"SVAKI DAN JE VASKRS" Vendi otkriva koliko je teško poštovati SVAKI POST, udarila na Dragojeviće: Zaboravili su Svetog Savu i cara Lazara! (VIDEO)

Autor:

Zabava

17.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi deo velikog intervjua sa Vendi!

Vesna Vukelić Vendi, pevačica, književnica i bivša rijaliti učesnica i voditeljka, bila je gošća redakcije Republika.rs za Vaskrs, a sa njom smo popričali o običajima, veri, proslavi praznika, ali i o mnogim drugim aktuelnostima. U prvom delu intervjua moći ćete da pročitate šta za nju predstavlja Vaskrs, ali i šta misli o porodici Dragojević, koja je poslednjih nekoliko nedelja ponovo aktuelna na javnoj sceni.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vesna Vukelić Vendi

O postu:

- Postovi moraju da se poste. Postim sva 4 posta, i sredu i petak, tako je godinama. To nije pomodarstvo. Postoje izvikane stvari, ovo ne sme da bude izvikano, mora da bude u dosluhu sa Svetim tajnama, da li smo dostojni da primimo Svete tajne. Niko nije bez greha, samo je Gospod bez greha, ali moramo da radimo na našem oboženju. Ako ne, pričešće može da bude tempirana bomba - ističe Vendi.

- Dobro je pitanje koliko je teško da se posti. Zavisi kako čovek orijentiše svoj život. Nama koji postimo, orjentir je Isus Hrist. Liturgija nam je parametar, kroz koju se sva naša slomljenost provlači i dobijemo obeženje. Mi ne možemo da budemo bogovi, ali možemo da budemo bogovi po blagodeti. Da božanske energije prodru i živimo onako kako Gospod voli, u istini, pravdi i ljubavi. Ako nemamo ljubavi u sebi, promašili smo ceo život. Nečastivi je superum, ali nema ljubavi - dodao je pevačica.

O Vaskrsu:

- Vaskrs jeste najveći hrišćanski praznik, naš najveći praznik, ono što nam je ostavio car Lazar, Kosovski zavet i to treba da bude u sinergiji. Ne treba da odvajamo Svetosavlje i Zavet od Vaskrsenja. Svake godine vaskrsavamo. Tu je ključna stvar, Isus je sin živog Boga, nije prvo lice, nego sin koji ishodi iz Boga. Nije stvoren. Ostalo je stvoreno, i bi Logos, nego je ishodio. Okrenimo se Tvorcu, jer on zna zašto nas je stvorio. Mi ne možemo da znamo šta zna naš Kreator i treba da se okrenemo njemu - poručuje, između ostalog, Vukelićeva.

- Za mene je svaki dan Vaskrs, tako bi trebalo da gledamo. Svaku noć ležemo, to je taj sanduk, odlazimo u nultu fazu i budimo se, vaskrsavamo. Vaskrs je najveći praznik i ima ogromnu poruku onima koji se ne ocrkvenjuju. Mi koji se ocrkvenjujemo znamo da je svaki dan Vaskrs. Svakom danu je dosta svoje brige, svaki dan nosi svoje breme - istakla je Vendi.

O porodici Dragojević:

- Dejan Dragojević nije kršten, to je greška njegove majke. Gledajući iz perspektive jednog rodoljuba... Lako je odreći se i reći: "Ja sam liberalan". To je poruka njegove majke. Nije to baš tako. Ako nisi za sebe, nisi ni za druge. Bog jeste ostavio šarolikost, da se razlikujemo, po izražaju, folkloru, ali ostavio nam je najvažniju stvar nama Srbima i Rusima, a to je vera koja je alfa i omega. Vreme se računa po Hristu, ne po Budi - krenula je pevačica, koja je prošla kroz istoriju hrišćanstva, pa nastavila:

- Besmisleno je komentarisati Dejana, odnosno preteču, njegovu majku. Ona olako bava žrtvu naših predaka. Po njenoj logici, Sveti Sava uopšte nije trebalo da pravi probleme ocu, kad je pobegao sa 17 godina na Svetu goru. On je mogao da bude princ, da radi šta hoće, evropske princeze su bile zaljubljene u njega. Njemu je napravljena žurka, da se oni vesele, da izabere princezu, ali on je shvatio i otišao. Po tim parametrima, on je trebalo po priči Dejanove majke i Dejana da juri princeze, da putuje, istražuje, ko će ga znati. Zaista je to besomučno - dodala je ona.

Republika

Foto: Republika TV

Vesna Vukelić Vendi

Vaskršnja čestitka:

- Za Vaskrs vam želim da imate radost, Božju radost, da uđete u molitve, jutarnje, večernje, da u ovo teško vreme, koje je sve težo, isučete taj mač protiv demona. Svaka molitva je mač protiv demona. Onda će se poboljšati situacija. Mi smo smo negde posle komunizma postali trulo tkivo. Generacije su se nasadile, već su unuci, praunuci (komunista) počeli da kopne, da vrište za Božjom ljubavlju i silom. Prva generacija komunizma je ipak nasledila neki duhovni kapital. Do 1940. su svi morali da budu kršteni. A mi sad imamo slučaj da jedan Dejan Dragojević nije kršten, da se faktički hvali. Znači ništa nije naučio od Svetog Save i Lazara. Ako je mogao Živojin Mišić, Petar Bojović da se bore, da nam ostave pobede i kapital, to su sve ogromne gromade... Oni kao ocrkvenjeni ljudi treba da nam budu parametar. Mi dopuštamo da ništa ne znamo. Dejan nam je odličan primer, tj. njegova majka, da nije bilo ljubavi prema narodu, Bogu... On je kao neki libelarac, eto tako, šta hoćeš radi... Evo gde je on zaglavio - poručila je Vendi.

Prvi deo intervjua sa Vendi možete pogledati na početku ovog teksta, a u drugom delu pevačica se osvrnula na crne magije i zadrugari koji sumnjaju da su ih zaposeli demoni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading