ANGAŽOVAO KUMA JEDNOG ČLANA ANTIROMA! Velja naručio ubistva u Marbelji - i na Pirinejima istražuju zločine klana

Autor:

Hronika

01.08.2023

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad su se "škaljarci" umešali na tržištu droge u Španiji, Belivuk odlučio da im pošalje krvavu opomenu.

ANGAŽOVAO KUMA JEDNOG ČLANA ANTIROMA! Velja naručio ubistva u Marbelji - i na Pirinejima istražuju zločine klana

Foto: St/N. Pančić, Pritnscreen TV Pink, E-stock, Tanjug

Srđan Lalić, Marko Miljković i Veljko Belivuk

Španska policija, u saradnji s istražiteljima svih policija balkanskog regiona i Evropolom, širi istragu nekoliko zločina počinjenih u toj državi. Sve više je dokaza da iza nekih od tih ubistava stoji klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Oni su, kako se sumnja, za izvršioca angažovali kuma jednog od članova huliganske grupe "Antiromi" da jednom "škaljarcu" presudi u Marbelji, nezvanično saznaje Republika.

Srpska policija je došla do podataka da je Belivukova grupa imala razgranat narko-biznis i u Španiji.

ODAO GA KAČKET

- Oni su do početka 2020. držali teren oko Marbelje i još nekih gradova značajnih za transport kokaina u toj zemlji. Međutim, u posao je ušla još jedna grupa, koja je bliska barskoj ekipi "škaljarskog klana", i počeo je sukob. Belivuk je dao zadatak kumu jednog od članova "Antiroma" da reši taj problem. Meta je bio Miloš P. i njegova likvidacija trebalo je da posluži kao opomena ostalim konkurentima u narko-biznisu - objašnjava obavešteni izvor.

Španski bezbednjaci su brzo posle ubistva Miloša 2. juna 2020. na ulici u Marbelji počeli da sklapaju delove mozaika.

- Već posle nekoliko sati ušli su u trag dvojici ubica koji su posle likvidacije imali problem s motociklom s kojeg su pucali. Na mestu zločina nađen je i kačket jednog od napadača. Sigurnosne kamere su takođe pomogle da se obojica identifikuju. Pretresom kuće u kojoj su se krili nađena je skica zgrade u kojoj je živela žrtva, kao i plan ubistva - podseća izvor.

Potom je na suđenju klanu u Beogradu Srđan Lalić, svedok-okrivljeni, naveo ubijenog Miloša kao kuma vođe barske grupe "škaljaraca" Alana Kožara. Ovaj "škaljarac" je likvidiran na Krfu u julu 2020.

Republika

Foto: shutterstock

 

KESA NA GLAVI

Posle hapšenja ubica s motocikla "kavački klan" i njegova beogradska filijala nastavili su da operišu po Španiji.

Po medijima te zemlje upravo su osvanuli podaci o još jednom "balkanskom" ubistvu iz prošle godine. U junu 2022. četvorica muškaraca držala su Srbina kao taoca u kući u Golden Biču u Marbelji. Vezali su ga i mučili, stavljali mu kesu na glavu i tako ga gušili da bi ga, na kraju, ubili.

- Novac od droge je često motiv ovih zločina - rekao je medijima policajac koji je radio na tom slučaju. Ubijeni je, navodno, Aleksandar K, koji se vodio kao nestao.

Naš izvor objašnjava da je i on bio trn u oku Belivukovoj ekipi i ovog puta naređenje da se likvidira u Španiji stiglo je iz zatvora u kojem su pritvoreni Belivuk, Miljković i ostali članovi bande.

- Oni su u trenutku tog zločina već bili pritvoreni, ali njih posećuju članovi porodice, advokati i druga službena lica, od kojih neki imaju i zaduženje da prenose poruke. Ne možete nikako, nigde na svetu sprečiti komunikaciju pritvorenika sa spoljnim svetom - navodi obavešteni izvor.

Spasić: Velike luke i slaba kontrola

Republika

Foto: Tanjug/R. Prelić e stock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Bivši operativac DB Boža Spasić istakao je da su srpski kriminalci početkom dvehiljaditih Nemačku, Francusku i Austriju zamenili novim bazama.

- U to vreme je došlo do ekspanzije šverca kokaina iz Južne Amerike, pa je Španija, zemlja sa dugačkom obalom i mnogo luka i rubnih gradova, bila idealna. Osim toga, u Španiji je već postojao organizovani kriminal, a policija je bila poznata kao korumpirana, pa su se lako nabavljali njihovi dokumenti. Španske luke su bile dovoljno velike da prime ogromne tovare droge, a i kontrola je bila slaba - objašnjava Spasić.

Rat počeo u Valensiji

Rat škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014. u Valensiji nestankom tovara kokaina iz jednog štek-stana. Tada se jedinstveni kotorski klan pocepao na "škaljarce" i "kavčane", koji su se razračunavali najpre u Srbiji i Crnoj Gori, a kasnije širom Evrope. Operativni podaci pokazali su da se i Alan Kožar, jedan od vođa "škaljaraca", koji je u julu likvidiran na Krfu, jedno vreme krio upravo u Španiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading