan je prizor baka i deka koji samouvereno i opušteno klizaju kroz grad i vlasnika pasa čiji se ljubimci više klizaju nego što se šetaju.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading