RAZOTKRIVAMO VELIKU PREVARU U CENTRU BEOGRADA: Nude sveto ulje i lek za rak!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastupaju agresivno, dolaze na vrata. Izbaciš ih kroz vrata, oni navale kroz prozor, kaže jedan od komšija sedišta Univerzalnog carstva božjeg.

RAZOTKRIVAMO VELIKU PREVARU U CENTRU BEOGRADA: Nude sveto ulje i lek za rak!

Foto: ST/Nemanja Pančić

U Beogradu od kraja decembra postoji ispostava evangelističke crkve (tako bar za sebe pišu u pojedinim objavama na mrežama) pod nazivom Univerzalno carstvo božje. Kako navode oni koji su se s njima susreli, siromašnima nude bogatstvo, tužnima radost, bolesnima izlečenje, a dele i sveto ulje koje je, kako tvrde, mnogima pomoglo.

Prostorije im se nalaze u Bulevaru kralja Aleksandra 103, dakle, u centru grada. Zastupnik im je Arnoud Junior Brasil Costa, za koga kažu da je Brazilac, koji se na iskvarenom srpskom obraća potencijalnim vernicima preko video-klipova. Po svemu, kako se naša ekipa i sama uverila, podsećaju na sektu, a registrovani su kao udruženje građana, s fantomskim sedištem u Obrenovcu, no o tome ćemo kasnije...

Foto: ST/Nemanja Pančić

Prostorije na Bulevaru kralja Aleksandra

NA LICU MESTA

Uputili smo se juče u Bulevar kralja Aleksandra i tamo zatekli čoveka koji ne govori srpski, a koji je na vezi, navodno, držao Arnouda. On nam je rekao da je u pitanju udruženje građana i da trenutno nije u Srbiji, te da za sve ostalo pitamo njihovog advokata, ali njegov broj nismo dobili niti nam se on javio. Komšije, s druge strane, kažu da tu nisu čista posla.

- Otvorili su kancelariju nedavno i tada je došao veći broj ljudi, videlo se, siromašnijih, nižeg socijalnog statusa. Posle toga nisam viđala gužvu, uđe im poneko s vremena na vreme, ali nije bilo masovnog okupljanja. Tu ih je više subotom i nedeljom, dele letke ispred prostorija, pravo da vam kažem, veoma su čudni. Samo iznajmljivanje tog prostora košta 4.000-5.000 evra, ne znam odakle se finansiraju - priča jedna komšinica.

Na društvenim mrežama se Univerzalno carstvo božje vodi kao verski centar, s pozivanjem svima kojima je potrebna pomoć da se jave. Kako tvrde, mnogi su uz njihovu pomoć i molitvu došli do izlečenja, pa tako kače fotografije i priče ljudi koji su, navodno, pobedili rak, Kronovu bolest, zavisnost...

Proverom u APR došli smo i do adrese u Obrenovcu, gde im je prijavljeno sedište. Otišli smo tamo i zatekli praznu kuću u maltene divljem naselju. Komšije su nam rekle da je to kuća Arnoudove supruge, s kojom ima dvoje dece, te da oni žive u Holandiji i retko tu svraćaju.

VELIKA RASPRAVA

Budući da je sve ovo prilično neobično, rasprava o Univerzalnom carstvu božjem povela se i na društvenim mrežama. Tako je jedan tviteraš, koji živi u blizini beogradskih prostorija, napisao da se ponašaju kao klasična sekta:

- Snimio sam ih. Tu su u mom komšiluku... Nastupaju agresivno, dolaze na vrata. Izbaciš ih kroz vrata, oni navale kroz prozor... Samo čekam kada će neko da im olupa motku o leđa - napisao je ovaj tviteraš, dok se drugi nadovezao tvrdnjom da jure ljude i po zgradama.

Sektolog Dimitrije Pastuović ističe da sve ukazuje na to da je reč o pseudohrišćanskoj sekti:

- Nažalost, sve je više takvih manipulativnih pojedinaca koji vrbuju ljude i, što je najgore, sve su gori. Građani moraju biti posebno oprezni kada je reč o ovakvim stvarima.

Finansiraju se iz Holandije

Komšije u Obrenovcu rekle su nam i da se Arnoud trenutno nalazi u Rumuniji, gde takođe ima organizaciju, kao i da se njegova organizacija finansira iz Holandije. Pojedini su se i učlanili i tvrde da im dosad niko nije tražio novac.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Reklama koju deli Univerzalno carstvo božije

Jedna kap menja život

Na izlogu prostorija u Bulevaru kralja Aleksandra je i plakat s ponudom ove organizacije. Među onim čime se hvale su i "transformacija života", zatim "motivacioni govori za finansijski uspeh", "molitve za isceljenje i izbavljenje"... Tu je i, navodno, sveto ulje, čija je "samo jedna kap koja se koristi s verom dovoljna da promeni život".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading