KRVAVA ODMAZDA ZBOG TOVARA KOKAINA! Vođa moćnog klana na meti ubica iz KOLUMBIJE: U sve su umešani Nevolja i Zvicer!

Autor: Republika

Hronika

18.12.2021

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kolumbijska mafija koja drži svetsko tržište kokaina, posle cinkarenja Radoja Zvicera, šefa "kavačkog klana", koji se krije u Južnoj Americi pod njihovim okriljem, poslala je dvojicu ubica u Crnu Goru da raščiste račune sa "škaljarcima", nezvanično saznaje Srpski telegraf.

KRVAVA ODMAZDA ZBOG TOVARA KOKAINA! Vođa moćnog klana na meti ubica iz KOLUMBIJE: U sve su umešani Nevolja i Zvicer!

Foto: Starsport, youtube.com/printscreen

Zalivski klan (Clan del Golfo), najjača mafijaška ekipa u Kolumbiji, nije oprostila nestanak tovara kokaina u Rumuniji, za čiju distribuciju je bio zadužen "škaljarski klan".

Zvicer je poslovnim partnerima iz Kolumbije dao imena, mapu kretanja, navike, sistem obezbeđenja i adrese štek-stanova suprotstavljenih "škaljaraca" i krvava odmazda mogla je da počne.

Kaseido Bandoha Huan David (29) i Kostan Kasa Hose Aleksander (43) uhapšeni su 2. avgusta 2020. u Nikšiću. Pre toga, od marta su boravili u Hrvatskoj. U Splitu su čekali informacije o tome ko im je meta. Oni, navodno, nisu saznali koji ih je unajmio, a ni to koga je trebalo da ubiju.

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

 

 

Prema navodima iz Specijalnog tužilaštva Crne Gore, drugi pripadnici kriminalne organizacije su im obezbeđivali hranu i novac za troškove boravka, kao i ilegalno prebacivanje u Crnu Goru.

Dva glisera filovana kokainom

Rumunsko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 16 muškaraca zbog sumnje da su bili deo organizovane grupe koja je učestvovala u transportu kokaina iz Južne Amerike. Policija je u Rumuniji 22. marta 2019. našla prevrnuti brod i kokain koji pluta u sigurnosnim prslucima. Droga je, naime, sa prekookeanskog broda pretovarena u dva glisera kojima je dovezena do mesta Sveti Đorđe u delti Dunava. Tu se jedan gliser, sa 1.040 kilograma kokaina, prevrnuo blizu obale. Tovar iz drugog glisera šverceri su pretovarili i, navodno, prevezli prvo u Srbiju.
U saradnji s kolegama iz Evrope i Amerike rumunski istražitelji pokrenuli su odmah akciju "Braća Grim" i otkrili čitav lanac šverca.

Policajac Boris Andušić je pre nekoliko dana, svedočeći o njihovom hapšenju, naveo da su kod Kolumbijaca nađeni kriptovani telefoni.

- Obavio sam razgovor sa optuženim Aleksanderom, koji mi je rekao da je osuđen za ubistvo i da je povod što dolazi u Crnu Goru ubistvo osobe koja živi u Crnoj Gori, a koja je "kriva za nestanak tone kokaina". Opisao je okolnosti kako je došao u zemlju i rekao da mu je osoba iz Kolumbije pod imenom Pasija nudila 25.000 evra za to ubistvo. On je kazao da ga je Pasija povezao s drugim optuženim koji je isto iz Kolumbije - izjavio je Andušić.

Foto: Republika/Tanjug

 

Prema saznanjima dobro obaveštenog izvora Srpskog telegrafa iz Europola, kolumbijski Zalivski klan smatra da je, osim 1.040 kilograma kokaina koji je zaplenila rumunska policija 22. marta 2019, ostatak pošiljke droge, težak dve tone, misteriozno nestao negde između Srbije i Crne Gore. A to se ne prašta.

Vargas: Pipci mafije dosežu do Balkana

Posle hapšenja Otonijela, najvećeg kolumbijskog narko-bosa, navedeno je da je njegov kartel hobotnica s širokim pipcima koja doseže do 28 zemalja sveta, pa i do Balkana.
Moć ovog kartela potvrdio je general Horhe Luis Vargas, direktor kolumbijske policije.
- Međunarodne mafije i karteli s kojima trguje Zalivski klan (Clan del Golfo) su Halisko (Jalisco), Nueva generasion (Nueva Generación) i Sinaloa u Meksiku, kalabrijska i sicilijanska mafija u Italiji i mafija na Balkanu - rekao je Vargas.

- Mafijaška istraga je šefove ovog klana odvela do Radoja Zvicera, s kojim inače sarađuju. On je upro prstom u nekoliko "škaljaraca" i preuzeo na sebe da sprovede deo osvete - dodaje izvor.

Zvicer je preko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kako sumnjaju srpski, grčki i crnogorski istražni organi, pažljivo organizovao praćenje i likvidaciju dvojice "škaljaraca", od kojih je jedan direktno bio umešan u "rumunski slučaj".

Igor Dedović, jedan od vođa ovog klana, ubijen je 19. januara 2020. u Atini sa svojom desnom rukom Stevanom Stamatovićem.

Izrešetala su ih četvorica napadača u restoranu dok su ručali sa ženama i decom.

- Ime Igora Dedovića nije se našlo na rumunskoj optužnici, ali je tamošnja policija imala pouzdane podatke o njegovoj ulozi u švercu droge - objašnjava izvor iz Haga.

Foto: Ilustracija: Republikak.rs, Starsport, E-stock

 

Međutim, likvidacijom Dedovića i Stamatovića zadatak koji je Zvicer preuzeo nije potpuno ispunjen.

- Kolumbijci su pristali da za završetak posla angažuju i svoje proverene ljude, a Zvicer im je lukavo obećao celokupnu infrastrukturu za ekipu koju bi oni poslali. Tako je izbegao direktnu umešanost - smatra naš izvor.

U Europolu nisu želeli da komentarišu da li je prava meta Kaseido Bandoha Huan Davida i Kostan Kasa Hose Aleksandera, uhapšenih kolumbijskih ubica, bio šef "škaljaraca" Jovan Vukotić.

Radoje Zvicer je pod zaštitom "zalivskog klana" i krije se od policije, menjajući mesto boravka, između Brazila, Perua i Ekvadora.

Poriču da su prali novac

Optužene vode organizovane kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su juče na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal pranje novca, koji potiče iz delatnosti njihove kriminalne grupe.
- Oni su izneli odbranu i negirali izvršenje krivičnog dela pranje novca, koje im se stavlja na teret. Rekli su da će u daljem toku postupka dostaviti sa braniocima svu dokumentaciju i pokazati da nisu izvršili krivično delo - rekao je njihov branilac Dejan Lazarević posle saslušanja.
I treći osumnjičeni član zloglasnog klana Filip Ivanovski negirao je krivicu za pranje novca.
Njihove supruge i Belivukova tašta, da podsetimo, puštene su da se brane sa slobode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading