I ISTRAGA MASOVNOG UBISTVA U MALOM ORAŠJU I DUBONI BLOKIRANA! Sve koči jedno VEŠTAČENJE!

Autor:

Hronika

04.10.2023

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viša javna tužilaštva u Beogradu i Smederevu suočavaju se s istim problemom: ne mogu završiti istrage nezapamćenih masakra čak pet meseci nakon zločina jer još uvek čekaju na jedno veštačenje koje je trebao obaviti Institut za sudsku medicinu - povrede ubijenih.

I ISTRAGA MASOVNOG UBISTVA U MALOM ORAŠJU I DUBONI BLOKIRANA! Sve koči jedno VEŠTAČENJE!

Foto: ST/Nikola Mutić, Printscreen

Uroš Blažić

Prema dostupnim informacijama, ova tužilaštva još nisu u mogućnosti doneti odluke o podizanju optužnica protiv osumnjičenih, uključujući Vladimira K., oca dečaka ubice koji se sumnjiči da je držao neobezbeđeno oružje koje je njegov sin koristio u ubistvu devet svojih vršnjaka i čuvara škole, kao i protiv Uroša Blažića, koji je dan kasnije izvršio ubistva devetoro ljudi u selima Dubona i Malo Orašje.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Uroš Blažić

Prema našim saznanjima, razlog za ovakvo zastoje u istragama leži u čekanju rezultata veštačenja koje je zatraženo od Instituta za sudsku medicinu. Ovi rezultati trebali bi otkriti prirodu povreda koje su bile smrtonosne i utvrditi iz kojeg oružja su žrtve bile ubijene. Sve ostale analize su već dostavljene tužilaštvima, što znači da se čeka samo ovo ključno veštačenje.

Prethodno su Više javno tužilaštvo u Beogradu i Više tužilaštvo u Smederevu poslali više urgencija ovom institutu, ali još uvek nisu dobili povratne informacije.

Povodom ovih veštačenja "Blic" je kontaktirao Institut za sudsku medicinu gde navode da su veštačenja u toku.

Republika

Foto: MUP Srbije

Uroš Blažić

- U pitanju su izuzetno složena veštačenja zbog velikoj broja usmrćenih, odnosno povređenih i obimne dokumentacije koju je potrebno analizirati. Sve navedeno nesumnjivo povećava vreme potrebno za izradu nalaza sa čime su postupajuća javna tužilašta u Beogradu i Smederevu upoznata. Potrebno je napomenuti da su veštaci Instituta, pored rada na dva pomenuta predmeta, opterećeni tekućim obavezama - svakodnevnim obdukcijama, kao i to da i u drugim predmetima postupaju kao veštaci. Ovoj instituciji je svakako cilj da se veštačenja za koja pitate, kao i svi drugi poslovi koji su nam povereni, okončaju u što kraćem roku, u skladu sa okolnostima i složenosti zadatka, te na tome i radimo - navodi za "Blic" prof. dr Đorđe Alempijević, upravnik Instituta.

Optužnica u narednih mesec dana

Veoma je važno da se veštačenja završe u tom roku, s obzirom na to da se radi o predmetima u pritvoru. Osumnjičenima ističe pritvor krajem oktobra, i ukoliko do tog trenutka ne budu podignute optužnice, neće biti pravne osnove za dalje zadržavanje u pritvoru.

- U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužilac ne podigne optužnicu u roku od šest meseci. Ovo je rok kojim je tužilac obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužilac, ali i svi u istrazi postupaju sa neophodnom hitnošću - objasnio je ranije za "Blic" advokat Nikola Ristović.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading