PORESKI INSPEKTORI ZVANIČNO OPTUŽENI ZA MILIONSKU PROVERU: Podignuta optužnica protiv 30 osoba za prevare, zloubotrebe položaja i pranje para kupovinom luksuzne imovine!

Autor:

Hronika

20.09.2023

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno odelјenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv ukupno 30 okrivljenih za više koruptivnih krivičnih dela, kojima je pričinjena direktna šteta budžetu Republike Srbije od 195.296,000.00 miliona dinara.

PORESKI INSPEKTORI ZVANIČNO OPTUŽENI ZA MILIONSKU PROVERU: Podignuta optužnica protiv 30 osoba  za prevare, zloubotrebe položaja i pranje para kupovinom luksuzne imovine!

Foto: Shutterstock

Hapšenje

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrdjivanju, okrivljenima se na tetet stavlja 29 radnji izvršenja krivičnih dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, Neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, Pranje novca i Zloupotreba službenog položaja.

Tužilaštvo je predložilo sudu da prema šest okrivljenih produži pritvor zbog opasnosti da bi mogli da ponove krivična dela u kratkom vremenskom periodu, medju kojima i za dva poreska inspektora, koja su nedavno uhapšena.

I dalje su na snazi naredbe o zabrani raspolaganja u odnosu na nekretnine osumnjičenih, luksuzna vozila, kao i naredbu o zabrani raspolaganja novčanim sredstvima sa dinarskih i deviznih računa osumnjičenih i sa njima povezanih trećih lica.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Optužnica je podignuta protiv Slaviše P, Aleksandra N. (koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica), Aleksandra K, Nataše M, Gorana P, Vladimira P, Radoslava Š, Stefana Č, Nenada P, Marka Č, Zorana S, Srdjana P, Raje G, Živke LJ, Srdjana S, Predraga P, Branislava C, Dejana P, Davora P, Ivana P, Dobrile M, Zorana M, Tijane F, Marine R, Milorada P, Ljubiše R, Slavice P, Aleksandra S. kao i protiv Dragane S. i Aleksandra P.

Sumnja se da su Slaviša P. i Aleksandar N. od 17. januara 2021. do 15. avgusta 2022. godine u Zemunu, na više različitih lokacija – sedišta firmi PD “Panatic System”, PD “D&A Agent”, PD “Wazex group”, PD “Hobby adv Sistem”, PD “Fud city”, PD “A-NET MCMXCII”, PD “Scanius”, PD “Matić šped” i PD “VP Gold”, organizovali grupu koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

- Oni su osmislili plan za vršenje krivičnih dela i dogovorili se da preko okrivljenih pripadnika grupe preuzmu kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem više privrednih društava i to Slaviša P. nad PD “Panatic System”, PD “D&A Agent”, PD “Wazex group”, PD “Hobby adv Sistem”, PD “Fud city”, a Aleksandar N. nad PD “A-NET MCMXCII”, PD “Scanius”, PD “Matić šped” i PD “VP Gold”, pri čemu su izmedju tih privrednih društva stvorili privid obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija - navode iz VJT.

Na osnovu nepostojećih poslovnih transakcija optuženi su međusobno sačinjavali i razmenjivali ulazne i izlazne fakture i prateće isprave, kao pokriće za to što su u mesečnim poreskim prijavama neosnovano tražili i dobijali povrat poreza na dodatu vrednost od Ministarstva finansija Republike Srbije.

Oni su, kako se sumnja, na osnovu lažno sačinjene poslovne dokumentacije, putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe, pa su na osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a.

Novac dobijen od nezakonitog povrata pdv-a i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu višem od 109.221.009,00 dinara, na koji način su izvršili krivično delo Pranje novca.

Načelnik Odeljenja za poresku kontrolu filijale Poreske uprave Zemun Aleksandar P. i poreski inspektor u toj filijali Dragana S. terete se za krivično delo Zloupotreba službenog položaja, izvršeno u periodu od 14. juna 2021. godine do 13. jula 2021. godine.

Aleksandar P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o izvršenoj poreskoj kontroli koji je sačinila Dragana S, iako je znao da nije izvršen popis zaliha robe i da nisu preduzete sve potrebne radnje provere.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading