TUŽILAŠVO OFORMILO PREDMET U SLUČAJU SEKTE "UNIVERZALNO CARSTVO BOŽJE": Protiv nadrilekara se već vode postupci

Autor:

Hronika

24.02.2023

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu apeluje na građane koji smatraju da su oštećeni delovanjem Udruženja „Univerzalno carstvo božije“, kao i sličnih organizacija ili pojedinaca, da svoj slučaj prijave policiji ili tužilaštvu.

TUŽILAŠVO OFORMILO PREDMET U SLUČAJU SEKTE "UNIVERZALNO CARSTVO BOŽJE": Protiv nadrilekara se već vode postupci

Foto: facebook/univerzalnocarstvobožije

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon što je Republika prva pisala o sekti "Univerzalno carstvo božije“, po službenoj dužnosti formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Odeljenju za javni red i mir MUP RS, kako bi se utvrdilo da li postoje osnovi sumnje da je učinjeno neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, saopštilo je ovo tužilaštvo.

- Ukoliko iz dostavljenog izveštaja i prikupljenih obaveštenja tužilaštvo utvrdi postojanje elemenata nekog od krivičnih dela za koje je stvarno i mesno nadležno, biće preduzete dalje radnje u cilju procesuiranja odgovornih lica - navodi se.

Podsećaju da je u prethodnom periodu pred ovim tužilaštvom vođeno nekoliko postupaka zbog krivičnih dela Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo iz čl. 254 Krivičnog zakonika, krivičnog dela Neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću iz čl. 353 Krivičnog zakonika, i  Prvom osnovnom sudu u Beogradu podneta su tri optužna predloga i postupci su u fazi glavnog pretresa, dok se u ostalim predmetima prikupljaju potrebna obaveštenja i preduzimaju dokazne radnje, nakon čega će biti odlučeno o daljem toku postupka.

- 13. septembra  2021. godine podnet je optužni predlog protiv okrivljenog S.K. zbog postojanja opravdane sumnje da je pružao medicinske usluge i izvodio medicinske zahvate nad pacijentima (liposukciju, transfere masti, korekcije usana i dr.), prikrivajući od oštećenih činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata, da bi nakon izvršenih medicinskih zahvata oštećenima izdavao medicinske izveštaje sa propisanom terapijom-lekovima bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovorenu naknadu, što je za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja sedam oštećenih lica. Tužilaštvo je predložilo sudu da ga nakon održanog glavnog pretresa oglasi krivim i osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i 6 meseci i novčanu kaznu u određenom iznosu od 800.000,00 dinara - navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Početkom januara prošle godine, tačnije 19. januara, podnet je optužni predlog protiv okrivljene A.P. zbog postojanja opravdane sumnje da je učinila krivično delo Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, na taj način što je pružala usluge „antiejdž“ medicine za čije obavljanje nije imala rešenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije, što je činila u svom kozmetičkom salonu koji nije bio upisan u registar zdravstvenih ustanova Agencije za privredne registre, pri čemu nije imala odgovarajuću stručnu spremu i nije se pridržavala uslova propisanih aktima Ministarstva zdravlja.

Takođe, 28. jula 2021. godine podnet je optužni predlog, a 10. maja 2022. godine i izmenjen i proširen optužni predlog protiv O.M. i J.T. zbog krivičnog dela Teška dela protiv zdravlja ljudi.

- Jer postoji opravdana sumnja da su neovlašćenom i nepravilnom upotrebom sredstva „plazma-pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena, uz istovremeno nedopuštenu primenu injekcione lokalne anestezije „lidokain – hlorida“ koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, te i same primene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje, kao i da su sprovodile hirurške procedure suženja i podizanja nosa, uklanjanja nosne grbe, smanjivanja podbratka i uklanjanja strija na stomaku, kao i podizanja očnih kapaka i zatezanja kože oko usana i očiju i to invanzivnom primenom sredstva „O2 No Needle Mesotherapy – Beauty Machine – Skin energy Activation Instrument“, uz korišćenje injektivne lokalne anestezije „lidokain-hlorid“ od strane okrivljene O.M. usled čega je 18 oštećenih zadobilo teške telesne povrede. Predloženo je da sud okrivljene nakon održanog glavnog pretresa oglasi krivima, te da okrivljenu O.M. osudi na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a okrivljenu J.T. na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci - navodi se u saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu apeluje na građane koji smatraju da su oštećeni delovanjem Udruženja „Univerzalno carstvo božije“, kao i sličnih organizacija ili pojedinaca, da svoj slučaj prijave policiji ili tužilaštvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading