KURTI PRAVI CIRKUS PRED SVAKI SASTANAK U BRISELU: Pokušava da izigra dijalog - lažni premijer koristi jeftine trikove

Autor:

Vesti

04.09.2023

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred novu rundu razgovora Beograda i Prištine, zakazanu za 14. septembar u Briselu, postoji realna opasnost da kosovski premijer Aljbin Kurti izazove nove incidente, ocena je sagovornika Kurira koji ukazuju i da je to već nepisano pravilo i pokušaj da se minimiziraju zahtevi Beograda.

KURTI PRAVI CIRKUS PRED SVAKI SASTANAK U BRISELU: Pokušava da izigra dijalog - lažni premijer koristi jeftine trikove

Foto: Tanjug/AP

Gotovo pred svaki sastanak dve strane u Briselu kosovski premijer izazove incidente, pa je tako pred sastanak u maju, samo nekoliko sati uoči susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na svom zvaničnom Fejsbuk profilu objavio status posvećen događaju iz 1999. godine u Vučitrnu dodajući da se "krv prolivena za slobodu nikad ne vraća, kao što se zločini Srbije na Kosovu ne mogu vratiti".

Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica, ukazuje da je to uobičajeno i hronično.

"Očigledno je da se Kurti ne bavi ekonomijom i boljim životom Albanaca, već svoju poziciju gradi isključivo na albanskoj mržnji prema Srbima i stvaranju nepodnošljivih uslova za život Srba na KiM. Zato je sigurno da možemo da očekujemo da ponovo realizuje nešto od onoga što danonoćno osmišljava, a u cilju daljih napada na Srbe. Nema sumnje da će Kurti izazvati nešto jer on to radi planski i u dosluhu sa mentorima sa zapada, pa na taj način opstruišu dijalog pokušavajući da neku krivicu svale na Srbiju i nateraju je da smanji svoje zahteve, a ne da se bavimo realizovanjem onoga što je dogovorenlo još pre deset godina", kaže Ivanović.

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović ocenjuje da ne postoje elemntarne pretpostavke za bilo kakav napredak nakon planiranog sastanka u Briselu.

"Imam u vidu trend neprekidnog zaoštravanja i eskalacije situacije na KiM, što zatrpava sve ranije dogovore i samo nagomilava količinu nerešenih problema koji su ozbiljni. To, razume se, izaziva veliku zabrinutost u Srbiji. Takođe, smatram da onako kako se već duže vreme upravlja dijalogom od strane Brisela i drugih centara moći, ne zatvara nijedno od otvorenih pitanja već samo dodaje nova pitanja i probleme. Na kraju, iako sve to na površini izgleda da dolazi od Kurtija, zapravo dolazi od zapadnih centara moći dok je on samo puki izvršilac njihovih planova i želja. Ukupna situacija podseća me na nešto već viđeno, gde dijalozi, sporazumi i dogovori služe samo kao pokriće za naoružavanje tih paravojnih i policijskih snaga na KiM", zaključio je Jovanović.

Stefan Srbljanović iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je da je važno da u SAD postoje pojedinci koji ne gledaju blagonaklono na ono što Aljbin Kurti radi i da to ohrabruje.

"Jasno je da jedino SAD, kao najveća sila na svetu, mogu da obuzdaju Kurtijev teror koji sprovodi nad Srbima", rekao je Srbljanović govoreći na TV Pink o pismu američke kongresmenke Klaudije Teni u kome od Kurtija zahteva brzu deesakalciju na severu Kosova i uspostavljanje ZSO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading