Suđenje za ubistvo Darmanovića! Nemate nijedan dokaz: Jedan slepi i jedan kontradiktorni svedok nisu vam nikakvi aduti

Autor:

Hronika

04.11.2020

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za osam dana zakazano izricanje presude za ubistvo obaveštajca južnoafričke tajne službe Gorgije Gorga Darmanovića, danas date završne reči.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Foto: Ilustracija

Suđenje  Sretenu Matejiću i Saši Đurđanoviću za pomaganje u ubistvu Gorgije Gorga Darmanovića u maju 2018. u ulici Aleksinačkih rudara na Novom Beogadu stiglo je do izricanja presude, zakazane za 12. novembar. 

Dok je Tužilaštvo u danas održanim završnim rečima ostalo pri svakoj tački optužnice, obojica optuženih su kategorički poricali svoju umešanost u zločin, uz pomoć advokata. 

- Izlišno je govorite o svedočenju trojice svedoka koji stanuju u kraju u kom se dogodilo ubistvo. Marko je delimično slep, odnosno ima veliki problem sa vidom nažalost i kako je on uopšte mogao bilo šta da vidi sa svog prozora u prizemlju od žive ograde koja mu zaklanja pogled. Drugi svedok, Jelinić je dao krajnje kontradiktorne izjave u istrazi i tužilaštvu. Bespredmetno je i o njima pričati, jer je dovoljno uporediti ih-rekao je Đurđanovićev branilac. On je u završnim rečima parafrazirao englesku poslovicu:  

-Oni koji su u pravu koriste blage reči, a jake argumente, dok oni koji nisu u pravu koriste jake reči i nikakve argumente. Tužilaštvo je bez argumenata  i apsolutno nije dokazalo da je Đurđanović počinio bilo kakav zločin -poentirao je advokat.

Isti stav imao je i advokat Sretena Matejića koji je duže od pola sata sudiju Ivanu Ramić i njeno veće pokušavao da ubedi da njegov klijent zaslužuje oslobađajuću presudu i da bi trebalo da mu se ukine pritvor u kojem je kao i Đurđanović dve i po godine.

Inače, Sretenu Matejiću i Saši Đurđanoviću se sudi zato što su pomogli kruševačkom kriminalcu Dejanu Stankoviću Ždrokincu da ubije Darmanovića. Dan posle ubistva Darmanovića ubijen je Stankovićev sin Vojin, a mesec dana kasnije i Stanković, tako da se sudi samo navodnim pomagačima ubice. Matejić je optužen da je za Stankovića kupio  motor koji je korišćen prilikom ubistva. Pomenuti motor, prema navodima optužnice, vozio je Đurđanović koji je Stankovića odvezao na Novi Beograd, sačekao ga da likvidira žrtvu, a zatim mu pomogao da pobegne. Obojica navodnih pomagača su tvrdila da nisu znali Stankovićeve namere, kao ni i da doprinose njegovom zločinačkom planu.

Matejić je i u završnim rečima rekao da je Stankoviću komšiji iz sela prodao motor iz jednog jedinog razloga da zaradi kao prodavac polovnih automobila i motocikala. Naglasio je da je porodičan čovek koji nikome ništa ne bi učinio nažao i da je spreman uvek da pruži pomoć.

 

Ranije osuđivan, ali to ne voli da se otkriva

Đurđanović je u poslednjem obraćanju sudiji i njenom veću pred izricanje prvostepene presude rekao da ga nervira što se ističe njegov sukob sa zakonom od ranije. 

-Uvek se ističe kako sam ranije osuđivano lice iako za svoje 43 godine nikada ništa nisam uradio protivzakonito, osim što sam osuđen za neplaćenje alimentacije za tri meseca, a pre toga sam je plaćao 15 godina- kazao je Đurđanović. 

RepublikaFoto: pixabay.com

 Ubicu i ubijeni zaratili u Južnoj africi

Gorgija Darmanović bio je crnogorski državljanin koji je veći deo života proveo u Južnoj Africi gde je navodno bio povezan sa tajnom službom te zemlje. I Stanković je imao državljanstvo Južnoafričke Republike. Njemu se u Kruševcu sudilo za ubistvo lokalnog stomatologa, ali je u ovom postupku oslobođen. Na drugoj strani, za Stankovićevo ubistvo optužena je grupa čuvenog kriminalca Zorana Jotića Jotke, takođe iz Kruševca.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading