MUP NAJAVLJUJE POJAČANU KONTROLU SAOBRAĆAJA ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE: Sve više oduzetih automobila zbog nasilničke vožnje!

Autor:

Hronika

21.04.2024

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MUP je pozvao građane da predlože lokacije i deonice puteva gde bi želeli da bude pojačana saobraćajna kontrola.

MUP NAJAVLJUJE POJAČANU KONTROLU SAOBRAĆAJA ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE: Sve više oduzetih automobila zbog nasilničke vožnje!

Foto: MUP/printscreen

Uoči uskršnjih i prvomajskih praznika, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavljuje pojačanu kontrolu saobraćaja na važnim putnim pravcima. Više od 200 uređaja će biti angažovano kako bi se sprečile saobraćajne nezgode sa fatalnim posledicama.

Presretači: neumoljivi čuvari saobraćajnih propisa

Prošle godine, presretači su otkrili više od 25.000 prekršaja, a ove godine već je otkriveno više od 10.000 saobraćajnih prekršaja. Pukovnik policije Mladen Nikolić ističe da presretači igraju ključnu ulogu u otkrivanju prekršaja poput prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, vožnje pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstancija, kao i drugih težih prekršaja. Najveća brzina koju je presretač izmerio na našim auto-putevima iznosila je 252,8 kilometara na čas na ograničenju od 130 kilometara na čas.

- Upravo merimo brzinu 122,9, gospodin sa "mercedesom", presretač će sada, kolega koji upravlja službenim vozilom, će upaliti zvučnu i svetlosnu signalizaiciju, proći ispred njega - objašnjava Mladen Nikolić, pukovnik policije Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Angažovanje građana u očuvanju bezbednosti na putevima

MUP je pozvao građane da predlože lokacije i deonice puteva gde bi želeli da bude pojačana saobraćajna kontrola. Na taj način, građani mogu doprineti povećanju bezbednosti na putevima tokom praznične sezone. Načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević, ističe da je ova inicijativa usmerena upravo na period kada se očekuje veliki tranzit, gužve i velika protočnost saobraćaja, kako bi se smanjio broj poginulih na putevima Srbije.

- Kada su na putnim pravcima deluju i preventivno i represivno, znači proaktivno i reaktivno, sprečavanjem težih prekršaja, a time fatalnih saobraćajnih nezgoda. Naravno i isključenjem iz saobraćaja onih koji ne poštuju drastično saobraćajni propis i prave teže prekršaje - kaže Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a i dodaje:

- Ono će otkriti i sve druge teže prekršaje, kao što su nepropisno preticanje, vožnju pod dejstvom alkohola, vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstancija, prolazak na crveno svetlo, vožnju zaustavnom trakom i preticajnom trakom na auto-putu - rekao je Nikolić.

24-satna kontrola saobraćaja za bezbednije puteve

Prvog maja, tokom 24 časa, biće sprovedena intenzivna kontrola saobraćaja na važnim putnim pravcima. Uprava saobraćajne policije će koristiti sve raspoložive kamere, radare i presretače kako bi osigurala bezbednost u saobraćaju. Pored toga, Uprava poseduje 20 automobila i desetak motora visoke klase koji neprekidno krstare putevima Srbije, radeći na povećanju bezbednosti saobraćaja.

- U prethodne četiri godine smo imali 58 poginulih u periodu od 25. do 7. maja, od 25. aprila do 7. maja. Zato smo i ove aktivnosti usmerili baš u tom periodu kada očekujemo da će biti veliki tranzit, velike gužve, veliku protočnost saobraćaju - rekao je Lakićević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading