Socijalni radnici definitivno pravili propuste, a mogli su da spreče ubistvo male Petre

Autor:

Hronika

07.10.2022

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je saznala od odlično upućenog izvora da je Centar za socijalni rad u Vršcu napravio više propusta u postupanju prema žrtvama porodičnog nasilja Suzani Budimirović i njenoj ćerki Petri, pre nego što je Marko Budimirović, Suzanin muž i Petrin otac ubio Petru u utorak 4. okrobra i zatim se obesio.

Socijalni radnici definitivno pravili propuste, a mogli su da spreče ubistvo male Petre

Foto: ST/ N. Pančić, N. Mutić, Facebook

Ubijena devojčica u Vršcu

Marku je još početkom juna Osnovni sud u Vršcu zbog nasilja u porodici, tačnije prema supruzi,  zabranio približavanje njoj na udaljenosti ne manjoj od 300 metara osim u slučajevima sudskih sporova koji podrazumevaju prisustvo na ročištima, u roku od godinnu dana.

- Zabranjuje se tuženom dalje uznemiravanje svake vrste kao i kontaktiranje tužilje u periodu od godinu dana - piše u presudi. 

Centar za socijalni rad je morao da preduzme brojne korake u pružanju zaštite Suzani i njenoj ćerkici.

Republika

Foto: Facebook

Čitulja male Petre

- Da su učinili sve što im struka nalaže, socijalni radnici bi najverovatnije sprečili da dođe do ubistva deteta. Mnogo je ležerno pristupano ovoj porodici iako je žena prijavljivala policiji da je muž maltretira. Policija je službenim putem obavestila Centar za socijalni rad da se u toj porodici dešava nasilje i trebalo je da se izrekne hitna mera zabrane i prema detetu - navodi izvor Republike.

Naš sagovornik nagoveštava da će rukovodioci Centra u svoju odbranu reći da je Suzana govorila za Marka da je dobar otac koliko god nije suprug, te da su njima ruke bile vezane jer kada dok god nije pokrenut postupak razvoda Centar se ne bavi modelom viđanja deteta. S druge strane Centar je morao da se bavi žrtvom nasilja.

- To su morali da rade u Centru za socijalni rad, njihovo je da se bave ženom koja je prijavila nasilnika. Iako je ona rekla da je njen nasilni muž dobar za dete, Centar je trebalo kroz razgovor sa njom i sagledavanjem situacije da ispita da li je to rekla iz straha ili drugih pobuda. Možda je njoj trebala psihička potpora, no ni time se nisu bavili - kaže izvor zaključivši da u Srbiji inspekcijski nadzor u kriznim situacijama retko okrivljuje institucije za propuste jer tako štite i sebe.


Socijalni radnik je trebalo da savetuje majku

Zlostavljanoj ženi potrebna je i savetodavna pomoć, a zaposleni u Centru je trebalo da je osnaže i ohrabre da prijavi nasilnika, da ne trpi nasilje, da ode u Sigurnu kuću i da štiti dete od njega.

Republika

Foto: Facebook

Suzana i Maja Budimirović

- Trebalo je da pitaju majku zašto daje dete monstrumu koji je tuče krvnički, kao i kako mu ga daje ako baš insistira na tome. Morali su da je pitaju kako mu ga predaje pošto je to malo dete koje ne ume samo da ode kod oca koji ne sme da priđe majci deteta na udaljenost manju od 300 metara po odluci suda - istakao je sagovornik. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading