Posle skandala s Fejsbukom gasi se Kembridž analitika

Autor: Tanjug

Razonoda

02.05.2018

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija za prikupljanje podataka "Kembridž analitika" (Cambridge Analytica), koja se našla u centru skandala zbog korišćenja podataka više miliona korisnika Fejsbuka, zatvara svoja vrata, piše "Vol strit Džurnal" pozivajući se na osnivača majke firme te kompanije "SCL Grupe" (SCL Group) Najdžela Ouksa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako navodi list, Ouks je potvrdio da se obe firme zatvaraju, prenosi Rojters. 

Vol strit džurnal dodaje, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluka doneta jer su kompanije gubile klijente i suočavale se s pravnim naknadama zbog istrage o Fejsbuku. 

Kompanija je, inače, optužena za nepropisno prikupljanje ličnih podataka u ime političkih klijenata, navodi Bi-Bi-Si. 

Prema podacima Fejsbuka, podaci oko 87 miliona korisnika te društvene mreže prikupljeni su putem aplikacije, a zatim prebaceni "Kembridž analitici".

Kembridž analitika nije za sada odgovorila na zahtev za komentar, navodi Rojters. 

Kompanija Fejsbuk se našla pod velikim pritiskom nakon što je otriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme "Kembridž analitika" nakon što je uzbunjivač, Kristofer Vajl, koji je pomogao u osnivanju te kuće rekao listu "Gardijan" da su podaci oko 50 miliona korisnika Fejsbuka uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading