PONAVLJA SE SUĐENJE ZA SMRT ANJE GRAHOVAC (3)! Anesteziologu Stanoju Glišiću ukinuta presuda!

Autor:

Hronika

04.11.2023

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trogodišnja Anja Grahovac preminula je pre 16 godina tokom operacije katarakte.

PONAVLJA SE SUĐENJE ZA SMRT ANJE GRAHOVAC (3)! Anesteziologu Stanoju Glišiću ukinuta presuda!

Foto: Privatna arhiva

Anja Grahovac

Prošlo je 16 godina od smrti trogodipnje Anje Grahovac, koja je 4. juna 2007. godine preminula usled oštećenja mozga izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji katarakte na klinici ''Perfekta'', a krivični postupak još uvek nije okončan.

Naime, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, u trećem stepenu, ukinuta je drugostepena presuda, kojom je anesteziolog Stanoje Glišić bio osuđen na tri godine zatvora i naloženo je novo suđenje.

Podsetimo, Glišić je presudom Višeg suda u Beogradu od 23. aprila 2021. godine oslobođen optužbe da je  izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi , ali je Apelacija godinu i po dana kasnije odlučujući po žalbi tužilaštva, preinačila presudu i osudila ga na tri godine zatvora. Nakon što je Glišić na tu odluku uložio žalbu, sudije Apelacije, koje vode postupke u trećem stepenu su odlučile da se postupak ponovi. 

- Odlučujući u trećem stepenu, Apelacioni sud je našao da se osnovano uloženim žalbama ističe da se, za sada, ne može prihvatiti zaključak iznet u drugostepenoj presudi da su se u radnjama okrivljenog stekla zakonska obeležja bića krivičnog dela za koje je oglašen krivim, a zbog toga što nije hitno pristupio intenzivnom lečenju upućivanjem u zdravstvenu ustanovu u kojoj bi joj mogla biti pružena kompletna medicinska pomoć iako je znao da u okviru Specijalne bolnice „Perfekta“ takva kompletna medicinska pomoć ne može biti pružena. Pre svega što iz svih izvedenih dokaza koji su analizirani, kako od prvostepenog suda tako i od strane drugostepenog , ne proizlazi podatak koji bi ukazivao na to da se kasnilo sa transportom pacijenta u Institut, pa je prvostepena presuda morala biti ukinuta -  navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Zbog nedostatka dokaza, ranije su pravosnažno od optužbi u ovom slučaju oslobođeni oftamolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije "Ilić", koja je od klinike "Perfekta" iznajmila salu za operaciju, zatim suvlasnik klinike "Perfekta" Dejan Milutinović i Milan Vasiljević, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading