ŠTA POSLE BRISELA? Priština preti, Beograd ne odustaje od sporazuma, Evropa razmatra nove mere: "Oktobar krajnji rok"

Autor:

Vesti

16.09.2023

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok iz Prištine stižu zabrinjavajuće pretrnje na račun Srba i Srpske liste, Beograd je zabrinut, ali ostaje dosledan svojoj politici - Briselski sporazum se mora sprovesti u delo.

ŠTA POSLE BRISELA? Priština preti, Beograd ne odustaje od sporazuma, Evropa razmatra nove mere: "Oktobar krajnji rok"

Foto: Tanjug/AP

"Šta posle Brisela i poslednje neuspele runde pregovora sa Prištinom" najčešće postavljano pitanje otkako se za pregovaračkim stolom, gde su se našli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, nije došlo do dogovora niti bilo kakvog pomaka.

Dok iz Prištine stižu zabrinjavajuće pretrnje na račun Srba i Srpske liste, Beograd je zabrinut, ali ostaje dosledan svojoj politici - Briselski sporazum se mora sprovesti u delo. Za to vreme, Evropa razmatra nove mere i konsultacije sa zemljama članicama i Sjedinjenim Državama.

Na stolu su pozitivne i negativne mere prema stranama, izjavio je visoki evropski zvaničnik.

Kurti je posle sastanka rekao da je na stolu bio samo njegov predlog o primeni dogovora iz Ohrida, ali ga je Evropska unija demantovala.

- EU je do sada predložila sedam različitih planova o redosledu primene sporazuma ali su svi odbijeni i tako će biti dok Priština bude insistirala na defakto priznanju pre primene sporazuma. Vreme je da EU u konusltacijama sa SAD razmisli o sledećim koracima i mogućim pozitivnim i negativnim podsticajima za dve strane da se angažuju na primeni sporazuma - poručili su iz Unije.

Predlog Brisela koji je Kurti odbio, a Vučić prihvatio

Predlog koji se našao na stolu predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, završetak unutrašnjih procedura na KiM za zaštitu srpske verske i kulturne baštine, završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na KiM odnosno Zajednice srpskih opština.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Strane se neće međusobno mešati u unutrašnje poslove i uzdržavaće se od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem. Predviđeno je postizanje sporazuma o obavezujućem planu puta za ispunjenje neizmirenih obaveza koje proističu iz ranijih sporazuma postignutih u okviru dijaloga - navodi se u dokumentu koji predviđa i osnivanje posebnih radnih grupa kojima predsedava EU, a pominje i donatorsku konferenciju.

Kurti je tajpredlog odbio, a onda su usledile i zabrinjavajuće izjave i pretnje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je izjava Kurtija da će Srbi na Kosovu i Srpska lista da "pate i plate" veoma opasna i pokazuje pravu prirodu Kurtijevog režima.

- Pregovori su se vodili u nemogućim uslovima, jer Kurti odbija da formira ZSO. Borelj je to otvoreno i jasno rekao i to je novo da za razliku od ranijih slučajeva kada su posle pregovora optuživane obe strane, juče smo prvi put videli najotvoreniji stav Evropske unije, pa i SAD da je Kurti odgovoran za to što je propao dijalog. Trudićemo se da mudrim potezima učinimo sve da sačuvamo mir, ali i da ono što je dogovoreno 2013. i 2015. mora biti sprovedeno - rekao je Petković.

Šta dalje?

Iz evropskih diplomatskih krugova najavljuju da će se o narednim koracima razgovarati sledeće nedelje na marginama GS UN, kao i da će naredni potezi Brisela biti poznati do oktobra.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zvanični stav Unije prenosi portparol Peter Stano,koji je rekao da dijalog nije propao uprkos tome što poslednja runda pregovora nije bila uspešna.

- Mi želimo da pomognemo, ali ako neko ne želi da mu pomognete, šta se tu može. Šef evropske diplomatije Borelj upozorio je Beograd i Prištinu da rizikuju da ostanu po strani, dok ostali u regionu napreduju na putu članstva u Evropskoj uniji, napredak u dijalogu koji je deo pregovaračkog procesa - rekao je Peter Stano, portparol EU.

Ne previše optimistične prognoze dao nam je diplomata Zoran Milivojević, koji je pre samog susreta zvaničnika u Briselu za naš portal govorio o mogućnostima u pregovorima.

Nema promene stavova, nema spremnosti Prištine za osnivanjem ZSO i što je najbitnije, nema spremnosti "svetskih sila" da izvrše ozbiljan pritisak na Kurtija da sprovede bilo šta od obaveza - rekao nam je Milivojević.

Ključna je podrška Zapada koju Priština ima, objasnio je, jer "imaju zajednički cilj, a to je potvrda kosovske državnosti, tj. de fakto priznanje na koje Beograd nikad neće pristati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading