Saveti za jesenju vožnju

Razonoda

16.10.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplo i lepo vreme će uskoro biti iza nas. Ulazimo u hladniji deo godine sa niskim temperaturama, kišom i lišćem po putu. U želji da pomognemo vozačima dajemo par saveta za vožnju i održavanje vozila

RepublikaFoto: pixabay.com
Jesen je stigla, očekuju nas niske temperature, blato, lišće i mokri putevi

Dolaskom jeseni menjaju se uslovi na putu. Kolovozi su konstantno mokri i prekriveni klizavim blatom i veoma opasnom i klizavom kombinacijom blata i lišća. U ovakvim uslovima treba prilagoditi vožnju, ranije kočiti i biti oprezni pri dodavanju gasa. Ovo se posebno odnosi na gradsku vožnju u kojoj samo jedan metar razlike u kočenju može značiti razliku između nečijeg života ili smrti. Zato usporite i vodite računa o blatu i lišću na putu. Osim što je klizavo lišće i blato može prekriti šaht ili rupu na putu pa prebrzim prelaskom preko njega možete oštetiti felnu ili delove ogibljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pre polaska na put očistite farove

Videti i biti viđen

Zlatno pravilo bezbedne vožnje je videti i biti viđen zato pre polaska na put očistite farove i stop svetla i proverite nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Proverite i po potrebi zamenite brisače. Guma jeftinih brisača kakvi se kod nas najčešće koriste retko traje duže od par godina nakon čega počinje da truli i puca pa takvi brisači postaju neupotrebljivi, škripe, ne brišu dobro i kao takvi mogu da oštete vetrobran.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pred zimu trebalo bi proveriti i dopuniti antifriz

Tečnost i niske temperature

Kako uskoro dolaze niske temperature vreme je i da polako letnju tečnost za pranje stakala zameniti zimskom. Ukoliko to ne učinite na vreme, ne samo da nećete imati čime da perete stakla od prljavštine već rizikujete i da se posuda za ovu tečnost zamrzne i pukne čime sebi stvarate nepotrebne troškove.

Antifriz nikako ne treba zaboraviti. Bometrom proverite temperaturu mržnjenja, a ako je viša od -15 stepeni, vreme je da ga zamenite. Vodite računa da je radni vek antifriza procenjen na nekih sedam-osam godina (mada pojedini izvori majstori navode da on može potrajati i duže) i da nakon tog perioda aditivi koji se nalaze u ovoj tečnosti počinju da gube svojstva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Životni vek akumulatora retko prelazi tri do četiri godine

Hladnoća i struja

Još jedan bitan element kojeg treba proveriti je akumulator. Upotreba grejača, stalno upaljeni farovi (ako nemate dnevna svetla) u kombinaciji sa niskim temperaturama mogu mu značajno smanjiti životni vek. Štaviše, ako vaš akumulator ima više od tri godine svakako je dobra ideja da mu proverite kapacitet. To možete uraditi na specijalnom uređaju kojeg ima u skoro svakom servisu vozila. Ako je kapacitet preslab – vreme je za zamenu.

Osim provere kapaciteta nije loša ideja i proveriti u kakvom su stanju kleme. Prljavština i korozija na klemama utiču na rad akumulatora i umanjuju mu efikasnost pa kleme svakako treba očistiti i sastrugati koroziju finom šmirglom. Današnji akumulatori mahom ne zahtevaju održavanje pa samim tim ne treba proveravati nivo tečnosti ali nije loše da ga povremeno odnesete u kuću i dopunite, ako imate uređaj za dopunu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading