SAOPŠTEN MODEL SASTANKA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU: Oglasili se iz EU, ovako će izgledati sastanci, evo ko s kim seda za isti sto

Autor:

Vesti

12.09.2023

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS.

SAOPŠTEN MODEL SASTANKA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU: Oglasili se iz EU, ovako će izgledati sastanci, evo ko s kim seda za isti sto

Foto: Tanjug/AP

Nova runda pregovora Beograda i Prištine održava se 14. septembra u Briselu, a Evropska unija, kao posrednik, saopštila je model po kom će biti održana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj biće domaćin sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj i Lajčak će najpre imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i Kurtijem i to od 9 časova ujutru, nakon čega sledi trilaterala. U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS.

Na kraju sastanaka medijima će se u zgradu Evropske službe za spoljne poslove obratiti visoki predstavnik Žozep Borelj.

Susret u Briselu desiće se posle pauze od čak četiri meseca, a da li će se pomeriti s mrtve tačke, ostaje da se vidi, tvrde stručnjaci.

Na stolu će se naći različite teme, a osim ZSO, koje Priština već deceniju i koji mesec duže odbija da formira, razgovaraće se i o bezbednosti srba na KiM, što je danas najavio i sam predsednik.

- Jedna od glavnih tema biće bezbednost Srba na Kosovu, o tome sam već razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li će insistirati na temi ugroženosti bezbednosti Srba na Kosovu, s obzirom da se juče dogodio još jedan napad i prebijanje srpskog mladića iz Gračanice, kao i da je zapaljena kuća povratnicima u opštini Vučitrn.

- Sve što mogu da kaže o tome jeste da sam već razgovarao sa Lajčakom i ukazao na taj problem. I u četvrtak će to biti glavna tema - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading