DA LI JE MATEJ PERIŠ BIO NA SPIDU? Evo kako se ponaša osoba koja je uzimala ovu drogu!

Autor:

Hronika

08.02.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kako je novinar TV Pinka, Mladen Mijatović izašao u javnost sa informacijama da je grupa mladića iz Splita, donela spid iz Zagreba u Beograd, gde je nestao njihov prijatelj Matej Periš, mnogi stručnjaci su analizirali ponašanje nestalog u noći između 30 i 31. decembra, kada mu se gubi svaki trag.

DA LI JE MATEJ PERIŠ BIO NA SPIDU? Evo kako se ponaša osoba koja je uzimala ovu drogu!

Foto: Facebook, Alo

Toksikolog Radomir Kovačević objašnjava da, kada je u pitanju distribucija i dostupnost narkotika, tu više nema granica, što je, nažalost, zastrašujući podatak.

- Čuo sam da nastavnici, pre nego što dođu na čas, iza škola zatiču gomilu špriceva, i to nije slučaj samo sa gradskim školama, već i seoskim. Narkotici se koriste od davnina, to je najpre bilo u neke drugačije svrhe... U poslednje vreme, to je postala prava zloupotreba - kaže Kovačević.

Kako dodaje, više od 9 miliona raznih jedinjenja trenutno se koristi u svetu.

Republika

Foto: Printskrin

Radomir Kovačević

 

- Čitava Srbija je u transu zbog ovog momka - navodi Kovačević.

Kako objašnjava, sjajno je to što je u ovom slučaju isključena politička dimenzija.

- Njegovo ponašanje, da on trči u majici, na toj temperaturi... Neobično je... - komentariše toksikolog.

On dodaje da uvek treba imati u vidu kombinovano dejstvo spida. Odnosno, da je još veća opasnost kombinovanje droge i alkohola.

- Spid na engleskom znači "brzina". Vrlo brzo menja ponašanje, za 15 minuta, i neophodno je da se psiholozi i prihijatri uključe, kako bi se izradio psihološki profil ličnosti - objašnjava Kovačević.

Kovačević kao jedan od problema, pored dostupnosti, ističe i jeftinoću droge, koja je mladima još dostupnija, a evo kako deluje i mentalno i fizički.

 

EFEKTI SPIDA

*Dejstvo

Dejstvo počinje 15-30 minuta nakon uzimanja, a traje nekih 4-6 sati iako se delovanje može proširiti i do 24 sata. Osoba pod delovanjem speeda oseća se nemirno, uznemireno i čudljivo, ponekad i zlovoljno. Veće doze pojačavaju efekte, a osoba postaje sve više uzbuđena, govorljiva i proživljava lažan osećaj samopouzdanja ili nadmoćnosti; može se ponašati i na bizaran način; neki postaju agresivni i neprijateljski raspoloženi.

*Mentalno delovanje

Povećana živahnost, pozitivna promena raspoloženja, osećaj ugodnosti, povećana pričljivost, povećana agresivnost, osećaj izdržljivosti i snage, nezainteresovanost za prijatelje i seks, smanjeni apetit, paranoja.

*Fizičko delovanje

Suva usta, glavobolja, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, povećan krvni pritisak, povišenje telesne temperature, raširene zenice.

Podsetimo, Beograđanin koji je kobne noći bio u istom klubu u kom je sa svojim prijateljima, za barskim stolom kraj bine, bio Matej Periš, rekao je da je oko 2 sata posle ponoći napustio klub upravo jer sve što se oko njega dešavalo više nije mogao da gleda.

Republika

Foto: Društvene mreže

Matej Periš

 

U to vreme je, sudeći po dosad objavljenim snimcima sa sigurnosnih kamera, iz "Gotika" u majici kratkih rukava istrčao mladi Splićanin za kojim se već više od mesec dana traga.

Zašto je bez jakne i u tolikoj žurbi izleteo na ulicu, još je misterija. Ono što su zabeležile pojedine sigurnosne kamere jeste da je Mateja potom izjurio na ulicu i pokušao da zaustavi taksi, a kako u tome nije uspeo, jer je vozilo već imalo zakazanu vožnju, odjurio je dalje niz ulicu.

Šta se potom s njim dogodilo još je predmet velike policijske istrage.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading