VJT UPUTIO APEL VISOKOM SAVET TUŽILAŠTVA: Maksimalno ubrzajte postupak izbora 38 javnih tužilaca!

Autor:

Hronika

22.09.2023

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je apel Visokom savetu tužilaštva da maksimalno ubrza postupak izbora kandidata za 38 javnih tužilaca u VJT po konkursu iz aprila ove godine, jer će se nakon isteka perioda upućivanja u februaru 2024. godine u osnovna tužilaštva vratiti svi upićeni tužioci, njih 18, a već je vraćeno njih sedam, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu tužilaštva.

VJT UPUTIO APEL VISOKOM SAVET TUŽILAŠTVA: Maksimalno ubrzajte postupak izbora 38 javnih tužilaca!

Foto: VJT

VJT

Usled nemogućnosti daljeg upućivanja javnih tužilaca iz nižih u viśa javna tužilaštva,, ukoliko se konkirs ne okonča do februara,  nedovoljan broj kadrovskih kapaciteta će dovesti u pitanje dalji rad VJT u Beogradu kako Odeljenja za opšti kriminal, tako i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

VJT u Beogradu je, podsećamo, najveće tužilaštvo u Srbiji sa najvećim brojem predmeta u radu za teška krivična dela.

Povratak svih upućenih javnih tužilaca u osnovna javna tužilaštva, dovešće do blokade rada VJT oličene u  nemogućnosti ostvarivanja prava na sudjenje u razumnom roku, odugovlačenja postupka u pritvorskim predmetima i povrede prava oštećenog.

Kod složenih predmeta sa velikim brojem osumnjičenih, oštećenih i svedoka , gde je ranije bilo angažovano dva i više javnih tužilaca radi praćenja predmeta i preduzimanja dokaznih radnji, to više neće biti moguće. 

Zbog toga, VJT u Beogradu apeluje na Savet da što hitnije okončanje postupka izbora javnih tužilaca po ovom konkirsu objavljenom u "Službenom glasniku RS" broj 28/23, 12. aprila 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading