BURNO NA SUĐENJU DIJANI HRKALOVIĆ! Načelnik policije i zamenik oči u oči: Niko ne priznaje krivicu, a o optuženima NI REČI! Sudija ne može da veruje!

Autor:

Hronika

30.06.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnja svedočenja trojice policijskih šefova nisu dala odgovor zašto snimak operativne obrade "Kroše" nije stigao do novosadskog odseka za borbu protiv korupcije koja je naložila snimanje.

BURNO NA SUĐENJU DIJANI HRKALOVIĆ! Načelnik policije i zamenik oči u oči: Niko ne priznaje krivicu, a o optuženima NI REČI! Sudija ne može da veruje!

Foto: Tanjug

Dijana Hrkalović na jednom od prethodnih ročišta

Milić Mojović kao tadašnji zamenik načelnika Odeljenja za borbu protiv korupcije prvi je danas svedočio u postupku protiv Dijane Hrkalović kao  tadašnje državne sekretarke MUP,  bivšeg načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića i bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića. Oni se terete da su iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočili istrage i procesuiranje kriminalaca. 

Današnja svedočenja trojice policijskih šefova nisu dala odgovor zašto snimak operativne obrade "Kroše" koji sadrži razgovor u kafiću između Branka Stefanovića, oca tadašnjeg misnistra policije Nebojše Stefanovića i Igora Braunovića direktora "Srbijašuma" koji je bio na merama zbog sumnje da se bavi malverzacijama, nije stigao do novosadskog odseka  za borbu protiv korupcije koja je naložila snimanje. 

Tužilac je  pitao svedoka Mojovića: "Sećate li se matrice sa operativne obrade "Kroše" i kako ste postupali sa njim?"

- Organizovao sam rad odeljenja i rukovodio sam akcijama hapšenja, operativnih obrada. Snimak je nastao u kafiću i znam o čemu se radi, a saznao sam da sam ga preuzeo iz Službe za specijalne istražne metode, jer sam video svoj potpis na potvrdi, ali se ne sećam trenutka kada sam ga fizički preuzeo - rekao je Mojović. 

On dalje objašnjava da njegov računar ne može da primi te da je materijal preslušao i pregledao sa fleša, na koji su mu ga službenici presnimili, a više šuta je ponovio da ništa nije radio mimo načelnika, odnosno da ga je o svemu obaveštavao, čak i kada nije bio na poslu.  

-  Pregledao sam ga sa USB koji mi je predat jer sam bio zadužen za monitoring i da propratim tehnički da je sve zakonito, sa naredbama itd. Procesno ne. Naše funkcionisanje je bilo takvo da je o svemu načelnik obaveštavan, makar porukom ako je zauzet ili nije tu - odgovorio je MIlić.

Na pitanje da li je bio na sastanku sa načelnikom ili zamenikom UKP u vezi sa predmetom on je odgovorio: 

- Specijalno vezano samo za njega sigurno ne. Srećko Lazić je bio u radnoj grupi koja se bavila ekstremizmom i svi smo bili u obavezi ako čujemo da neko hoće nešto da preduzme, npr da zapali nešto, da to javimo njemu. Mi smo imali sastanke i tu smo davali izveštaje o zadacima, tako da je moguće da sam i o ovoj obradi govorio. 

Đorđe Kalanj advokat Dejana Milenkovića, zatim pita Mojovića je li neko od UKP tada bio obavešten da je matrica u tom restoranu i da ste angažovani?

- Pa moralo se prijaviti da se ne bi sudarile naše opservacije.

Svedok zatim pojašnjava da je snimak susreta Braunovića i bio loš.

- Slabo se videlo i čulo... nije se pojavila bitna meta koju smo čekali, pa snimak nije bio interesantan. Nije se ticao razgovra, ničega bitnog koliko sam čuo u fragmentima. Očekivali smo lica iz Novog Pazara da Braunoviću donese novac i da se razgovara o nameštanju tendera.  

Svedok je rekao da povodom akcije nije komunicirao sa Milenkovićem koji ga je pitao da sudu opiše njihovu saradnju i da li se čuo sa njekim iz njegove Službe za specijalne istražne metode (SSIM).

- Kad ste pregledali snimak šta radite sa njim, kome ga šaljete? - pitao je Milenković.

- Područni odsek u Novom sadu imao je obavezu da piše dnevne i periodične izveštaje. Ispada da taj izveštaj nije izašao od nas ka njima, evidentiran je njegov ulazak - priznao je Mojović rekavši da je najčešće sa načelnikiom Tomom Radvanovićem iz SSIM bio u kontaktu.

Drugi svedok Darko Luković načelnik odeljenja za borbu protiv korupcije kaže da je sa sve troje optuženih bio u profesionalnim odnosima, a objasnio je na zahtev tužioca da li se desilo nešto drugačije od ubičajene procedure.

- Sećam se da se tad na sastanku sa osumnjičenim licem Igorom Braunovićem sastao otac ministra, a trebalo je da se sastane sa licem vezanim za neki novac. Znam da je o tome obavešten načelnik UKP Dejana Kovačević i milsim da je tu bio Srećko Lazić.
Tražio sam potvrdu, a rekli su mi da je nema. I nisam mogao da snimak prosledim Novom Sadu. 

Milenković pita Lukovića sa kim ste čuo iz SSIM u vezi sa "Krošeom".

- Mislim da sam se čuo sa Darkom Stefanovićem. Mislim da me je pozvao i rekao mi da je pokojni Branko Stefanović sa osumnjičenim licem jer je specifična situacija, a ja sam rekao da nastave da snimaju. Nekoga jesam zvao u vezi sa tim, ali ne sećam se koga. Načelnik uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević tražio je hitno obaveštavanje , informisanje o akcijama. Imali smo problema da neke akcije sprovedemo do kraja jer se Kovačević i ja često nismo profesionalno slagali. 

Svedok Luković potvrdno odgovara na pitanje: "Da li su tužioci urgirali u slučajevima?"

- Jesu i o tome sam uvek obaveštavao Kovačevića. Sve je moralo da ima njegov potpis. To je pravilo hijerarijski ustanovljeno. Rečeno je da ne preuzimamo i ne obrađujemo snimak jer se nisu sastala lica koja smo očekivali.

Sudija poziva Mojovića kojeg je privremeno udaljila iz sudnice kad je počeo njegov bivši šef da svedoči. Suočava njih dvojicu.

- Mojoviću vas tadašnji načelnik kaže da nije znao za potvrdu i tvrdi da ste povodom snimka bili na sastanku kod Dejana Kovačevića sa Srećkom Lazićem?

- Ne sećam se da li mi je kurir doneo materijal ili sam se zadesio u SSIM i preuzeo taj materijal, potpisavši potvrdu. Doneo sam je u pisarnicu i zaveden je ulaz diska iz SSIM - rekao je Mojović gledaju bivšeg pretpostavljenog u oči postavljen naspram njega, što je po proceduri ispravno u postupku suočavanja.

- Sigurno ti nisam doneo disk - tvrdi Mojović.

Luković i dalje tvrdi drugačije: "Došao si kod mene sa Srećkom Lazićem i tu smo preslušali snimak".

- Ne preslušao sam ga u SIV3. Sigurno nisam u kancelariji kod tebe - uporan je Mojović.

Njegov bivši šef nastavlja da ga ubeđuje: "Sigurno nisi u SIV 3 jer smo već tada bili prešli u SIV 2 ".

Sudija konstatuje obraćajući se Lukoviću da materijal nije otišao u Novi Sad i ka tužilaštvu greškom policje budući da je snimak ostao kod njih u Beogradu. 

Pošto i dalje govore oprečno sudija se prilično naljutila i besno 
izgovorila: "Potpuno je nelogično da ne znate detalje a na snimku se pojavljuje otac vašeg tadašnjeg ministra." 

Treći svedok, tadašnji šef novosadskog Odseka NIkola Golubović staje za govornicu i odgovara na pitanje tužilaštva, a onda i drugih stranaka u postupku.

Tužilac: "Jeste li vi iz Novog Sada komunicirali sa Beogradom i sa kim?"

- Mislim da nije niko od operativaca iz Novog sada nije učestvovao u akciji "Kroše" - rekao je Golubović pa pojasnio i da se ne seća ko je iz Beograda komunicirao sa njim i njegovim odsekom u vezi sa tom obradom, ali kaže da im je iz Beograda javljeno da zaborave na snimak.

- Ne znam ko mu je to rekao da li načelnik ili zamenik. Mislim i da je čak prekinuto snimanje kad je došao sada pokojni Stefanović. 

Jeste li bilo šta dostavili sudiji vezano za naredbe u akciji "Kroše"? 

- Nisam spomenuo taj materijal u izveštaju.  

Na pitanje Milenkovićevog advokata Djorđa Kalanja, o proceduri slanja snimljenog materijala, Golubović kaže da nekada slanje iz SSIM ide direktno, a nekada preko njihovog Odeljenja u Beogradu.

Golubović je opovrgao ono što su prethodno rekla obojica svedoka.

- Nije trebalo da se desi nikava primopredaja, samo kontakt i trebalo je propratiti da li se desilo nešto inkriminišuće - istakao je on. 

Sudija je najavila nove svedoke u nastavku suđenja 13. septembra ove godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading