POŠTOVANJE ZAKONA JE MOJ "ŠTIT" OD NEOSNOVANIH NAPADA! Tužilac Stefanović oštro odgovorio na "pitanja" N1: "Kad biste imali samo malo više ZNANJA..."

Autor:

Hronika

11.10.2023

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Stefanović je odgovorio na sva pitanja koja su mu javno postavljena na televiziji N1 i time prekinuo niz spekulacija.

POŠTOVANJE ZAKONA JE MOJ "ŠTIT" OD NEOSNOVANIH NAPADA! Tužilac Stefanović oštro odgovorio na "pitanja" N1: "Kad biste imali samo malo više ZNANJA..."

Foto: ST/Vladimir Lukić

Nenad Stefanović

Glavnom javnom tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenadu Stefanoviću  su juče 10. oktobra 2023. godine javno postavljena pojedina neosnovana pitanja u emisiji “Dnevnik” televizije N1, a ovo su zvanični odgovori.

- Pre svega, za izveštavanje iz oblasti pravosuđa i javnog tužilaštva vaši novinari bi u cilju tačnog i odgovornog informisanja javnosti morali da poznaju elementarne odredbe pravosudnih zakona, a posebno onih koji se tiču organizacije i nadležnosti u postupanju javnog tužilaštva - saopštio je Nenad Stefanović i dodao:

- Kada bi ga imali, vaše 1. pitanje koje glasi “Zašto tužilaštvo nikada nije regovalo na navode Veljka Belivuka o njegovoj saradnji s vrhom vlasti” – ne bi bilo ni bilo postavljeno meni, jer Više javno tužilaštvo u Beogradu nije nadležno za postupanje prema organizovanim kriminalnim grupama.

Prema njegovim rečima, da su autori priloga ikada pročitali makar osnovne odredbe Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, pitanje bi postavili nadležnom tužiocu, koji je već pokrenuo krivični postupak, ne samo protiv Belivuka, već i pripadnika MUP-a RS povezanih sa tom grupom.

- Međutim, ne samo iz ovog pitanja i priloga, već iz kompletne kampanje koja se mesecima vodi protiv mene lično, proizlazi krajnje nepoznavanje rada javnog tužilaštva i neobjektivnost u izveštavanju, sve u cilju lično moje diskreditacije i želje određenih interesnih grupa da u javnosti budem predstavljen kao dežurni krivac za sve probleme u radu javnog tužilaštva.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Glavni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović

Kako je saopštio Stefanović, da novinari N1 poseduju osnovna znanja, ne bi postavljali ovakva pitanja nenadležnom tužilaštvu, obmanjivali građane i dovodili ih u zabludu da glavni javni tužilac ima ovlašćenja koja po zakonu nema.

Drugo pitanje je bilo: "Zbog čega je izostala reakcija Tužilaštva na navode policajca Gorana Stamenkovića da su ljudi iz vrha vlasti zataškavali rušenje u “Savamali”?"

- Više puta sam na ovo pitanje odgovorio i ponavljam da je postupanje u predmetu “Savamala” okončano je sporazumom o priznanju krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja koji je sa Višim javnim tužilaštvomu Beogradu 2016. godine zaključio tadašnji šef smene u Beogradskoj policiji Goran Stamenković i koji je potvrdio Viši sud u Beogradu.
Stamenkovićevi kasniji navodi koje je dao pred osnovnim tužilaštvom i u medijima, odbačeni su kao irelevantni odlukom VJT u Beogradu još u martu 2020. godine (dakle pre mog stupanja na funkciju javnog tužioca 1. januara 2022.,godine), s obzirom da je okrivljeni svesno, dobrovoljno, potpuno, sa razumevanjem i bez prisile priznao krivično delo pred Višim sudom u Beogradu.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Konferencija na kojoj govori Nenad Stefanović

Što se tiče pitanja broj 3. “Zašto je tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović oduzet predmet EPS “ , Stefanović je ukazao da je i tu od početka izveštavanja o njihovom premeštaju iz jednog u drugo odeljenje ponovo pokazano kranje nepoznavanje ne samo organizacije i funkcinisanja javnog tužilaštva, već i toka pretkrivičnog i krivičnog postupka.

- Napominjem da će nakon okončanja istrage koja je u završnoj fazi, javnost biti obaveštena u vezi svih informacija u predmetu EPS, pa čak i o postupanju tužilaca pre pokretanja i tokom istrage.

Četvrto pitanje je bilo: “Kako reaguje na optužbe kolega da “šikanira” zaposlene u VJT “,

- Ovo pitanje je maliciozno, i ne samo da oslikava neznanje, već i neinformisanost. Naime, ni u jednom postupku koji je iniciran prijavama protiv mene pred nadležnim tužilačkim organima nije utvrđena moja odgovornost ni po jednom osnovu, pa ni za navodno "šikaniranje" kolega - saopštio je Stefanović i dodao:

- Sve prijave u fabrikovanom slučaju "Laure" su odbijene ili odbačene. Poštovanje zakona je moj "štit“ od neosnovanih napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading